Výběr dodavatele kuchyně na míru

Možná se to zdá být předčasné, ale bohužel kuchyň musíte mít vybranou ještě před montáží elektrorozvodů a ještě lépe před zahájením stavby. Takže věc, na kterou jsem se těšila nejvíc, musím řešit v nejméně vhodné době, a ještě v časovém presu.

Kuchyňská studia jsme sice obcházeli již před dvěma roky, ale situace se naprosto změnila, takže kolečko jsme absolvovali podruhé, i když již omezeně. Změnil se totiž můj pohled na design a naše znalosti stavebnictví se rozšířily, takže jsme byli schopni pozměnit projekt.

Na své cestě po vytoužené kuchyni jsme navštívili Kuchyně Jensen, Kuchyňské studio Válek & Kačena, HANÁK NÁBYTEKKuchyně Gorenje a kuchyňské studio Sykora v Praze a Olomouci. Recenze jednotlivých studií naleznete v článku popisujícím zkušenosti s kuchyňskými studii.

Proces výběru kuchyně

Navštivte showroomy

Nejprve navštivte showroomy, abyste měli představu o tom, co je daná společnost schopná vyrobit. Na prodejnách naleznete vždy to nejlepší od daného výrobce. Je to pochopitelné, nebudou se chlubit něčím průměrným.

Je dost pravděpodobné, že kuchyně, do které se zamilujete, nebude ve vašich finančních možnostech. Nebo aspoň já to tak měla. Pokusím se zamáčknout slzu a provést vám procesem výběru kuchyně a vysvětlit vám, proč není kuchyň jako kuchyň.

Domluvte si schůzku

Pokud si dopředu nedomluvíte schůzku, nebude se vám nikdo naplno věnovat. Důvodem může být přítomnost jiných zákazníků nebo nepřítomnost designera. Setkala jsem se s tím, že na prodejně byly pouze prodejní asistentky, nikoliv člověk, který by vám kuchyň navrhl.

Nezapomeňte si s sebou vzít půdorys.

S sebou si vezměte půdorys domu nebo bytu nebo alespoň rozměry. Zároveň počítejte s tím, že setkání s designerem vám zabere klidně 2 hodiny.

Jak by měl proces výběru probíhat

Vzhledem k tomu, že jsme navštívili poměrně dost kuchyňských studií, máme mnoho zkušeností, které se vám mohou hodit.

Nicméně zažili jsme pouze jednu jedinou profesionální schůzku, s kterou jsme byli maximálně spokojeni, a tou byla návštěva studia společnosti Sykora v Olomouci. Očekávala bych, že proces výběru kuchyně bude probíhat ve všech studiích pod touto hlavičkou na stejné úrovni, ale mýlila jsem se, neboť v Praze nás o velkou část, a řekla bych tu nejdůležitější, ochudili. Ale celkovému hodnocení jednotlivých studií se budu věnovat v samostatném článku, neboť tento by příliš nabobtnal.

Sdělení představ

Spotřebiče

Na začátek by se vás designer měl zeptat, jaké spotřebiče budete chtít do kuchyně instalovat. Musí také vědět, zda budou vestavěné či samostatně stojící a také, jestli budete do kuchyně chtít umístit spotřebiče, které již máte doma. My v kuchyni budeme mít klasickou lednici s mrazničkou, parní troubu, myčku a indukční desku – vše vestavěné v nábytku. Ale můžete tam chtít větší lednici, digestoř, mikrovlnou troubu, vestavěný kávovar, samostatnou mrazničku, vinotéku, pračku, sušičku aj.

Zkušenější designer se vás zeptá také na ostatní nevestavěné spotřebiče, které je dobré v kuchyni mít po ruce na lince – varnou konvici, kuchyňského robota, kávovar atd.

Vaše potřeby a přání

Pro návrh je důležitá také informace o vašich potřebách. Chcete kuchyňský ostrůvek, bar, vysoké potravinové skříně? Budete chtít skříňky až do stropu nebo ne? Jakou budete chtít kuchyňskou desku – kamennou, laminátovou, keramickou, betonovou?

