Jak vybrat správné komponenty do koupelny

Výběr komponent do interiéru je pro mnoho žen nejkrásnějším obdobím, ale v časovém presu se může stát noční můrou. Pokud navíc nehledíte pouze na design, ale i na užitné vlastnosti, není volba vůbec jednoduchá. V článku vám povím pár rad, jak se vyvarovat chybám, které byste si mohli vyčítat celou dobu životnosti vaší vysněné koupelny.

V časové tísni jsem byla nucena vybrat vybavení koupelny, aniž bych v tu chvíli měla potřebné znalosti, takže hodiny strávené na internetu a komunikací s prodejci mne stály mnoho času, který jsem potřebovala věnovat jiným záležitostem.

Koupelna na klíč

My jsme se navíc chtěli vydat cestou realizace koupelny na klíč, tj. najít koupelnové studio, které je schopné dodat materiál i práci. Tato, byť logická úvaha se stala oříškem. I když studia na webech zákazníky informují, že koupelny dodají na klíč, je to jen zástěrka jejich neschopnosti postavit se výzvě.

Všechna studia, která jsme navštívili, nám na přímou otázku možnosti realizace odpověděla, že nám dodají pouze materiál a kontakt na nějaké zedníky v okolí, s kterými mají dobré zkušenosti a my si to s nimi máme všechno domluvit a zařídit.

Jediné studio, kde mi řekli, že koupelnu dodají na klíč, bylo Elite Bath, kde se ovšem ceny pohybují v nedosažitelné cenové hladině. Nicméně se jedná o odnož společnosti SIKO koupelny, u které je také možné si nechat koupelnu vyhotovit na klíč, ale cenovou nabídku vám vyhotoví pouze v případě, že si zaplatíte grafický návrh a zaměření na stavbě. Takže za cenovou nabídku musíte zaplatit několik tisíc korun, což považuji za šílené. A realizace je ještě podmíněna nákupem materiálu v minimální hodnotě 40 000 Kč bez DPH. Nevím, co by se tedy stalo, kdybyste si zaplatili návrh i zaměření a pak by vyšlo najevo, že vybraný materiál nedosahuje výše 40 000 Kč bez DPH, neboť soupis materiálu získáte až na základě grafického návrhu.

A to ještě nemluvím oni o tom, že jsem na jejich webu zanechala ve formuláři kontakt s informacemi o naší koupelně a doposud se mi nikdo neozval. A celkově máme hodně špatné zkušenosti s jednáním zaměstnanců společnosti SIKO koupelny.

Při hledání správných komponent jsem navštívila ještě koupelnové studio Elements ve Zlíně, Koupelny Ptáček, Koupelny JaS, koupelnové studio Ceramica Plus a studio Genova Bohemia. Bohužel už jsem nestihla navštívit studio Richter + Frenzel v současnosti se prezentující zkráceně jako R+F.

Nevýhody koupelny na klíč á la česká studia

Na první pohled se vám to může zdát jako dobrá nabídka, ale uvědomte si dvě zásadní věci. Pokud nakupujete materiál bez práce, platíte DPH ve výši 21 % namísto 15% sazby při dodávce díla na klíč.

Druhé zásadní negativum je, že studio vám nedá záruku na práci někoho jiného. Oni pouze doporučili nějakého řemeslníka, takže pokud bude nějaký problém, budete se handrkovat s někým, po kom se rázem slehne zem a vy se mu již nedovoláte. Vám zůstanou jen oči pro pláč a v koupelnovém studiu vás jen politují.

Záludnosti koupelnových komponent

Možná nejzajímavější a nejúsměvnější část celého článku. Ani byste nevěřili, co vám jsou výrobci schopni prodat.

Vana s nesmyslným přepadem

Ač se vám to zdá být nemožné, designeři byli schopni navrhnout vanu, jejíž přepad je tak nízko, že se nikdy nebudete moct rochnit ve vodě. Tuto zkušenost má maminka mojí kamarádky, která si pořídila, byť pohodlnou vanu, ale absolutně nefunkční, neboť vodu si mohou napustit pouze do úrovně břicha.

