Ekologická likvidace vozidla

Věděli jsme, že pro stavbu budeme potřebovat nějaké „stavební“ auto, ve kterém budeme vozit různý stavební materiál a odvážet odpad ze stavby. Původně jsme uvažovali o dvou variantách. První variantou bylo koupit nějakou starší dodávku s nově udělanou technickou a po dokončení stavby ji zase prodat. Druhou variantou bylo nechat si dát na naše auto tažné zařízení a koupit nějaký vozík. Jenže z výběru starší dodávky do 30 000 Kč jsme měl obavy, aby to nebyla časovaná bomba, která se za chvíli rozpadne nebo pokazí. A tažné na auto se mi dávat nechtělo, protože by to stálo docela dost peněz. Navíc by se to na auto nehodilo a bylo by s tím i papírování kvůli zapsání tažného zařízení do technického průkazu.

Nakonec jsme si zapůjčili od rodiny starou Mazdu 626, která nám službu bohatě splnila a odvozila spoustu materiálu i odpadu. Jenže v říjnu 2017 jí skončila technická a udělat novou technickou by byl docela problém. Auto již bylo dost rezavé a bylo by nutné vyměnit i přední brzdy, což by finančně přesáhlo celkovou cenu toho auta. Proto nám bohužel nezbylo nic jiného, než ji nechat ekologicky zlikvidovat („sešrotovat“). Což nás ale velmi mrzelo 🙁 Jinak to auto bylo perfektní, jezdilo se s ní velmi dobře a opravdu udělala mnoho práce. Japonská kvalita má asi něco do sebe. I přes dlouhodobě zanedbávanou údržbu a nešetrné zacházení vydržel motor, převodovka i řízení i po 25 letech provozu ve výborném stavu.

Jak ekologicky zlikvidovat auto

Ekologická likvidace vozidla nebo sešrotování auta je mnohem jednodušší, než jsem si myslel. Měl jsem totiž obavu, že bude nutné auto nějak dopravit na vrakoviště a ještě za to platit. Ono je to ale přesně naopak.

Pokud chcete nechat sešrotovat své auto, stačí se domluvit s nejbližším vrakovištěm. Oni si ho sami zdarma odvezou nebo odtáhnou a navíc vám obvykle ještě něco zaplatí zpět. Auto totiž rozeberou na díly, které prodají, a zbytek sešrotují. Takže vás to nebude nic stát. A pokud to auto není v nějaké hrozném stavu, ještě za to nějaké peníze dostanete. My jsme například dostali 500 Kč. Pokud bychom si auto ale dovezli na vrakoviště sami, dostali bychom 1 000 Kč. A s autem v lepším stavu můžete dostat i víc, protože víc dílů z něj bude použitelných.

Co budete potřebovat pro ekologickou likvidaci vozidla

Poté, co je auto odvezeno na vrakoviště, je potřeba ještě vyřídit papírování. K tomu budete potřebovat velký technický průkaz. A pokud nejste majitelem, budete potřebovat i plnou moc majitele se souhlasem s likvidací vozidla a kopii občanského průkazu. Pokud je v technickém průkazu jiná adresa majitele než v jeho občanském průkazu, může to být problém při vyřazení z evidence. Pokud by to problém byl, bude nutné nejprve udělat změnu adresy majitele v technickém průkazu a až následně auto vyřadit z evidence.

Na vrakovišti si následně auto nafotí a dají vám potvrzení o ekologické likvidaci. S tímto potvrzením, velkým technickým průkazem a SPZ následně půjdete na úřad (magistrát), kde auto trvale vyřadí z evidence.