Designer se vás může zeptat, zda máte představu o uspořádání, ale klidně to můžete nechat na něm, neboť by měl mít hodně zkušeností s nejvhodnějším uspořádáním pro danou situaci.

Později budete řešit také výšku finální kuchyňské desky. V dobrém showroomu budou mít k dispozici všechny obvyklé výšky, abyste si mohli vyzkoušet, jaká výška je pro vás nejvhodnější.

Představa o ceně

Pro designera je rovněž důležité vědět, kolik jste ochotni do kuchyně investovat. Neslouží to k tomu, aby vám odepřel některé věci, ale aby vám mohl splnit co nejvíce vašich přání.

V této souvislosti by se vás měl zeptat, do čeho chcete investovat nejvíce. Kuchyň se totiž skládá ze tří částí – nábytek, spotřebiče a kuchyňská deska. Vše se dá pořídit za malé i velké peníze a v případě omezeného rozpočtu musíte dát něčemu přednost. My jsme si vybrali spotřebiče.

Sdělení informací o podobě místnosti

Designera byste měli informovat o důležitých skutečnostech v dané místnosti. Důležitá je barva vašich oken, přesné umístění oken, pokud jste udělali změnu v projektu jako my, barva a typ podlahové krytiny, uspořádání pokoje, pokud se jedná o obývací pokoj spojený s kuchyňským koutem, umístění vývodů pro odpadní vodu či plyn, umístění rozvodů pro vodu, umístění odtahu pro digestoř. Také jestli budete mít digestoř s recirkulací nebo odtahem ven či zda budou v místnosti sádrokartonové podhledy a jaká bude výška pokoje.

Materiál použitý na zdi

Designér také potřebuje vědět, z jakého materiálu máte zdi, protože u sádrokartonu, OSB desek a podobných materiálů by mohlo dojít k určitým omezením.

Představení materiálů

Materiály asi většinu lidí nezajímají, protože jinak si nedokáži vysvětlit, z jakého důvodu jsme se představení různých materiálů dočkali pouze jedenkrát v posledním studiu, které jsme navštívili.

Materiály jsou velmi zásadním prvkem kuchyně, ale přesto vám prodejci kuchyň začnou navrhovat, aniž by věděli, jaký materiál budete chtít.

Nejsem přeborník a moje paměť je omezená, takže více informací o materiálech používaných v nábytkářském průmyslu si můžete nastudovat v Nábytkářském informačním systému = NIS.

Materiál na korpusy nábytku s vámi nikdo řešit nebude, protože na něj bude každá firma používat jeden typ materiálu. Ale dvířka a další pohledové materiály mohou být zpracovány různě.

Zpracování

Nejlevnější variantou dvířek a pohledových materiálů je potažení materiálu matnou či lesklou fólií. Nevýhodou fólie je, že se časem může začít odlupovat. Při důkladnějším studování povrchu uvidíte, že se nejedná o jednolitý materiál a fólií jsou dvířka potažena pouze z pohledové části. Takže je také otázkou, zda výrobce fólii umí nalepit opravdu dokonale. Ale mám pocit, že v prvním námi navštíveném studiu nám řekli, že dvířka nakupují ze zahraničí. Ale to neplatí všude.

Omezením této varianty je také nemožnost frézování dvířek do libovolného tvaru. My jsme nechtěli úchytky a chtěli jsme jeden typ dvířek, ale bylo nám řečeno, že ve fólii tohle není možné udělat.

Naopak nejdražší variantou jsou lakovaná dvířka. Taková dvířka jsou nalakovaná několika vrstvami ze všech stran. V někom to může evokovat skutečnost, že tento typ dvířek je možné mít pouze v lesku, ale není to tak. Laky mohou být i matné.

My budeme průkopníky, neboť jsme si vybrali novinku na trhu. Použitý materiál bude levnější, ale bude lakovaný lakem z nanočástic značky Evermatt.