Umyvadlo bez spádu

Další absurdita, která neměla spatřit světlo světa, je umyvadlo, které má naprosto rovné dno, takže voda z něj neodtéká do odpadu a drží se v něm. Navíc velikost umyvadla je v daném případě velká, takže problém je o to horší. Bohužel se nachází ve stejné koupelně jako vana výše, takže buď měli obrovskou smůlu nebo je trh přeplněný zmetky.

Povrch sanity

Ač veškerá sanita vypadá stejně, jsou v nich velké rozdíly. Moje maminka si vybrala umyvadlo, na jehož povrch se nadměrně chytá špína, takže jej udržet v čistotě je naprosto nemožné. Takže doporučuji si připlatit za speciální povrchy.

Nevhodná toaleta

Nevím, zda další problém souvisí s povrchem, tvarem či systémem splachování, možná vším či kombinací, ale jedná se opět o velmi nepříjemnou vlastnost. V toaletě, kterou mamince namontovala realizační firma, po každém použití zůstávají velké hnědé zbytky, někdy i celé. Mimo to splachovací systém není příliš hygienický, neboť pokud při splachování nesklopíte prkénko, cítíte kapky, které vylétají z toalety ven.

Výběr komponent a na co si dát pozor

Baterie k umyvadlu

V dnešní době máme celou řadu typů vodovodních baterií, ale ne každý může mít v koupelně všechny druhy. Základní dělení baterií je na podomítkové, nástěnné, stojaté na desce či přímo v umyvadle.

Podomítkové baterie mohou být pouze u dostatečně širokých zdí, takže já mám smůlu.

Baterie jsou nabízeny s kohoutkovým (dva kohouty, kde si musíte teplou a studenou vodu smísit sami otevřením jednoho a druhého do vhodné polohy), pákovým nebo senzorovým systémem. Senzorový systém je lákavou variantou, ale po zkušenostech vím, že je hodně náchylný k vadám. U nás v práci ale máme nejpitomější systém, kdy si tlačítkem zapneme vodu, která teče po určitý interval, takže vůbec nereflektuje aktuální potřebu vody. Na jeden interval se umýt nestihnu a dva jsou příliš dlouhé. Raději ani nechci vědět, kolik vody zbytečně odteče do kanalizace.

Pokud člověk nepřemýšlí komplexně, může být nemile překvapen. Je nutné si nejprve vybrat umyvadlo a k němu poté vhodnou baterii, která bude mít ideální rozměry.

Myslím, že nejednou jste se setkali s umyvadlem, ve kterém jste si pomalu nemohli namočit ruce, protože tok vody byl příliš blízko boku umyvadla. S tím souvisí také to, že v takovém umyvadle nenapustíte sebemenší nádobu.

Vymoženosti baterií

Pokud budete vybírat z dražších značek baterií, dočkáte se mnoha vymožeností. Nejcennější funkcí je systém na šetření vody. Baterie tekoucí vodu provzdušňuje, takže bez ztráty komfortu vyčerpáte výrazně méně vody.

Dále můžete využít možnost ovlivnění kam bude proud vody téct, neboť u některých baterií můžete natočit perlátor.

Baterie k vaně

U vany opět můžete mít nástěnné, stojánkové nebo podomítkové baterie. Do velkých moderních koupelen se nyní dávají také solitérní baterie, které jsou upevněny v zemi k samostatně stojící vaně. Nezapomeňte, že vanové baterie by měly mít výstup na ruční sprchu.

Já bych osobně volila baterii, která má integrovaný termostat, neboť jen tak máte zaručeno, že se neopaříte a nebudete správnou teplotu hledat po celou dobu koupání. Fungují tak, že jeden kohoutek je na volbu teploty a druhým si pouštíte vodu. Takové baterie jsou ale samozřejmě výrazně dražší.

