Budování základů ve svahu svépomocí

Ze stavby základové konstrukce svépomocí nás mnoho lidí odrazovalo z důvodu důležitosti správného provedení. Ale zamyslete se nad tím, koho na stavbách potkáváte nebo s jakými znalostmi vzhledem k dostupnosti informací lidé v dřívějších dobách postavili tak skvostné stavby.

Abych zahnala veškeré pochybnosti, domluvila jsem se s jedním velmi hodným člověkem, aby mne vzal na stavbu a ukázal mi, jak se všechno dělá. Lepšího učitele jsem nemohla mít, neboť se zemním pracím a výstavbě základových desek věnuje již spousty let.

Na začátek nás čekalo vyřešit dilema ohledně skloubení několika lidí – bagristy, geodeta a našeho pomocníka.

Sejmutí ornice

Nejprve bylo nutné sejmout ornici v místě budoucího domu. Dosáhli jsme toho tak, že jsme si orientačně vytyčili místo, kde se dům bude nacházet. Samozřejmě jsme si nechali rezervu, takže byla sejmuta ornice z větší plochy pozemku. Bagristu jsme si pozvali na 7 hodin ráno a sejmutí ornice společně s přemístěním betonového recyklátu, který nám nakladač vysypal velmi nešikovně do místa, kde se mělo kopat, mu trvalo 2 hodiny.

Použitý materiál

  • sprej

Použité nářadí

  • pásmo

Vytyčení rohů rodinného domu

Na vytyčení rohů domu jsme si na 9 hodin přizvali geodeta. Tomu vytyčení 8 rohů domu trvalo hodinu.

Mnoho lidí si staví lavičky, ale my jsme nepochopili proč. Někde jsem četla, že tato aktivita někomu zabrala celý den! Proto jsme neváhali a s geodetem se domluvili, že nám rohy domu znovu vyznačí po vylití základových pasů betonem. Nebojte se, nezaplatíte majlant. Někteří geodeti si naúčtují pouze první vytyčení, a to druhé máte zadarmo. My jsme sice přijali cenovou nabídku, kde jsme za druhé vytyčení zaplatili, ale v součtu to vyšlo o kousíček levněji.

Geodet vám musí vyhotovit vytyčovací protokol.

Od geodeta byste měli dostat dokument, který po vás budou chtít při kolaudaci, a to vytyčovací protokol.

Bagrování základové spáry na svažitém pozemku

I když jsem si prošla celkovým školením stavby základové konstrukce, pročetla články i nakoukala videa, v něčem jsem měla stále mezery. Bylo to způsobeno tím, že moje školení probíhala na rovných pozemcích a internet je rovněž plný pouček pouze na rovné parcely. Zatímco náš pozemek, přezdívaný křivák, má jen na umístění rodinného domu převýšení 1,5 metru! Celkem dost, že?! Ale nebojte, dá se to zvládnout.

Abychom nekopali stylem pokus omyl, pozvali jsme si mého učitele i k nám na pozemek. Sice najel 600 km a nás to stálo něco navíc, ale určitě toho nelitujeme a jsme strašně vděčni za to, že byl ochotný za námi přijet.

Základní věci si z projektu vyčteme, ale ne všem číslům rozumíme. Takže než se vůbec začalo kopat, muselo se z projektu vypočítat několik výšek, podle kterých budeme kopat a následně stavět s pomocí samonivelačního laseru. Před bagrováním jsme ještě museli sprejem nastříkat vodící čáry pro snadnější orientaci bagristy. Veškeré kopání nám tedy dirigoval náš pomocník a my mohli jen přihlížet a čekat na výsledné dílo.

Bagrování základové spáry trvalo 4 hodiny. Zdržela nás skutečnost, že se na pozemku nachází skála, takže rypadlonakladač měl velké problémy v některých místech vykopat spáru do požadované hloubky. Navíc když se mu kámen podařilo rozbít, tak se odloupla i ta část, kterou jsme nechtěli. Základovou spáru tedy máme velmi křivou a širokou.

Vodící čáry nastříkejte s přesahem, aby se bagrista i vy mohl lépe orientovat.