Představení vychytávek

Správný designer a prodejce v jednom vás provede po showroomu a ukáže vám všechny vychytávky, které je možné do kuchyně nainstalovat, i když to nebude pro vás finančně únosné. Nicméně s velkou pravděpodobností nebude na prodejně vše, takže o zbylých vymoženostech vás informuje alespoň slovně.

S čím jsme se v showroomech potkali poprvé?

Co říkáte na automatické zavření lednice, když ji necháte otevřenou? Otevírání skříněk nohou, a to jak tahem, tak zmáčknutím? Zavírání skříněk tlačítkem? Automatické otevření více skrytých zásuvek ve skříni souběžně? Nechtěli byste materiál, na kterém neulpívají otisky prstů a snadno se čistí?

Vychytávky se ale nemusí týkat pouze nábytku, ale také spotřebičů. Co kdybyste troubě či indukční desce mobilem poslali recept, vložili ingredience a spotřebič by se sám postaral o zapnutí správného režimu, teplotu i dobu vaření a poté vám dal vědět, že můžete jít jídlo zkonzumovat? Nebo že byste se z práce podívali, co máte doma v lednici?

Hudbou blízké budoucnosti je funkce, kdy chytré spotřebiče (trouba, lednice, indukční deska aj.) spojí své síly a doporučí vám, jaká jídla si můžete ze svých zásob uvařit, případně vám skrz aplikaci řeknou: „Dokupte si smetanu a na sobotní oběd bude kuře na paprice.“.

Více informací o možnostech chytrých spotřebičů zcela jistě získáte v předváděcích centrech. V Praze se nachází Brand Experience Center značek Siemens, Bosch a Gaggenau. Značka Miele se prezentuje v Brně a v Praze v Miele Experience Center.

Pokud nejste fanouškem digestoří, můžete ji skrýt pod desku. Jakmile budete vařit, zmáčknete tlačítko a digestoř vyjede nahoru.

Výběr materiálů a příslušenství

Nedílnou součástí procesu je výběr materiálů a veškerých komponent do kuchyně, kterých není málo!

Žijete s dobou a není vám lhostejné životní prostředí? Nezapomeňte na pořádnou dávku košů na směsný a tříděný odpad. Běžně se dávají 3 koše pod dřez, ale můžete tam mít i 4 a další ještě na jiném místě.

I když jsou šuplíky v dnešních kuchyních pomalu standardem, můžete si do kuchyňských skříněk zvolit klasické police, které jsou výrazně levnější.

Výběr správného dřezu z nerezu či granitu s vhodnou baterií. Pozor! U otevíratelného okna by měl být speciální typ baterie, kterou lze oddělat. Baterie mohou být z nerezu nebo speciálního materiálu, na kterém nezůstávají kapky. Vodovodní baterie také mohou mít vysunovatelnou sprchu, což je dobré k plnění kbelíků či umývání rozměrnějších věcí, které se nevejdou do dřezu.

U dřezu můžete mít mýdlenku zabudovanou přímo v lince a dobré je, že jich můžete mít několik – na mýdlo, čistící prostředek atd. Designerka nám říkala, že se setkala s rodinou doktorů, kteří si jich tam nechali dát hned 5.

Elektrické zásuvky se již dávno nedávají nad kuchyňskou linku, ale zabudovávají se do desky. Způsob zabudování se u jednotlivých společností liší a je možné si vybrat z různých tvarů.

V jednotlivých skříňkách můžete mít šuplíky nebo jen police.

Nezapomeňte na příborník, který v lepších studiích dávají do kuchyně automaticky, aniž by se vás ptali, u ostatních studií ho budete mít jako samostatnou položku v rozpočtu.

Osvětlení zabudované ve skříňkách nebo pod nimi. LED pásek pod horní skříňky se stal pomalu standardem, ale je možné jej umístit i do jiných míst kuchyně.

Otevírání dvířek a šuplíků dnes již není nudné. Je možné si vybrat z několika možností mechanického i elektronického výklopu či klasického otevření. Vysunutí šuplíku pomocí úchytky, zafrézovaného zkosení ve dvířkách, zafrézované úchytky, poklepáním, zatlačením nohou či rukou atd.

