Zkušenosti s broušenými cihlami Porotherm 44 T Profi

Bohužel zatím nemohu hodnotit tepelně izolační vlastnosti broušených cihel Porotherm 44 T Profi, ale mohu vám sdělit několik postřehů s prací s tímto materiálem. Cihly Porotherm 44 T Profi Dryfix jsme zakoupili ve stavebninách DEK. Z těchto cihel máme vyzděné obvodové zdivo domu.

Ochranné pomůcky při práci s cihlami plněnými vatou

Výrobce doporučuje při práci používat ochranné pomůcky, ale to samozřejmě všichni ignorují, ale z vlastní zkušenosti musím říct, že je to důležité. Ze začátku jsem nic nepoužívala, ale nakonec jsem si nechala obstarat roušku i ochranné brýle. Důvodem bylo nepříjemné škrábání v krku. Měla jsem pocit, jako bych měla v krku zapíchané jehličky minerální vaty.

Nevím, zda jsme měli jen štěstí, nebo je to standard, ale v lékárně nám darovali 3 roušky úplně zdarma.

Oblečení při práci s cihlami

Všichni jsme byli šťastní, že nám stavba zdí vyšla na brzké jaro, neboť práce s cihlami plněnými minerální vatou není možná s odhalenou kůží. Není to z důvodu nařízení, ale vašeho komfortu.

I když bylo teplo, nikdo se neodhodlal si při práci odhalit jakoukoliv část těla.

Já jsem dokonce měla problém, i když jsem byla navlečená do všeho možného. Vzhledem k tomu, že cihly váží 18,4 kilogramů, nebylo v mých silách je nosit pouze na rukou, takže jsem si je přizvedávala nohama a opírala si je o tělo. A právě přizvedávání stehny byl zásadní problém. Opět jsem měla pocit, že se mi do nich napíchaly jehličky, a to i přes oblečení. Takže pokud nechcete trpět, opravdu se kvalitně oblečte.

Založení první řady cihel

Vzhledem k tomu, že Wienerberger nevyrábí zakládací cihly (jsou již z výroby impregnované, tj. do půlky jsou tmavé) ve velikosti 44, naše první řada má velikost 38. Předpokládám, že důvodem je skutečnost, že tato velikost cihel se v rozích nemusí řezat.

Na druhou stranu založení první řady cihel společnost Wienerberger poskytuje jako službu zvanou Proškolení ze založení/zdění. Na webových stránkách má uvedeno, že se jedná o zpoplatněnou službu, ale po nás technik nic nechtěl a řekl nám, že ji máme zadarmo. Nevím, z jakého důvodu tomu tak bylo, ale byli jsme mile překvapeni. Možná je to dáno částkou, jakou utratíte za jejich produkty, neboť nás materiál stál opravdu hodně, nebo je to typem nakoupených cihel, těžko říct. Byla jsem v takovém šoku, že jsem se nestihla ani zeptat.

Řezání cihel Porotherm

Vzhledem k tomu, že jsme si vybrali broušené cihly Porotherm 44 T Profi, museli jsme celkem dost cihel řezat, neboť ve všech rozích je zapotřebí řezat, abyste dosáhli potřebného vázání cihel mezi jednotlivými řadami. Z tohoto důvodu je lepší si vybrat variantu 38 či 50, neboť řezání cihel plněných minerální vatou nebylo moc příjemné. Cihly navíc při řezání snadno prasknou, takže je potřeba počítat i s větším odpadem. Na řezání jsme používali úhlovou brusku s 230 mm diamantovým kotoučem a šavlovou pilu. Jako první jsme cihlu nařízli po celém obvodu úhlovou bruskou s diamantovým kotoučem a poté vnitřek cihly dořízli šavlovou pilou s listem na řezání dutých cihel.

Řez tímto způsobem ani zdaleka není krásně rovný a snadno dosažitelný.