Příslušenství do sprchy

Ve sprše si můžete nainstalovat nástěnnou či podomítkovou baterii, ale je důležité dopředu vědět, zda budete chtít ve sprše mít tyč, na které je upevněn držák na ruční sprchu. Výhodou je to, že si ruční sprchu můžete upevňovat po celé délce tyče. Tyč si tam samozřejmě můžete dát i dodatečně, ale pokud na to budete pamatovat dopředu, může být integrovaná přímo v baterii a bude vám zároveň tvořit tělo pro sprchovou hlavici.

V dnešní době jsou na trhu již i tlačítkové podomítkové baterie místo pákových.

Kvalitní ruční sprchy mají tlačítko, kterým si sprchu vypustíte a vyhnete se tak vodnímu kameni a kapající vodě.

Pokud si pořídíte sprchovou hlavici, myslete na to, že ji nemůžete nainstalovat příliš vysoko, jelikož by na vás mohla dopadat studená voda. Doporučuje se dávat do výšky 40 cm nad postavu člověka. Takže pokud máte 160 cm, měla by být ve výšce 200 cm.

Závěsné toalety

Závěsné WC, v ČR mylně nazývané slovem geberit, je v dnešní době jasnou volbou pro každou novou koupelnu.

Geberit je ale švýcarská společnost zabývající se výrobou systémů nejen pro závěsné toalety.

Takže jakmile půjdete koupit potřebné komponenty, neříkejte, že chcete geberit, protože tím si omezíte svůj výběr pouze na jednoho výrobce.

Pokud si tedy koupíte závěsný systém (modul, nádržku) Geberit, je možné, že na něj nenasadíte splachovací tlačítko jiného výrobce, například Grohe, Villeroy & Boch, TECE nebo JIKA. Doporučuji si tedy nejprve vybrat tlačítko s toaletou a teprve potom koupit modul pro závěsné WC.

V koupelnovém studiu nám řekli, že závěsné WC se dá nainstalovat pouze do zdí tlustých minimálně 15 cm, což nás vyděsilo, neboť naše příčky mají 11,5 cm. Navíc jsme řešili problém, že za budoucí toaletou máme stavební pouzdro pro dveře. Nezbylo nám tedy nic jiného než vytvořit železnou konstrukci, ke které se modul přišroubuje. Nicméně jsme ale našli společnost Villeroy & Boch, která nabízí modul, který by nás ušetřil tvorby železné konstrukce, kdybychom ji nakonec nepotřebovali i pro jiné účely.

Takže je důležité vědět, že modulů pro závěsné WC je mnoho typů. Moduly můžete zazdít cihlami nebo překrýt sádrokartonem, systémy mají nožičky k ukotvení do země nebo ne atd.

Typ modulu, který by nám vyřešil náš původní problém, byl Villeroy & Boch ViConnect, který má velké nohy k ukotvení do základové desky, které se poté zalijí betonem. Takže tento modul by se musel upevnit již před realizací skladby podlah, proto jej můžete použít pouze v novostavbě, jelikož klasický modul pokládáte až na finální podlahu.

Při výběru toalety bych doporučila si připlatit za lepší povrchy, na kterých se nedrží nečistoty. Výrobci je opět vždy označují jinak, protože se jedná o jejich patenty. Villeroy & Boch má CeramicPlus, u Laufenu nese název LCC (Laufen Clean Coat), u Duravitu WonderGliss atd.

Vymožeností dnešních toalet je také speciálně upravený vnitřní okraj pro snazší čištění a vyšší hygienu označovaný různými výrobci jinak – Rimfree společností Geberit, DirectFlush od Villeroy & Boch, Rimless od Laufenu aj.

Sedátka

Moje maminka si nechala koupelnu vyhotovit na klíč. Komponenty si vybírala ve studiu, kde ji ovšem neřekli, že vybrané sedátko není vhodné na danou mísu, takže sedátko má jiný tvar než mísa a je větší. Při výběru tedy dbejte na to, aby se vám nestalo to samé. V obchodech naleznete kompletní sety, které mají výhodnou cenu a máte zaručeno, že k sobě budou dokonale pasovat.