K úschově utěrek a ručníků, olejů a dalších problematických věcí vám poslouží speciální skříňky.

Řešení rohů kuchyní je dnes o něco modernější a je možné do nich použít několik typů výsuvných zařízení. Z osobní zkušenosti ale vím, že nejvíce věcí se vám vejde do klasických poliček, ale za cenu horšího přístupu. S výsuvnými zařízeními máte vše po ruce, ale za cenu uskladnění nižšího objemu věcí a také za výrazně vyšší cenu. Nicméně typů je mnoho, ale košový, který má moje maminka doma, bych si nikdy nevybrala.

Dejte pozor na výběr úchytek. Ne vždy je ta nejhezčí nejlepší volbou. Mojí mamince se stalo, že si sice vybrala nádherné úchytky, ale s tak ostrými hranami, že odřeniny, krvavé rány a roztrhané oblečení je pomalu na denním pořádku.

Jako zástěnu do kuchyně můžete použít klasický obklad, stěrku nebo také stejný materiál, ze kterého je vyrobena kuchyňská deska, což je aktuálně velmi populární varianta.

Abyste neměli od vaření poprskanou zeď kolem sporáku, obvykle se používá jako obklad sklo, které je snadno udržovatelné.

Technické a jiné záležitosti

Důležitou informací je, že za všemi skříňkami se nachází 5cm mezera z důvodu odvětrávání, takže pokud za skříňkami budete mít nějaké nerovnosti, zásuvky nebo tenčí trubky, nevadí to. Ale za myčkou nesmí být vůbec nic. Takže pokud není možné například přemístit umístění odpadu, je nutné, aby designer upravil návrh. To se stalo i nám. Přesně na přechodu myčky a vedlejší skříňky nám trčí vyústění odpadu.

V této souvislosti nám bylo sděleno, že v novostavbách se počítá s odděleným odpadem pro dřez a myčku z důvodu eliminace hluku. S tím naše projektantka nepočítala, takže to zkusíme vyřešit oddělením odpadu ve skladbě podlah a doufáme, že to bude mít stejný efekt.

Pokud chcete skříňky vyhnat až do stropu bez jakékoliv mezery, není to možné. Důvodem je opět odvětrávání. Pokud by se vám nějaký spotřebič pokazil a servisní technik by zjistil, že tam není mezera, reklamaci by mohl zamítnout, protože nebyly dodrženy montážní požadavky.

Se správným designerem projdete také osvětlení místnosti a umístění zásuvek a vypínačů. Při tahání elektrorozvodů musíte počítat s tím, že varné desky potřebují třífázové připojení kvůli velkému odběru.

Pokud se v místech kuchyně nachází okno, jedná se o další detail, který je nutné vyřešit. My jsme chtěli kuchyňskou desku prodloužit v rovině až k oknu, ale technicky to u nás již nejde udělat, protože nám nesedí výšky. Museli jsme tedy přistoupit k jinému řešení, takže tuto záležitost byste měli s designerem důkladně probrat.

U zdí, kde se otevírají skříně, je nutné počítat s přírazy, což jsou úzké pohledové desky ze stejného materiálu jako jsou dvířka, které slouží k tomu, abyste si neničili omítku na zdech při každém otevření dvířek. Dalo by se říct, že to jsou takové pojistky, které rovněž zakrývají případné nerovnosti zdí místnosti. Pokud by se vám zdi svíraly nebo otevíraly, kolem rovných skříněk by se vám utvořily fugy, které jsou tímto elegantně zakryty.

Skříňky jsou standardně široké 60 cm, ale můžete je mít i výrazně širší. Každý výrobce vám pravděpodobně sdělí jinou maximální šířku skříňky, která je dána nosností. Takže si uvědomte, že čím širší budete mít skříňky, tím snižujete jejich nosnost, a tedy i potenciálně kapacitu. Důvodem je to, že i když má skříňka 100 cm, její nosnost je stále stejná jako u skříňky, která má šířku 600 cm.