Lepení cihel Porotherm

My jsme zvolili broušené cihly Porotherm ve verzi Dryfix, což znamená, že jsme cihly lepili na lepidlo Porotherm Dryfix.extra. A musím říct, že jsme velice šťastní, že jsme do toho šli, protože jsme si výrazně urychlili a ulehčili práci. Nemuseli jsme neustále vytahovat míchačku, umývat zapatlané věci a zdržovat se nanášením a vyrovnáváním malty. Vzali jsme si pistoli, kterou jsme zdarma dostali od společnosti Wienerberger, nasadili jsme na ni lepidlo a pracovali jsme, jak dlouho jsme chtěli. Až tuba došla, vyměnili jsme ji za novou a jakmile už jsme nechtěli pracovat, pistoli s lepidlem jsme odložili, a to je vše.

Důležité je to, že pistole se nesmí nijak čistit, pokud to není nevyhnutelné, a vždy na ni musí tuba s lepidlem zůstat, ať už je tuba plná nebo prázdná. Tímto způsobem je možné pistoli nechat ležet bez obav, protože je zaplněná lepidlem, které ale bez přístupu vzduchu netvrdne. Pokud byste z pistole sundali tubu nebo se ji snažili nějak čistit, došlo by k zatvrdnutí lepidla a pistoli by bylo následně problematické vyčistit a znovu zprovoznit.

Cihly nad překlady

Cihly nad překlady se musí pokládat na maltu. V tuto chvíli jsme zjistili, že jsme udělali nejlepší krok s výběrem verze Dryfix. Protože nanesení malty ve správné tloušťce a správné usazení cihly nám trvalo věčnost. Ale i tak se nám to nepodařilo udělat pořádně a několik cihel nad překlady jsme museli trošku zbrousit. Sice na zdění s maltou jsou ulehčující pomůcky, ale nemyslím si, že by to bylo tak pohodlné jako na námi zvolené lepidlo.

Cihly plněné vatou nám zmokli

Bohužel se nám protrhaly obaly palet a cihly jsme vytahovali o několik kilogramů těžší, neboť byly celé nasáklé vodou. Tyto cihly jsme dali bokem (onomu místu jsme říkali sušička) a během jednoho slunečného dne byly naprosto suché. Takže ani tento problém není neřešitelný.

Vata by měla být napuštěna nějakou impregnací, že by kapky vody měly zůstat na povrchu, takže menší deštík jim neublíží, ale musím říct, že do některých se kapky vpily okamžitě, takže 100% to asi nebude.

Vady cihel

Pár cihel jsme obdrželi již rozbitých a jiným občas chyběla vata v některém otvoru, takže je dobré si schovávat kousky vaty z rozřezaných nebo rozbitých cihel, abyste je mohli doplnit do cihel, kde chybí úplně. Ale nemusíte se bát, že by se jednalo o mnoho cihel, ale sem tam jsme na to narazili. Celkem dost cihel rovněž mělo špatně uřezanou vatu v otvorech, takže kusy vaty trčely ven a museli jsme je do cihel zastrkávat, aby se nám v řadách netvořily nerovnosti.

Další nepříjemnosti cihel plněných minerální vatou

Vzhledem k tomu, že jsou cihly plněné minerální vatou, musíte dbát na to, aby vám nezmokly. Takže je nutné sledovat předpověď počasí, i když s rezervou, a v případě deštivého počasí zdivo překrýt. My jsme k tomu používali igelitové obaly z cihel, které jsme zatěžovali dvěma prkny a ještě na každé straně prken cihlou.

Než takto překryjete celé zdivo, zabere vám to hodně času, takže s tím počítejte.

Betonování stropní konstrukce

Celou dobu jsme se snažili cihly držet od vody daleko, ale nemělo to vůbec cenu, neboť po betonování stropu se cihly v mnoha místech zalily vodou a velmi těžko vysychají. Máme štěstí, že naše první řada cihel je menší než ostatní, takže nějaký přístup vzduchu tam je a postupně nám to vysychá. Ale velmi pomalu a jen na jižní a západní straně. Severní strana vypadá pořád skoro stejně.

Ale asi to není problém, neboť nám stavbu pochválil sám zástupce společnosti Wienerberger.