Vymožeností dnešních sedátek je tiché zavírání, bez kterého si toaletu již nedokáži představit.

Bidet

Prodejce ve studiu i přítelův táta se nás snažili přesvědčit, že si máme pořídit toaletu s bidetem nebo samostatný bidet. Nám to přijde jako vyhozené peníze i prostor v případě samostatně stojícího bidetu. Když jsme se o tom bavili s ženou, říkala, že jí to vůbec není příjemné a nepoužívá to, i když to má doma, ale chápe, že pro muže to přínos má. To potvrzuje skutečnost, že nás o pořízení přesvědčovali jen muži.

Pokud si budete chtít pořídit bidet, musíte si k němu přivést kromě odpadu a vody i elektřinu.

Umyvadla

Pokud si pohlídáte, aby umyvadlo mělo spád a speciální povrch proti nečistotám, nemůžete se snad spálit. Důležité je si uvědomit, zda budete chtít umyvadlo na desku nebo klasické. Hlavně si prvně vyberte umyvadlo a teprve poté vhodnou baterii.

Na druhou stranu my jsme si do dočasného bydlení pořídili obyčejné umyvadlo z Hornbachu a nemáme problém s ulpíváním špíny jako moje maminka, která si umyvadlo vybírala v koupelnovém studiu, takže i levné varianty mohou být kvalitní. Záleží, jaké štěstí budete mít při výběru.

Vany

Výběr vany se zdá být jednoduchý, ale není to tak. Z tohoto výběru jsem byla naprosto zoufalá, neboť nikdo mi neřekl, jaký je rozdíl mezi vanou za 1 500 Kč a vanou za 20 000 Kč. A to nemluvím o tom, že jsme narazili na vany za 350 000 Kč. Ale musím říct, že povrch vany za 350 000 Kč byl naprosto dokonalý jak z estetického hlediska, tak z pohledu komfortu, protože byl velice příjemný a teplý na dotek.

Dále jsme vybírali vanu, která bude mít odtok na kraji, a ne uprostřed kvůli vyvedení kanalizační trubky ze základové desky. Také si nejsme jistí, zda by nám odtok uprostřed vany neubíral na komfortu, neboť mám obavu, že by tlačil do zad. Bohužel s tím ale nemám zkušenosti.

Na začátek je dobré si stanovit vaše cíle. Chcete masážní vanu, vanu s madly a opěrátkem na hlavu atd. My jsme věděli, že chceme vanu s dlouhou životností, která je odolná vůči poškrábání, není studená jak led, nedrží se v ní nečistoty a voda v ní vydrží dlouho teplá.

Při prvním studiu informací na internetu se naše požadavky zdály býti nereálnými a také jsem se nemohla v nabídce vůbec zorientovat. Z toho důvodu jsem navštívila koupelnové studio Elite Bath, aby mi vysvětlili základní věci. Bohužel jsem se nedočkala výkladu, který by byl adekvátní tomuto studiu, ale pomohlo mi to k tomu si udělat vlastní obrázek o nabídce.

Na trhu se nachází mnoho materiálů, ze kterých jsou vany vyrobeny – akrylát, smaltovaná ocel, litý mramor, dřevo, kámen či sklo. Poslední zmiňované jsou designovou záležitostí, takže ceny se pohybují v řádu statisíců, proto není důvod se o nich tady bavit.

Vany ze smaltované oceli

Vany ze smaltované oceli se vyznačují dlouhou životností, bytelností, odolností vůči čistícím prostředkům a poškrábání a stálostí tvaru. Její povrch není porézní a je barevně stálý. Na druhou stranu jsou hlučné (dopadající voda vytváří hluk), těžké a studené, takže voda v nich rychle chladne. Vany ze smaltované oceli se dříve těžko zpracovávaly, takže nemohly mít ledajaké tvary, ale moderní technologie tuto nevýhodu eliminovaly. Vzhledem k jejich křehkosti se může stát, že se jejich povrch snadno odloupne, ale lze jej snadno opravit speciálním lakem. Smalt je navíc ze 100 % vyrobený z přírodních surovin.