Pokud budete mít bezúchytkový systém otevírání dvířek a více vysokých skříní vedle sebe, musí mezi nimi být lišta, která umožní otevření dvířek lednice. Lednice ve vysoké skříni totiž mají v těchto případech otevíraní z boku, a když by jich bylo více vedle sebe, neměli byste ji jak otevřít.

Troubu a mikrovlnnou troubu si nechte umístit do správné úrovně! Trouba stojící na zemi není vůbec pohodlná, a naopak mikrovlnná trouba v úrovni horních skříněk je už moc vysoko. Samozřejmě ve všech kuchyních to není možné vzhledem k jejich velikosti, ale třeba naleznete nějaký kompromis či jiné uspořádání, které bude lépe vyhovovat ergonomii. Moje maminka má v panelákové kuchyni přesně takovéto uspořádání a z hlediska praktičnosti to nestojí za nic.

Po narození neteře jsme narazili na další problém s umístěním trouby u země. Děti bohužel zkoumají vše a každá vteřina nepozornosti má svůj následek. Zapnutá trouba pálí, takže se nám neteř popálila o sklo trouby. Takže tady máte další důvod troubu umístit výš.

Představte si, že při pečení otevřete troubu umístěnou na zemi a vyletí vám veškerý horký vzduch přímo do obličeje. Nic příjemného to není. Než jsem si zvykla, že musím při otevírání trouby hlavu odklonit pryč, trvalo to poměrně dlouho. I moje teta, která má kuchyň velkou, si stěžovala, že mikrovlnnou troubu ji měli ve studiu navrhnout níž, protože často se jí stane, že si při vytahování jídla na sebe něco vylije, a to nepatří do trpasličí rodiny.

Spotřebiče

Spotřebičů je celá řada a kvalita se v obchodě pozná jen velmi těžko. Když jsem na střední škole navštívila v rámci exkurze výrobní závod Moravia v Mariánském Údolí, byla jsem v šoku, protože z linky se valily sporáky a na konci byl stroj, který na sporák natiskl některou ze značek (Gorenje, MORA, …), které se tam vyrábějí. Takže mnohdy je jedno, jakou značku si od dané skupiny koupíte.

Varné desky a sporáky

V současnosti jsou nejmodernější indukční desky, které nabízí naprostý komfort. Ohřívají jen hrnec a úchytky zůstávají studené, takže se nemůžete spálit. Navíc hřejí jen když je na nich postavený hrnec, takže i z bezpečnostního hlediska jsou jednoznačně nejlepší. Jedinou nevýhodou je, že si musíte pořídit speciální hrnce a pánvičky na indukci. Bohužel se mi stalo, že i pánev označená pro použití na indukci na ní nefungovala.

Moje maminka trendu bohužel nepodlehla a do nové kuchyně si nechala opět namontovat plynový sporák Whirpool. Nic horšího udělat nemohla, protože mastnota, která se z něj šíří, je nechutná. Nemluvě o tom, že se velmi špatně čistí, je nebezpečný (není výjimkou, že plyn zůstal otevřený a nehořel plamen) a ne všechny hrnce a pánve na něm drží – padají, takže o jídle si někdy můžeme nechat jen zdát. Maminka tvrdí, že to není sporákem, ale pánvemi a hrnci, ale v každém případě je to nepohodlné.

Náš známý nemůže na kombinované varné desce vařit na všech varných zónách, neboť celkový odběr překračuje výkon varné desky a dojde k automatickému ztlumení některých zón. Ujistěte se, že stejný problém nebudete mít i se svou varnou deskou. Je možné, že se to týká pouze starších spotřebičů, ale výrobci se často snaží ušetřit na čemkoliv.

Indukční desky mohou mít varné zóny kulaté, případně dražší desky umožňují použití velkého pekáče díky velké varné zóně přes polovinu varné desky.

Myčky

U této kategorie spotřebičů jsme byli upozorněni, že rozdíly mezi levnými a drahými myčkami jsou například v sušení nádobí. Dražší myčky mají systém zvaný Zeolith u značek Siemens a Bosch. Jiní výrobci to budou mít pojmenované jinak. Jedná se o to, že v myčce jsou přítomny kuličky, které nasávají vlhkost, takže sušení je rychlejší a účinnější.

