Výběr dodavatele oken a dveří

Konkurence v oblasti výplní stavebních otvorů je obrovská, takže máte z čeho vybírat. My jsme oslovili 4 společnosti – DAFE-PLAST, SULKO, VEKRA a OKNA.EU.

Požádejte firmy o cenové nabídky ve stejnou dobu.

Oslovte všechny společnosti zároveň, neboť cenové nabídky mají omezenou platnost (většinou 1 měsíc) a vyhotovení cenových nabídek firmám trvá poměrně dlouho.

Jak číst z cenové nabídky

Na okna v cenové nabídce se vždy díváte zevnitř domu. Je to důležité, protože už v cenové nabídce máte definováno, na jakou stranu se budou okna a dveře otevírat, zda jsou pouze sklopné nebo fixní. Vysvětlení naleznete v následujícím obrázku.

Určení klíčových parametrů

Při výběru oken a dveří jsme dbali především na to, aby daná firma byla schopná zároveň s okny a dveřmi dodat i žaluzie a plissé sítě proti hmyzu, abychom se vyhnuli případným sporům, že někdo něco rozbil, udělal špatně apod.

Dalším parametrem byla samozřejmě cena a technické parametry.

Porovnání parametrů

K porovnání jsme využili tabulku, do které jsme si zapsali technické, cenové a záruční údaje naceněných typů oken. Z důvodu obchodního tajemství jednotlivých společností neuvádíme cenu jednotlivých položek.

Bohužel zjišťování daných informací nebylo jednoduché, jak by se mohlo zdát. Očekávala bych, že důležité parametry budou uvádět přímo v detailech produktů, ale často jsme se museli na webu prokliknout až do technických listů v samostatných PDF souborech.

 DAFE-PLASTVEKRASULKOOKNA.EU
Záruka na okna6 let*5 letNeuvedenoNeuvedeno
Záruka na žaluzie2 roky5 letNeuvedeno4 roky
Součinitel prostupu tepla (Uw)0,62 W/(m2K)0,92 W/(m2K)0,85 W/(m2K)0,84 W/(m2K)
Zvuková neprůzvučnost (Rw)47 dB39 dB47 dB34 dB
Hloubka rámu86 mm72/80 mm86 mm72 mm
Počet těsnění3232
Počet komor6363

* Standardní záruka 5 let, díky poukazu z showroomu v Jihlavě rozšířena na 6 let.

Ještě větší překvapení pro nás bylo neuvedení záruky u společnosti Sulko a Okna.eu. Na webových stránkách to explicitně uvedeno nemají a do cenové nabídky to také neuvedli, takže si na to dejte pozor. Pokud byste záruku neměli uvedenou ani ve smlouvě o dílo, vycházelo by se dle aktuálně platných zákonů, tj. v tuto chvíli 2 roky, což je na trhu s okny velmi málo.

Součinitel prostupu tepla

V tomto parametru je nutné hledat okna s nejnižším číslem. Čím nižší, tím lepší.

Zvuková neprůzvučnost

V tomto parametru je naopak nutné hledat okna s nejvyšším číslem, tj. čím vyšší číslo, tím méně hluku nám do domu přes okna půjde.

Hloubka rámu okna

Dočetla jsem se, že čím větší hloubka rámu okna je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti okno má. Samozřejmě je nutné brát ohled na použitý typ zasklení. Standardní hloubka je 70 mm.

Počet těsnění

Dočetla jsem se, že počet těsnění je důležitější parametr než počet komor, neboť pokud okna mají pouze dvě těsnění, může vám v interiéru kondenzovat voda. Vybírejte tedy okna, která mají 3 a víc těsnění.

Počet skel

Kdysi dávno jsem si v televizním pořadu vyslechla, že dvojskla jsou náchylná ke kondenzaci vody v interiéru, proto jednoznačně volím trojsklo. S tímto problémem doma bojuji již několik let a nemám chuť to řešit i ve svém novém domě.

Mikroventilace

Pro nás také bylo důležité, zda okna mají zabudovanou mikroventilaci, tj. stav okna, které se tváří jako zavřené, ale ve skutečnosti není zcela těsné, takže do interiéru může proudit vzduch. Já tuto funkci běžně využívám při chladných dnech na spaní, kdy ještě nemůže být otevřené okno na ventilačku. Nebo když jedu pryč a nechci, aby mi do pokoje napršelo, ale chci, aby dýchal. Možností využití je mnoho.

Problematika HS portálu

Pokud v domě chcete mít posuvné francouzské okno, vybírejte pečlivě. My jsme na špatný typ nenarazili, ale moje kamarádka mne upozornila na to, že někteří výrobci nad výrobou nepřemýšlejí. Vyrábějí totiž posuvná okna, která při zabouchnutí již z venku neotevřete. Což je poměrně nepraktické, když na terase grilujete a nechcete, aby vám šel kouř do domu apod.

Nekalé praktiky prodejců

Při zkoumání informací ohledně výběru dodavatele oken jsem se na internetu dočetla, že některé firmy se nestydí praktikovat nekalé jednání. Do cenových nabídek záměrně nezkalkulují všechno, aby cenově vyšly nejlevněji a nalákaly tak zákazníky, kterým zbylé náklady na chybějící části dodávky doúčtují ve chvíli, kdy již zákazník nemůže odstoupit od smlouvy.

Slevové akce dodavatelů oken

V této souvislosti se ještě zmíním o slevách, které společnosti s okny nabízejí. Je to jen marketing, kterému bohužel ještě hodně lidí věří. Uvedené časově omezené slevy v reklamách získáte vždy, ne jen v tu danou chvíli. Firmy se jen snaží zákazníky nalákat na něco uměle vytvořeného. Ceníkové ceny oken jsou záměrně vyšroubované do závratných výšin, aby poté moli dávat oku lahodící slevy.

Rovněž si dávejte pozor na akci, kdy se u společnosti Wienerberger zaregistrujete ke slevě na materiál, v níž dostanete i slevový kupón na okna VEKRA. Když jsme si okna nechali nacenit bez tohoto voucheru, dali nám vyšší slevu, než byla uvedená na daném kupónu.