Když máte pozemek ve svahu, není rozumné spáru ve všech místech kopat do takové hloubky, aby vám po celém obvodu udělala rovinu. Pokud máte projektanta, který myslí i na vaše peníze, měl by vám navrhnout schody. My jsme měli dokonce 4 schody, takže naše základová spára měla 5 různých úrovní. Tyto schody jsou v projektové dokumentaci zaznačeny ve výkresu základů přerušovanou čarou přes základový pas.

Když uděláte základovou spáru v různých úrovních, ušetříte si tím peníze.

My jsme měli mít základové pasy široké 50 cm, ale bagr měl k dispozici pouze lžíci širokou 40 nebo 60 cm. Zvolili jsme tedy šedesáti centimetrovou lžíci, ale udělali jsme chybu. Důvodem je skutečnost, že naše základové pasy jsou navrženy jako betonový monolit až pod desku, nikoliv s využitím ztraceného bednění. Tím, že bagrování bylo velmi obtížné a lžíce bagru si i přes všechnu sílu nedokázala podmanit terén, máme spáry strašně široké, takže do nich padlo zbytečně více betonu.

Pokud máte pod budoucím domem skálu jako my, nezbavujte se jí. Pouze do ní navrtejte díry a strčte do nich silné roxory, aby se beton spojil se skálou. V takovém případě, budete mít základovou konstrukci spojenou se zemí, jak nejlépe to jde udělat.

Časová náročnost

4 hodiny

Použitý materiál

  • roxory tloušťky 16 mm

Použité nářadí

  • samonivelační laser
  • vrtačka, která vyvrtá skálu

Začištění základové spáry

Jedná se pouze o manuální práci s lopatou, kdy musíte odebrat zbytky volně ležící zeminy.

Provedení uzemňovací soustavy v několikaúrovňové základové spáře

Další den jsme strávili provedením uzemňovací soustavy. Práce to není nijak složitá, ale ve třech lidech nám to zabralo 7 hodin.

Ve specializovaném obchodě na prodej elektro materiálu nám byl dle projektu nakoupen zemnící pásek FeZn 30/4 (3 role) a zemnící vývody pro hromosvod a k rozvaděči FeZn 16/10 společně se spojkami.

Zemnící pásek musí být uložen cca 5 cm nad dnem základové spáry, aby jej mohl obtéct beton. Z tohoto důvodu jsme při jedné ze svých návštěv stavebnin DEK poprosili jednoho zaměstnance, jestli někde nemají rozbité zbytky betonových dlaždic či jiných výrobků. První se na nás úplně vykašlal, ale druhý byl velice ochotný. I po pracovní době nám přivezl kontejner s tímto typem odpadu. Takže jsme si vybrali to, co jsme potřebovali a s úsměvem na tváři odjeli. Příště se musím podívat, jak se pán jmenoval a napsat na něj pochvalu vedení stavebnin.

Zkuste se zeptat ve stavebninách, zda nemají k dispozici rozbité betonové výrobky. Vám se budou hodit na podložení zemnícího pásku.

Před pokládkou jsem měla obavy, jak zemnící pásek budeme ukládat do naší spáry, když tam máme schody. Ale obavy byly zbytečné. Více jsme se zapotili s krocením zemního pásku, který se nám nechtěl poddat.

Při prvním pokusu jsme roli pásku hodili do výkopu s tím, že ji budeme odmotávat až tam. Ukázalo se, že to nebyl vůbec dobrý nápad, takže jsme ji museli zase vytáhnout ven.

Zemnící pásek se pokuste narovnat na povrchu.

Jeden z nás pásek držel na jednom konci, druhý jej odmotával naopak (tzn. nekoulel jej, protože naopak to nejde) a třetí po něm šlapal, aby se aspoň trochu srovnal. Možná se vám to zdá jako z večerníčku Pat a Mat, ale manipulace s páskem opravdu není jednoduchá.

Při řezání pásku buďte velice opatrní, ať nepřijde k vážnému úrazu.

Při přestřihávání pásku jsme měli velké štěstí, že nepoddajný kus jen o kousíček minul hned dvě hlavy pracovníků. Máme to dokonce i natočeno, takže se můžete inspirovat, jak to nemáte dělat! Když jej tedy budete stříhat nebo řezat, tak pevně držte obě části pásku.