Dalším parametrem je možnost sklápění vnitřních paciček, což umožňuje lepší uložení špinavého nádobí. V podstatě si můžete prostor lépe uspořádat, aby se tam toho vešlo víc.

Dražší myčky mají zásuvku na příbory, zatímco levnější jen košík ve spodní zásuvce.

Pouze úplně nejdražší myčky mají vnitřní koše z kovu a ne plastu.

Dražší myčka od značky Elektrolux má spodní výsuvný koš zvednutelný do výšky toho vrchního, takže se nemusíte hrbit.

Rozdíl je samozřejmě také v ovládání, které může být dotykové nebo klasicky mechanické, v programech mytí, promítání zbylého času mytí na zem, automatického otevření myčky po skončení vybraného programu apod.

Ledničky

Dnes jsou moderní ledničky s takzvanými BioFresh zónami, v nichž by měly potraviny vydržet déle. Ale jejich cena začíná hodně vysoko.

Dále nám bylo řečeno, že pouze značka Liebherr (společný podnik s Miele) dělá vnitřní přihrádky z ohebného plastu, takže je velmi nízká pravděpodobnost, že se rozbijí.

Osobní zkušenosti a doporučení designera

Správný designer vám předá své osobní zkušenosti i zkušenosti svých zákazníků. Při návrhu rovněž bude respektovat správnou ergonomii, tj. umístění spotřebičů a skříněk tak, abyste při práci v kuchyni neztráceli čas zbytečnými kroky a úkony. Na co jsme dále byli upozorněni?

Malý versus velký dřez s okapem či bez

Říkali jsme si na co velký dřez, když budeme mít myčku. Ale kde se umývají plechy a velké hrnce?

Prodejci ve studiích většinou rovnou do návrhů aplikují dřez s okapem, ale proč? Okap ruší design kuchyně a nemá své opodstatnění, protože do dřezu se dá vložit okapávací koš, z něhož voda kape přímo do dřezu a nezůstává na okapu.

Lišty v kuchyni

Pod skříňkami na zemi bývají lišty, které je možné mít z nerezu nebo barveného nerezu. Bílá kuchyň s bílou lištou bude vypadat čistěji, ale z praktického hlediska je to nesmysl, neboť při vysávání často narážíme hlavicí do nábytku a strháváme si tím i barvu. Nerezové liště se nemá co stát.

Tyto lišty jsou umístěny také v horní části pod kuchyňskou deskou, kde jsou rovněž náchylné na oděrky.

LED pásek pod horními skříňkami

Pásek je možné pod skříňky namontovat několika způsoby. Nejčistší řešení je umístění pásku do drážky hned za dvířka skříňky, ale praxe hovoří za vše. Při takovém řešení je LED pásek náchylnější na zničení, neboť do těch míst neustále saháme a dvířkám se to taky nemusí moc líbit z hlediska teploty.

Použití dýhy v kuchyni

Dřevo je nádherný materiál, který se ovšem do kuchyně příliš nehodí.

Přírodní materiály mohou mít póry, do kterých se zanáší nečistoty. Může se také stát, že při čištění si odloupnete část dřeva. Takže použití je vhodné jen na místa, kam se nechodí denně.

Je důležité vědět, že lakované dřevo se nesnese s teplými předměty. Takže pokud na dřevěný povrch odložíte hrnek s čajem, zůstane tam bílý kruh.

Dřevo také po delším působení vody bobtná.

Není koš jako koš

Výrobci nabízí dvě možnosti pro vaše odpadkové koše. Jak jinak než levnější a dražší variantu. Bohužel jsme se o tom dozvěděli až v úplně posledním studiu.