Vany ze smaltované litiny

Vany z litiny mají výjimečné tepelně-izolační vlastnosti, takže voda zůstává velmi dlouho teplá. Vana je pevná, tvarově stálá a má dlouhou životnost. Nevýhodou je vysoká hmotnost a omezené množství dostupných tvarů.

Vany z litého mramoru

Vany z litého mramoru se vyrábí ze směsi mletého vápence (dolomitu), polyesterové pryskyřice, sklářských písků a barviv. Díky této skutečnosti se vany dají tónovat do různých odstínů barev. Vany z litého mramoru se lijí do forem, takže materiál dosahuje svých vlastností ve všech směrech, tj. nevznikají místa, kde by bylo například méně materiálu a tím by byly narušeny vlastnosti výrobku.

Pro vany z litého mramoru je charakteristický dokonale rovný povrch bez pórů, čímž je dosaženo vysokého hygienického standardu. Napuštěná voda v nich zůstává déle teplá v porovnání s běžnými materiály. Vana je dostatečně tvrdá na to, aby nedocházelo k prohýbání a dalším deformacím. Dále je odolná vůči poškrábání, takže se používá ve frekventovaných prostorách, a pokud má vana speciální povrchovou úpravu, je odolná i vůči čistícím a kosmetickým prostředkům. Případné škrábance lze snadno opravit s pomocí speciálního tmele.

Vany z tohoto materiálu jsou ovšem hodně drahé.

Vany z akrylátu

Dnes jsou vany z akrylátu velmi oblíbené, neboť jsou na dotek teplé a dobře udržují teplo. Dají se do nich snadno vyvrtávat díry, pokud byste si časem rozmysleli, že chcete mít masážní vanu. Materiál je velmi flexibilní, takže se setkáte s mnoha rozličnými tvary van z akrylátu. Výrobci tvrdí, že se snadno čistí a mají antibakteriální vlastnosti, takže povrch by měl být hladký bez pórů. Nevýhodou je menší životnost, nutnost výběru vhodného čistícího prostředku a náchylnost k poškrábání.

Někde jsem se dočetla, že pokud máte čtyřnohého přítele, není vhodné jej koupat v akrylátové vaně. Na druhou stranu v jiném článku jsem narazila na informaci, že akrylátové povrchy se dají snadno spravit přebroušením a vyleštěním. Což se vám určitě nepodaří u van, které mají tloušťku akrylátu pouze 1 mm, což je informace, kterou jsem na internetu také objevila. Kvalitní akrylátové vany by měly mít tloušťku finálního povrchu 4 až 5 mm.

Proto si při výběru akrylátové vany dávejte velký pozor, neboť není akrylát jako akrylát. Tuto větu mi také řekli ve studiu Elite Bath. To potvrzuje také skutečnost, že jsem na internetu nalezla odporující si informace o akrylátových vanách. Důvodem je velmi rozdílná kvalita. Pokud si tedy koupíte akrylátovou vanu od kvalitního výrobce, bude v úplně jiné kvalitě než od no name výrobce.

Vany z akrylátu mohou být lité nebo extrudované. Jejich složení je identické, ale rozdíl je ve výrobě desek, které tvoří finální povrch vany. Extrudovaný akrylát se vyrábí tažením materiálu, takže vlastnosti jsou zachovány pouze v jednom směru. Zatímco litý akrylát se lije do forem a materiál si tak zachovává své fyzikální vlastnosti ve všech směrech. Tyto desky se pak nahřívají a lisují se z nich vany, které jsou zpevněny dalšími materiály.

Porovnání vany ze smaltu a akrylátu

Ještě menší doplnění vlastností van z akrylátu a smaltované oceli, které jsem objevila na webu bydlet.cz. Sesumírovala jsem je a doplnila o další informace do tabulky níže.