Teprve poté, co se nám zdálo, že se pásek nesmrskává, vydali jsme se s ním do výkopu a tam jej nahrubo tvarovali. Správně by měl být uložen 5 cm nad dnem výkopu a 10 cm od vnější strany základové spáry, ale když vám uskočí kousek jinam, nic se neděje. Nám vzhledem ke schodům někde visel výš a jinde níž. Netvarovali jsme jej podle schodů, protože by to ani nešlo. Velice těžko se zohýbal i v rozích domu.

Jakmile jsme měli zemnící pásek natahaný po celém obvodu, začali jsme jej spojovat svorkami k sobě. Jedná se o naprosto triviální věc. Jedinou záludností je, že si nesmíte nechat velké přesahy, protože byste je museli celé zaizolovat.

V místech daných projektem si ještě musíte vyvést zemnící vývody pro hromosvod a k rozvaděči. Spojují se naprosto stejně jako zemnící pásek, jen je k tomu určena jiná spojka. I tyto spoje se musí zaizolovat.

Zemnící vývody pro hromosvod budou trčet z desky bokem ven, zatímco zemnící vývod k rozvaděči půjde deskou rovnou nahoru.

Po veškerých pracích jsme si ještě prošli výkop a upravili zemnící pásek tak, jak má být. Spojováním a dalšími pracemi se totiž posunul do míst, kde být neměl.

Izolace spojů uzemňovací soustavy

Izolace se provádí gumoasfaltem, ale ten je složitý na přípravu, takže nám bylo doporučeno spoje pečlivě přelepit izolační páskou a poté ještě vulkanizační páskou, která je natahovací a následně se smrskne.

Zemnící vývody pro hromosvod ještě musí být zaizolované v místě přechodu z betonu ven, takže na to jsme použili klasickou smršťovací bužírku a za pomoci horkovzdušné pistole ji přitavili k vývodu.

Časová náročnost

7 hodin ve 3 lidech

Použitý materiál

  • 3 role zemnícího pásku FeZn 30/4
  • 10 metrů zemnících vývodů pro hromosvod FeZn 16/10
  • kusy betonových výrobků
  • 3 svorky pro zemnící pásek
  • 5 svorek pro vývody k hromosvodům a rozvaděči
  • 2 izolační pásky
  • 1 vulkanizační izolační páska
  • 6 metrů smršťovací bužírky

Použité nářadí

  • kleště na cvakání zemnícího pásku a vývodů
  • horkovzdušná pistole
  • klíče na utáhnutí svorek

Zalití základových pasů betonem

Dříve než se do této práce pustíte, udělejte si značky po celém obvodu, do jaké výšky beton budete nalévat. My jsme to neudělali, ale je to dobré, ať máte pasy v jedné rovině.

Vzhledem k těžkému terénu nám nezbylo nic jiného než si na betonování pozvat čerpadlo na beton. Práce s ním je velice jednoduchá a rychlá, ale stojí strašně moc peněz. Navíc bohužel neplatíte pouze za dobu, kdy se čerpá beton, ale i prostoje mezi příjezdy jednotlivých mixů s betonem a přípravu a následné sbalení čerpadla.

Před příjezdem techniky si ještě zkontrolujte, zda se vám pásek někde nepohnul. Zajistěte, aby pásek vydržel nápor betonu.

Při této práci jeden člověk držel vývod čerpadla a směroval kam má beton téct. Nejde to úplně přesně, protože je to fyzicky náročné a člověk, který s tím přijede, čerpadlo primárně ovládá za pomoci dálkového ovládání. Takže pokud vám přijede nešika, který nemá cit, nadřete se mnohem víc. Je totiž zapotřebí beton směřovat tak, aby vám neposunul zemnící pásek.

Druhý člověk kontroloval, zda se zemnící pásek neposouvá někam kam nemá. Samozřejmě se nám stalo, že některé podpěry to nevydržely a pásek se nám pohnul, takže jsme jej v případě, že se pohnul tak nevhodně, že se dotýkal zeminy, museli spravit.

Perlička z betonování

Při této aktivitě jsem dokonce skočila do betonu (dělejte to pouze s gumáky) a snažila se pásek ručně dostat tam, kam jsem potřebovala. Je to nadlidský úkol, neboť beton má obrovskou sílu, takže na to byla zapotřebí lopata a silný chlap. K tomu všemu se mi do betonu vysypal veškerý obsah nezapínatelných kapes! Takže doporučuji buď nemít v kapsách nic, nebo nenosit oblečení s takovými kapsami. V betonu skončil jak fotoaparát, tak power banka. Vše zatím funguje, ale asi jim to moc neprospělo.