Odpadkové koše mohou být usazeny na zásuvce přímo od výrobce kuchyně (dražší varianta) nebo visí ve vzduchu, tj. jsou vloženy do otvorů pro ně připravených. Takže nestojí v zásuvce, ale visí ve vzduchu, takže jsou náchylnější k poškození a mají výrazně nižší nosnost. Na první pohled nepoznáte rozdíl, jedině v designu, protože paradoxně levnější a tím pádem horší varianta vypadá lépe.

Levnější varianta má poloviční nosnost a ze zkušenosti doma vím, že drobky zapadnou všude okolo košů, takže v tomto případě je budete mít přímo ve skříni, kam se špatně dostává.

Dražší varianta unese více než dvojnásobek. V kuchyních Sykora by to mělo být 75 kg, pokud si dobře vzpomínám. Drobky a další menší odpadky vám tedy propadnou do zásuvky, kterou vysunujete a tím pádem ji lépe vyčistíte.

Utěrky a ručníky

V kuchyni je zapotřebí mnoho věcí a jednou z nich je také místo pro utěrky, případně ručník a chňapky na horké věci. Kam to dát, když ve skříni to neuschne? Výrobci nabízí speciální skříňky, pokud tyto věci nechcete nebo nemůžete mít umístěny někde viditelně.

Kování

Kvalitní studia automaticky do svého nábytku montují nejlepší kování a pojezdy s doživotní zárukou značky Blum, čehož se v horších studiích nedočkáte nebo s výrazným navýšením ceny.

Klasické police

I když šuplíky jsou pohodlnější, měli byste mít ve spodních skříňkách kuchyně také klasické police. Důvodem je uskladnění rozměrnějších věcí (kuchyňský robot aj.), jelikož šuplíky nemůžete přizpůsobit, zatímco police ano. Pokud ovšem chceme ušetřit, jsou police správnou volbou.

Průběh jednotlivých setkání

Shrnutí první schůzky

Na první schůzce byste se měli dozvědět informace o materiálech a designerovi byste měli sdělit svoje přání a potřeby společně s technickými údaji o vašem prostoru pro kuchyň. Designer by měl mít také jasno o tom, jaké vybavení v kuchyni budete chtít a jaké barvy se vám líbí.

Shrnutí druhé schůzky

Při tomto setkání je vám odhalen první návrh kuchyně, který by měl splňovat požadavky na ergonomii a vaše přání, pokud bylo možné je splnit.

Návrh vám dopodrobna představí a začne se vás ptát, jestli vám to tak vyhovuje. Měl by se snažit vás dostat do situace, kdy si opravdu začnete představovat, co, jak a kde v kuchyni děláte. Zároveň musí brát v potaz celý prostor pokoje, pokud je kuchyň součástí obývacího pokoje.

Není možné, aby vám navrhl kuchyň a nerespektoval další funkce pokoje. Normami je dáno, kolik prostoru by mělo být pro stůl, židle, průchody apod. Tyto informace si můžete nastudovat také na NIS, což je Nábytkářský informační systém.

Společnými silami kuchyň vyšperkujete a můžete se vrhnout na výběr konkrétních spotřebičů a detailní probrání technických aspektů.

Shrnutí třetí schůzky

Vzhledem k tomu, že jsme nestihli spotřebiče ani technické detaily probrat na druhé schůzce, navštívili jsme studio ještě potřetí.

Spotřebiče jsme si vybírali prvně z akčního letáku, ale protože nám nabídka nestačila, vrhli jsme se na hledání v katalogu jednotlivých vybraných značek. Ale designerka nás vždy nejprve provedla po prodejně, kde nám ukázala a vysvětlila rozdíly mezi levnými, dražšími a drahými spotřebiči.

Obzvlášť technické detaily jsou velmi důležitou součástí návrhu. Na pohled se vše může zdá být jednoduché, ale skutečnost je úplně jiná. Řešením detailu okna nad kuchyňskou linkou jsme strávili hodinu.

Rovněž osvětlení a s tím související elektrorozvody budou časově náročné.

Po skončení schůzky a odsouhlasení návrhu i ceny byste měli do emailu obdržet návrh smlouvy o dílo.