Příprava drážek pro rozvody

Do broušených cihel Porotherm 44 T Profi se drážky za pomocí drážkovačky a stavebního vysavače dělaly snadno. Použití vysavače je nutné, neboť vznikající prach je hodně nepříjemný. Ještě pohodlnější poté bylo vylupování odřezků u vodorovných řezů, které stačilo uprostřed majzlíkem postrčit a drážka byla hotová. U svislých řezů odřezky logicky vypadávají sami, neboť cihly jsou duté. Takže u svislých řezů se snažte řezat tak, abyste nepoškodili vnitřní přepážky. Drážkovačku i vysavač jsme si půjčili ve stavebninách DEK.

Nicméně je nutné si dát pozor, abyste cihlu nepoškodili příliš, jelikož má tendenci se snadno rozbít.

Velký pozor si dávejte v případě, že v domě máte vnější rohy a musíte do nich udělat drážky. Jedná se o to, že v takovém případě musíte drážku vytvořit i po delší straně cihly, takže ji hodně narušíte. My jsme ji při práci potkali v jednom případě a samozřejmě se nám hodně poškodila, protože smůlou byla skutečnost, že zrovna v oněch místech jsme potřebovali větší drážku než jinde.

Vrtání otvorů na elektroinstalační krabice

Otvory musíte vrtat vrtačkou s korunkou bez příklepu. Ale nemusíte se bát, otvory se vrtají velice dobře.

Fixování rozvodů

Elektroinstalační krabice jsme do cihel fixovali za pomocí šedé stavební sádry (více informací v našem článku věnujícímu se elektroinstalaci).

Zde vidím výhodu v tom, že vzniklé otvory jsou dostatečně hluboké, neboť cihly jsou duté, takže se nesetkáte se situací, že musíte otvor majzlíkem prohlubovat. Na druhou stranu sádrování krabiček je o něco složitější, jelikož spotřebujete velké množství sádry a někdy nastanou situace, že krabičku či chráničku nemáte moc k čemu připevnit, jelikož v okolí nezůstane moc pevných částí. Důvodem mohou být drážky pro kabely, chráničky atd. vedoucí do krabičky v kombinaci s vylomením části cihly. Takže otvor musíte sádrou řádně vyplnit, aby se vkládaný objekt dobře zafixoval.

Otvory na kanalizační a vodovodní potrubí se ve výsledku nepovedlo udělat moc šetrně, takže se nám ulámalo dost kusů cihel.

Na druhou stranu vedení kabelů pro elektroinstalaci bylo jednodušší, jelikož jsme je nemuseli fixovat sádrou. Díky velké hloubce jsme kabely sem tam jen zafixovali pomocí hřebíků způsobem, že se zapřely o vnitřní části cihly a byly tedy celé schované.

Menší plus na závěr

V případě použití již zateplených cihel se vyhnete dodatečnému zateplování, což s sebou přináší i jinou výhodu. Pro kolaudaci domu potřebujete mít vyhotovený geometrický plán, který vám geodet normálně vytvoří až ve chvíli, kdy máte hotové zateplení. Takže pokud dům již zateplovat nebudete, pak nemusíte čekat na fasádníky a můžete si o vyhotovení geometrického plánu zažádat v předstihu, neboť se jedná o časově náročnou aktivitu. Více o geometrickém plánu si můžete přečíst v článku.

Mimo to jsme se potkali s lidmi, kteří nám vyprávěli, že se někde stává, že ptáci zničí fasády. Do měkkého zateplení si vyzobají otvory a vytvoří si tam hnízda, což se v případě zateplení přímo v cihlách stát nemůže. Ale osobně jsme se s tím nesetkali, takže to potvrdit nemůžeme.

Vstřícnost společnosti Wienerberger

Opravdu velkým plusem je jednání společnosti Wienerberger, kterou pro nás zastupuje pan Svoboda.

Nejenže jsme měli založení první řady cihel úplně zdarma, dostali jsme také aplikační pistoli zdarma a teď nově nám pan Svoboda osobně dovezl k zapůjčení zakládací sadu pro založení vnitřních zdí. Samozřejmě také zdarma.

Takže jsme velmi mile překvapeni a nadmíru spokojeni.