Časová náročnost

2 hodiny s čerpadlem na beton

Použitý materiál

  • sprej, případně něco jiného, čím si vyznačíte výšky
  • 15 m3 betonu

Použité nářadí

  • samonivelační laser
  • lopaty

Problematika rámového bednění

Projektantka místo ztraceného bednění navrhla betonový monolit. Naše základové pasy máme tedy až pod základovou desku.

Ve stavebninách DEK jsme si objednali rámové bednění. Poslali jsme jim pouze projekt a oni nám celé bednění navrhli. K nám se poté dostal projekt, ze kterého bylo patrné, jaký kus bednění kam dát, neboť bednění má mnoho velikostí.

K pronájmu bednění jsme si museli zakoupit nějaký jednorázový materiál – šrouby, hadice, přípravek PERI Clean a špunty.

Domluvili jsme se s nimi na dovozu a nechali si bednění přivést. Když jsme spatřili nákladní auto, které nám bednění přivezlo, zděsili jsme se. Ještě horší byla skutečnost, že všechny díly byly strašně těžké, takže i ten nejmenší díl byl pro samotnou ženu na hranici únosnosti. Do toho se nejednalo pouze o bednění, ale další hromadu příslušenství. Byli jsme velmi rozčilení, jelikož takové množství materiálu soudný člověk nemůže poslat nákladním autem bez hydraulické ruky. Navíc nám poslali 3 železné boxy plné železného materiálu. Ani prázdný box nebyl v silách dvou chlapů ho unést! Nezbylo nic jiného než každou součástku vyhodit z náklaďáku zvlášť. Přes hodinu a půl jsme to vykládali, takže nám zbyla maximálně hodinka na to, abychom mohli začít stavět, protože se již brzy stmívá.

Zajistěte si vykládku bednění nějakým strojem.

Naše bednění se všemi dalšími součástmi vážilo 4,9 tuny.

Stavba rámového bednění

Dle projektu, který jsme bohužel měli jen v mobilu, jsme začali stavět díly vedle sebe na betonové pasy. Po dokončení jedné řady nám chybělo 10 cm bednění, takže jsme si říkali, že se přepočítali. Pokračovali jsme tedy na jiné straně a tentokrát nám chyběl asi metr a půl. Byla již tma, takže jsme toho nechali s tím, že pronajímateli ráno zavoláme, že někde udělali chybu.

Ráno jsme zavolali do stavebnin DEK a ti nás odkázali na skutečného majitele bednění, společnost PERI. Z telefonátu vyplynulo, že jsme se špatně dívali na projekt, který nám poslali e-mailem. Dílce jsme tam dávali správné, ale některé již měly být převrácené, tj. nižší, ale delší. A mezeru, která nám vznikla, jsme si měli sami vyplnit něčím, čím jsme uznali za vhodné. Byly to detaily, které se z tak malého displeje jen těžko četly a druhý zmiňovaný problém nám měli říct, protože to bychom bez jejich vysvětlení neměli jak odvodit. Bohužel zde nastal hned první problém – nedodali nám žádné materiály, z kterých bychom vyčetli, jak bednění stavět.

První, co jsem tedy udělala, zajela jsem do informačního centra a nechala vytisknout projekt, který jsme dle mého názoru měli obdržet v papírové podobě. Poslali nám tisíc nesmyslných papírů, ale ani jeden z těch důležitých.

Další problémy se kupily, když jsme pokračovali ve skládání dílců. V projektu bednění počítali s tím, že bednění budeme stavět na zeminu, ale když jsme ji tam neměli, protože bagr nebyl schopný vykopat rovný pas přímo na míru, museli jsme bednění uchycovat do vzduchu. To nebyla žádná sranda, protože bylo strašně těžké. Ptáte se, proč do vzduchu? Protože bylo velmi nízké a neměli jsme ho čím nadstavit.

Bednění nám sedělo pouze v jedné části domu a ve zbytku nám levitovalo nad zemí, takže jsme museli hodně improvizovat a skládat dílce jinak, než to bylo dané v projektu.

