Stavba komínu

Komín byl pro nás prvním stavebním úkonem, na který jsme si najali firmu. Původně jsme zvažovali, že bychom se i do stavby komínu pustili sami, ale protože známe firmu, která komíny staví kvalitně, rychle a za rozumnou cenu, dali jsme přednost stavbě komínu od odborníků z firmy Domy Teplo Design.

Komín jsme si vybrali CIKO 3V Universal o výšce 5,65 metru a průměru 160 mm s 90° napojením. Tyto parametry nám spočítala přímo dodavatelská firma podle typu zvoleného spotřebiče. Na tento komín je záruka 30 let, což je důkazem toho, že se jedná o kvalitní komín, kterému i výrobce věří.

Nerezový nebo cihlový komín

Z designového důvodu jsme nechtěli celý komín cihlový z tvarovek. Původně jsme tedy počítali s tím, že celý komín bude nerezový, ale právě na doporučení dodavatele komínu jsme zvolili ideální kombinaci v podobě cihlového komínu uvnitř domu (komín je v technické místnosti, takže není vidět) a nerezového komínu nad střechou domu. Díky tomu jsme ušetřili, protože nerezové komíny jsou výrazně dražší.

Součásti komínu

Komín CIKO 3V Universal je jednoduchou stavebnicí. Komín vám přijede na paletě s veškerým příslušenstvím i stavebním návodem.

Jednotlivé řady komínu jsou skládány z keramických tvarovek obvodového pláště, což jsou prakticky stejné broušené cihly, jaké jsme používali i na obvodové zdivo. Uvnitř tvarovek je tepelná izolace a šamotová vložka, která tvoří samotný kouřovod. Vše se na sebe lepí na speciální řídkou tenkovrstvou maltu, která je součástí dodávky.

Stavba komínu

Stavba komínu není nic složitého. Před samotnou stavbou komínu je potřeba udělat pod budoucím komínem penetraci a hydroizolaci základové desky. Na hydroizolaci se již nedává žádná zakládací malta ani nic podobného, ale rovnou se začíná se stavbou komínu.

Založení komínu

První řada komínu je jen prázdná řada, kde nic není, protože tato řada bude téměř celá skrytá v podlaze. Na tuto první řadu komínu se dává cihla, která vypadá jako běžná chodníková dlažba, na které stojí celý kouřovod.

Stavba komínu

V tuto chvíli již začíná samotná konstrukce komínu. Jako první část komínu je zásobník na vodu (déšť nebo kondenzát) s odtokem. U spotřebičů na plyn se tento odtok musí napojit na kanalizaci, protože se v komínu kondenzuje voda, která musí někudy odtékat. U běžných krbů nebo kamen se tento odtok připojovat nemusí, protože se voda v komínu netvoří, tudíž je možné odtok zalepit.

Následuje část komínu s otvorem pro čištění, pro kterou je nutné vyřezat otvor v tvarovkách.

Dále se již jen staví jednotlivé části do sebe. Vždy se postaví kus obvodového pláště komínu, do kterého se zasune šamotová vložka a následně tepelná izolace kolem této vložky. Je nutné jen nezapomenout na připojení pro krb nebo kamna, pro které je opět potřeba vyřezat otvor v tvarovkách.

Prostup komínu stropem

Takto jsme postupovali až nad úroveň kompletní skladby střechy, tedy do úrovně horní části atiky, kde se nainstalovala přechodka ze zděného komínu na nerezový. Následně se jen jednotlivé díly nerezového komínu napojily na sebe již bez zdění.

Jako poslední je potřeba nainstalovat nerezovou stříšku, aby do komínu nepršelo, a také všechna dvířka a mřížky pro čištění a větrání. A jako úplně poslední je ukotvení komínu ke stropní konstrukci pomocí dodaných kotvících prvků.