VlastnostVana ze smaltované oceliVana z akrylátu
Tvrdost povrchuNa Mohsově stupnici 7 z 10Na Mohsově stupnici 3 z 10
Odolnost vůči poškrábáníBěžné materiály jej nepoškrábouNáchylný k poškrábání
Čištění povrchuNenáročný na údržbu, lze čistit běžnými prostředkyVyžaduje opatrné čistění méně agresivními prostředky
HygienaNemá póryNemá póry, ale je náchylný k poškrábání a tím pádem usazování nečistot
Opravitelnost povrchuAnoPouze kvalitnější vany
Odolnost proti chemikáliímVelmi odolný a na povrchu nezůstávají žádné stopyJe nutné si dávat pozor na použití přípravků s rozpouštědly
HořlavostNehořlavý, svíčky ani cigarety by neměly zanechat stopyHořlavý, svíčky a cigarety poškodí či rovnou zapálí povrch
Odolnost UV zářeníStálebarevný a odolnýOdolnost záleží na použitém materiálu
TvarováníObtížné, takže jsou omezené tvaryJednoduché, takže je k dispozici nespočet tvarů
Materiál100% přírodní a tím pádem recyklovatelnýPlast, který není recyklovatelný a při výrobě vznikají škodliviny
Zachování teploty vodyŠpatné, voda rychle chladneVýborné, voda zůstává déle teplá
PovrchStudenýTeplý

Speciální materiály

Lídři na trhu přišli s novými materiály, které mají patentované a spojují výhody smaltovaných a akrylátových van do jedné.

Příkladem je materiál Quaryl od společnosti Villeroy & Boch, který je pružný jako akryl a tvrdý a odolný jako minerální křemen. Výsledný kompozit je dle výrobce „homogenní, neporézní materiál, s plně probarvenou vnitřní strukturou a vysokým leskem povrchu. Vyznačuje se vysokou odolností proti mechanickému namáhání, je otěruvzdorný, odolný proti všem běžně používaným chemickým substancím. Povrch vykazuje protiskluzové vlastnosti, je snadno omyvatelný a dobře se udržuje. QUARYL působí na dotyk teple, má vysokou akustickou pohltivost a dobré termoizolační vlastnosti.“

U společnosti Laufen je to materiál Sentec (solid surface) a jiní výrobci budou mít jiné.

Koupelnový nábytek

Dnes je moderní nábytek zavěšovat na zeď, ale ne vždy je to možné. My opět řešíme problém, že v oblasti umístění nábytku s umyvadly máme stavební pouzdro. K tomu všemu zeď úzkou jen 11,5 cm, což nám bylo řečeno, že není problém, když se nábytek přidělá pomocí chemických kotev.

Takže při promýšlení koupelny se zamyslete v širších souvislostech.

Žlaby do sprchových koutů bez vaniček

V případě, že se rozhodnete pro sprchový kout bez vaničky, musíte vybrat kvalitní žlab, který je schopný vodu dobře „odbavit“ a také zamezit protékání okolo žlabu do spodních konstrukcí. My jsme si původně vybrali Alcaplast, ale prodejce nám doporučil jiný, ale dvojnásobně drahý.

Výběr obkladů a dlažeb

V této oblasti jsem značně na vážkách. Když jsme vybírali dlažbu na krbovou římsu, bylo nám prodejcem krbu řečeno, že musí být drahá španělská, italská apod., protože hrany budeme řezat na 45°. A že nesmí být česká ani polská. Vzhledem k časové tísni dlažbu kupoval přítel a samozřejmě ve studiích žádnou takovou dlažbu nevedou skladem. Proto navštívil Hornbach, který vede pouze polské dlažby. Samozřejmě jsem byla naprosto vytočená, že udělal něco takového, ale řemeslníci mu řekli, že taková dlažba je v pohodě, že normálně půjde řezat.

Krb nám zatím neobkládali, takže zkušenosti zatím nemám, ale jakmile to bude hotové, napíšu své poznatky.

Dnes už se také obkládá bezspárovým systémem, na který kvalita dlažeb a obkladů také bude mít určitě vliv, protože k tomuto je zapotřebí, aby kachličky byly dokonale rovné a identické.