Další z mnoha problémů se objevil záhy, kdy jsme nebyli schopni protější dílce spojit roxory k sobě, aby se nevyvalily po zalití betonem. Nebylo to reálné, protože bednění má na sobě pouze 4 otvory, a ještě ne na stejných místech, takže se nám otvory naproti sobě nemohly nikdy potkat, když každý dílec musel být v jiné výšce.

Ani nemluvím o tom, že jsme si museli dodatečně říkat o dokument, v němž bylo uvedeno, jak a co kam montovat.

Rámové bednění nedoporučujeme používat na svažitém pozemku.

S bedněním jsme se opravdu velmi nadřeli. Ve třech jsme jej stavěli 8,5 hodiny a poté ještě ve dvou (žena a muž) 6 hodin a posléze ve dvou montovali 13,5 hodin.

Každý dílec by měl být spojen dvěma spojkami, což také v mnoha případech nebylo reálné, jelikož dílce byly malé nebo nebyly uzpůsobeny k tomu, aby se tam dvě spojky vlezly. Dále je opravdu velmi nutné protější dílce k sobě spojit roxory, aby je beton nevyvalil. A na velmi exponovaná místa je zapotřebí přidat dodatečné podpěry.

Vzhledem k tomu, že nám bednění v mnoha místech levitovalo nad zemí, museli jsme jej doplnit jiným materiálem. Použili jsme mnoho OSB desek a jiného materiálu, kterým jsme ucpali všechny otvory.

Tím, že máme velmi svažitý pozemek, bednění nebylo zapotřebí po celém obvodu domu, takže se z něj nestal pevný celek. Kvůli širokým pasům se nám bednění rozevíralo a zbytečně jsme tam museli nalít více betonu.

Nachystání prostupů na přívod vody, elektřiny a externího vzduchu ke krbu a vývod kanalizace

Již při kopání základové spáry jsme se domluvili, kudy všechny sítě povedeme do domu. Určitě to budete mít uvedeno v projektové dokumentaci tak jako my, ale projektanti ne vždy přemýšlí ekonomicky. Z tohoto důvodu jsme prostupy protáhli do domu nejkratší cestou, abychom neměli celý pozemek zatrubněný. Jediné, co jsme dodrželi dle projektu byl vývod pro kanalizaci a přívod externího vzduchu ke krbu, což jsou prostupy, které nelze dát kamkoliv.

Nejedná se o nic těžkého, ale problémem je uchycení trubek v rámovém bednění. Je zapotřebí řezat opravdu přesně s tím, že trubky budou o kousíček větší, aby pevně držely mezi bedněním. Než je tam dáte, doporučujeme otvory zalepit igelitem, aby se vám nezalily betonem. Aby se trubky při lití nepohnuly, zatloukli jsme kolem nich hřebíky. Správně by se to nemělo, ale jak jinak to udělat?! Bohužel ne všude to bylo možné, protože jeden prostup byl v místě, kde byl železný díl. A tam, kde nebylo žádné bednění, jsme prostupy položili na zem a přikryli opravdu těžkými kameny. Nezapomeňte si udělat značky, kde jste si prostupy uložili!

Prostupy musí mít větší průměr než potrubí a chráničky, které budete pokládat.

Je důležité mít na paměti, že prostupy musí mít větší průměr než potrubí, které máte v plánu pokládat! Prostupy slouží pouze k tomu, aby se nimi potrubí protáhlo. My jsme na to použili KG trubky DN 160 mm.

Označte si místa, do kterých jste uložili prostupy.

Finální příprava před betonováním

Před samotným betonováním jsme si ještě s pomocí laseru udělali značky, do jaké výšky beton musíme zalít. Dále se bednění nastříkalo přípravkem PERI Clean, který jsme si museli zakoupit. Neposlali nám ho zrovna moc, takže jsme s ním museli šetřit, a to se dle mého názoru nakonec taky projevilo. A ještě je nutné zacpat všechny otvory, které nepoužijete pro spojení roxory. Zde je taky problém, protože na to jsou na bednění speciální špunty, ale opět jsme jich měli méně, než jsme potřebovali.