Shrnutí čtvrté schůzky

Podpis smlouvy o dílo a dořešení detailů ohledně zaměření, montáže a výroby. Je dobré si také celou zakázku shrnout a ověřit si tak ještě jednou, že nikdo na nic nezapomněl.

Bonus od kvalitního výrobce

Paní designerka nám sdělila, že pokud by se nám kuchyň přestala za pár let líbit, můžeme navštívit studio znovu a jen si vybrat nový vzhled dvířek, které se vyrobí a následně se vymění. Pokud by se stalo, že bychom si nábytek zničili v krátkém období, ale již po záruce, výrobce nabízí výměnu za výrobní náklady. Pokud by to bylo o něco později, dali bych nám výraznou slevu.

Myslím, že tento přístup je naprosto bezkonkurenční. I když je nutné to brát s rezervou, neboť podmínky i lidé se mohou změnit, takže skutečnost poté může být jiná.

Na míru nemusí být vždy na míru

Na trhu naleznete společnosti nabízející kuchyně na míru, ale ve skutečnosti se jedná o modulové kuchyně.  Tj. že daná společnost vyrábí (nakupuje) určité typy a velikosti skříněk a z těch vám pak poskládají vaši kuchyň. Takže zde máte výrazně menší možnosti uspořádání. Kuchyň budete mít tak, jak to prostě vyjde. Na druhou stranu byste měli výrazně ušetřit. Zástupcem této skupiny firem jsou Kuchyně ORESI.

Nekalé marketingové praktiky

Jako ve všech odvětvích se i zde setkáte s reklamními formáty lákajícími na slevy ve výši 50 % a tomu podobné nesmysly. Prosím, nevěřte tomu! Tyto společnosti si uměle nadsadí ceny a pak vám jen na papíře vypíšou oku lahodící kolonku se slevou, ale ve skutečnosti si vyinkasují částku, kterou byste jim zaplatili i bez této slevy. Vy nikdy neušetříte, ale dáte zakázku firmě, která podle mého názoru nestojí za to, aby na trhu fungovala dále.

Pozor na franchisingové prodejny

Po naší zkušenosti nikomu nedoporučujeme navštívit franšízu. Za franšízou stojí podnikatelé, kteří si pronajímají značku někoho jiného a prodávají produkty této značky.

Vždy se dočkáte lepší péče a jednání ve studiu, které provozuje přímo výrobce. I když by franchisingová studia měla respektovat hodnoty značky, neděje se to a jde jim jen o jejich zisk. Více o našich zkušenostech se studii v dalším článku (připravuje se).

Volba truhláře

Mnoho lidí nám říkalo, že by se obrátilo na truhláře místo na velkovýrobce z důvodu ušetření nákladů.

Kamarádka si nechala kuchyň vyrobit od truhláře a hned po jejím namontování s ní nebyla spokojená. Nevím, jak hodnotí funkčnost, ale ze vzhledu byla velmi nešťastná. Na pohledové věci ji dal nepohledový materiál. Zástěnu s kuchyňskou deskou nařezal tak nevzhledně, že to netvoří celek a vypadá to, jakoby to bylo dodělávané po několika letech. Když tomu připočítám skutečnost, že do kuchyně jí určitě nebyly namontovány nejlepší komponenty, s kterými může být po čase užívání problém, nevím, zda je to cesta pro každého.

O tomto problému může hovořit moje babička, která po čase užívání bojuje s funkčností jednotlivých komponent. Zatímco teta, která má stejně starou kuchyň, ale z lokálně působícího kuchyňského studia, nemá s kuchyní sebemenší problém a stále vypadá skvěle.

Ale samozřejmě mi jiné kamarádky říkaly, že by si kuchyň nechaly vyrobit jen od truhláře, ale ty už měly vybraného truhláře na základě doporučení a předchozích zkušeností od rodiny.

Ať už si vyberete kteroukoliv možnost, vždy dbejte na správný výběr, který není jednoduchý. Na první pohled se těžko pozná kvalita. Kuchyň bohužel uvidíte až namontovanou. Můžete mít špatnou kuchyň z ověřeného studia i od truhláře.