Časová náročnost

13,5 hodiny ve dvou lidech

8,5 hodiny ve třech lidech

Použitý materiál

  • OSB desky a jiný materiál na vyplnění otvorů
  • kanalizační potrubí na prostupy
  • hřebíky
  • igelit
  • páska

Použité nářadí

  • velké kladivo
  • pila okružní ruční (mafl)
  • lopata
  • klíče na šroubování roxorů
  • úhlová bruska (flexa)
  • lámací nůž
  • metr

Výztuže pod francouzské okno

Statik nám spočítal, že pod francouzské okno v obývacím pokoji musíme dát 7,5 metru dlouhou výztuž. Neměli jsme s tím problém až do chvíle, kdy jsme zjistili, že sehnat takovou výztuž je pomalu nadlidský úkol. Drtivá většina firem takovou výztuž dodává pouze na objednávku a ostatní společnosti jsou vám ochotny tento kus drátu dodat, ale pouze když si odeberete celý kamion. Pokud budete potřebovat výztuž o maximální délce 6 metru, tak s tím problém mít nebudete.

Přítel obvolal několik desítek firem, protože jsme ji potřebovali hned, a nikoliv až za 14 dnů. Až po několika hodinách se nám podařilo najít firmu, která sice skladem neměla námi požadovanou výztuž o tloušťce 14 mm, ale 16 mm ano. S radostí jsme vzali tuhle, ale problém byl její odvoz na stavbu. Doprava těchto drátů nás stála víc než dráty samotné.

Vzhledem k tomu, že výztuže měly být položeny do míst, kde se nám podařilo bednění spojit k sobě, položili jsme výztuže (4 dráty) na roxory v ochranných trubičkách, které spojovaly protilehlé bednění. Každou výztuž jsme na dvou místech pevně upevnili provázkem, a to bylo vše.

Dle projektu měla být výztuž uložena kousek nad dno základového pasu a další nahoře základového pasu těsně pod základovou deskou. Ale úplně nad dno uložit nešla, neboť jsme tam měli schody, takže jsme ji položili až na první vrstvu betonu. Takhle nám to poradila i projektantka.

Druhou výztuž jsme zase položili na vybetonované pasy, neboť jsme v nich měli o kousek méně betonu, než bylo zapotřebí. Důvod se dozvíte níže.

Betonování základových pasů až pod desku

Na betonování pasů jsme si opět museli přizvat čerpadlo na beton.

Této fáze jsme se celkem báli, neboť jsme věděli, že bednění není takové, jaké by mělo být. Naše obavy se vyplnily, ale trošku v něčem jiném. Mysleli jsme si, že se nám beton začne valit všemi těmi otvory, které jsme látali vším, co jsme měli po ruce, ale nestalo se tak. OSB desky se držely tam, kde jsme je usadili. Jen roxorové podpěry, které jsme do výkopu jen těžko dostávali, byly odplaveny jako by to byla pírka. Problém nastal v tom, že se nám bednění na několika místech vyboulilo a museli jsme rychle dodělávat dodatečné podpěry. Z tohoto důvodu jsme ani nemohli dolít beton do požadované výšky, jelikož jsme se báli, že to bednění nevydrží. Vůbec si nedokáži představit tu katastrofu, že by se to protrhlo.

Betonujte tak, že s čerpadlem objíždějte pas dokola, abyste docílili stejnoměrného postupného plnění pasu.

Problém byl také s prostupy, protože beton má obrovskou sílu. Museli jsme je držet, aby je beton neodvalil úplně pryč. Věděli jsme, že jeden prostup to zcela jistě nepřežil bez úhony.

Po lití jsme se vrhli na uložení dalších 4 drátů (výztuže pod okno). Vzhledem k tomu, že jsme neměli beton do správné výšky, pouze jsme je položili do betonu. Vyšlo nám to tak, že tam opět byly spojovací roxory k ochranných trubičkch, takže jsme je nemuseli dodatečně přichycovat.

Na čerpadlo lze dát nástavec, aby z něj beton nevalil tak prudce. Lze nastavit i to, aby ho teklo méně.

Za 2,5 hodiny jsme do pasů napíchali svislé roxory pro budoucí spojení s deskou a tím nám práce na čas skončila. Jen jsme si předem museli ověřit, že beton je již v takové fázi, aby nám roxory nezmizely v pasu. Hezky držely, takže za 5 minut jsme práci měli hotovou.

Celou noc jsme nespali a modlili se, aby bednění nápor betonu vydrželo…

Perlička z betonování

Nic se nemůže obejít bez něčeho nechtěného. Při lití jsme si s Lukšou předali čerpadlo, abych zalila vnitřní pasy. Jenže pan od čerpadla evidentně nemá rád ženy, což už byl několikátý signál na důkaz této skutečnosti.

Ze všech sil jsem si směřovala čerpadlo do míst, kde jsem chtěla až do chvíle, kdy jsem vedle sebe měla podpěru ve výšce skoro metr nad zemí, kterou jsem musela překročit. Pomalu jsem se začala připravovat na překročení, ale pán velmi prudce s čerpadlem škubl dopředu, takže jsem přes podpěru přepadla jak pytel brambor, skončila na zemi a na sebe si lila beton. Naštěstí se mi nic nestalo, ale musela jsem se jít opláchnout ledovou vodou v době, kdy venku nebylo ani 10 °C

Časová náročnost

2,5 hodiny

Použité materiály

  • 36 m3 betonu

Demontáž rámového bednění

V pátek jsme betonovali a v úterý jsme bednění začali demontovat. Nebyla to žádná sranda. Bylo to stejně fyzicky namáhavé jako stavění.

Obávali jsme se, že někde nám dílce nepůjdou sundat, ale odlupovaly se hezky. Problém byl jen tam, kde jsme bednění byli nuceni dát do výkopu. Ale vše přítel vytáhl sám až na dva dílce, do kterých nám beton unikl až do zadní části. Nemohli jsme je dostat ven. Už jsme byli smíření s tím, že si je budeme muset pronajmout na další dny a až přijede bagr, tak nám je vytáhne. Vlastně skoro po celou dobu, co dopravce nakládal zbytek bednění, jsme se snažili tyhle dva kusy dostat ven. Nakonec se to podařilo a my vysíleni padli na zem.

Rámovému bednění ve svahu se pokud možno vyhněte, protože nás to stálo výrazně víc peněz, sil i času.

Bednění, které bylo méně nastříkáno přípravkem PERI Clean, bylo znečištěno, takže jsem jej musela drhnout. Daným přípravkem to vše šlo výrazně lépe. Ale musím upozornit, že umýt potřebovaly všechny díly. Do toho nám celý den hustě pršelo, takže práce to byla naprosto příšerná. Vyjasnilo se až ve chvíli, kdy přijelo nákladní auto s hydraulickou rukou, aby nás té hrůzy už konečně zbavilo. Bednění nás určitě bude v nočních můrách strašit ještě dlouho.

Dle pokynů od společnosti PERI jsme měli vše pevně svázat, ale jak to máme udělat už v pokynech nebylo. Oni na to mají speciální stroje a my to máme jako udělat čím? Provázek či jiné dráty by byly akorát pro smích. Naštěstí dopravce říkal, že to svazovat nemáme, což pro nás bylo rozhodující, jelikož on s tím musel jet.

Konečné zúčtování

Měsíc a půl po vrácení rámového bednění nám přišla faktura s doplatkem. Bylo tam jen číslo, takže jsme stavebniny DEK museli požádat o vysvětlení. Jejich přístup nás zcela rozhořčil, neboť jsme měli zaplatit celé dny, i když bednění nám přivezli ve velmi pozdních odpoledních hodinách a my jsme jim ho naopak vrátili v ranních hodinách. Navíc jsme nemohli stavět ani další den po přivezení, neboť jsme k tomu neměli žádné podklady a než nám je poslali, uběhl další den. Dále i když jsme jim vrátili veškerý spotřební materiál, neodečetli nám jej v konečné faktuře.

Další velké problémy:

  1. Díly byly na výšku menší, než bychom potřebovali.
  2. Protilehlé díly nešly spojit, takže jsme tam vyplýtvali mnohem více betonu, a bednění se nám na mnoha místech vyboulilo.

Časová náročnost

7 hodin 1 žena

7 hodin 2 lidé (1 žena a 1 muž)

Použité nářadí

  • bourací kladivo
  • kladivo
  • klíče na demontáž spojů

Dále práce pokračují v dalším článku příprav před betonováním základové desky.