Jak ušetřit při stavbě rodinného domu svépomocí

Při stavbě rodinného domu svépomocí se dá ušetřit, ale také prodělat. Není to jen o tom, že si něco uděláte sami, ale i o nákupu materiálu, zkušenostech i DPH.

Čím méně máte zkušeností, tím větší riziko podstupujete, neboť za každou chybu se platí. Ale nebojte se, je to i náš případ, každý den se učíme. Jen se musíte naučit s tím žít a bojovat až do konce, i když je to vysilující a nekonečné.

Je důležité si také uvědomit, že při nákupu materiálu platíte DPH ve výši 21 %, zatímco když si objednáte materiál i s prací dané firmy, pak se na to vztahuje snížená 15% sazba.

Ale teď už si pojďme přiblížit, na čem všem se dá při stavbě rodinného domu svépomocí ušetřit.

Základy na rovině

I když se nám náš pozemek zdál být celkem rovný, vyklubalo se z toho obrovské převýšení jen na samotném domě. Pokud počítáte každou korunu, je výhodnější pozemek srovnat. Ale pozor, nemůžete to udělat tak, že na jedné straně zeminy uberete a na druhé přidáte. Na zvýšené straně musíme vše odebrat, neboť zemina si sedá spousty let a na to vy nemáte čas čekat.

Pokud tedy pozemek teprve vybíráte, s rovným pozemkem budete mít náklady na spodní část stavby výrazně nižší. Pro zajímavost se můžete podívat na naše náklady spojené s budováním základové desky, kterou jsme si kompletně dělali sami.

Dům bez rovné střechy

Můžete ušetřit také na tom, že nebudete budovat železobetonový strop, který je potřebný pro rovnou zatíženou střechu. Takže pokud se spokojíte se sedlovou, valbovou či šikmou střechou, rozhodně ušetříte. Jen vás místo budování stropu budou čekat sádrokartonové podhledy.

Dům s rovnými zdmi

Křivé zdi nejsou neřešitelným problémem, ale prodražují vám stavbu. Asi nikdo nechce mít křivé zdi, takže ty se poté musejí nějakým způsobem srovnat. To se dělá větší vrstvou omítky, takže za materiál zaplatíte výrazně více.

Nákupy materiálu ve slevách

Obecně platí, že každé jaro jdou ceny materiálů nahoru, a to dost výrazně. Nám se například materiál na střechu zdražil o celých 20 % s příchodem jara! Pokud máte materiál kde skladovat, kupte si jej zavčas mimo sezónu.

Nasmlouvání dodavatelů v hluché sezóně

Tohle se odvíjí od ceny materiálů. Když podepíšete smlouvu o dílo v zimě s pevně danou cenou, máte vyhráno.

My jsme dodavatele na rovnou střechu poptávali již v zimě, ale neměli jsme čas se tomu věnovat a opět jsme to téma otevřeli až v březnu, kdy už všichni výrobci radikálně zdražili. Naše chyba, která nás stála tisíce navíc.

S tím také souvisí zajištění si dodavatelů včas, ať nemáte prostoje. My pořád jen na něco čekáme, takže stěhování se neustále oddaluje. Pokud bychom bydleli v pronájmu, byly by to pro nás zbytečné náklady navíc.

Dovoz materiálu vlastními silami

Před stavbou jsme uvažovali o koupi stavebního auta, ale s tím, jak se nám povolení neustále oddalovalo, vykašlali jsme se na to. Jakmile přišlo na první dovoz objemnějšího materiálu, říkali jsme si, že víc toho už vozit nebudeme, takže teď si to zaplatíme a vyjdeme z toho dobře.

A zase chyba! Dodávku jsme si měli pořídit hned a byl by pokoj s placením přemrštěných cen za dopravu cizím lidem. Ono totiž dovést jen tři balíky polystyrenu není žádná sranda s osobním autem bez tažného zařízení.

Půjčení nářadí od známých

Jak se říká, každá sranda něco stojí. My jsme měli velké štěstí, že spoustu nářadí jsme si mohli půjčit, ale přesto, kdybychom stavěli v rodné krajině, byli bychom vysmátější.

Předimenzování

Setkali jsme se s mnoha názory typu: „Já bych se tam pak bál bydlet!“. Ale proč? Když si něco stavíte sami, máte tendenci všechno spíš předimenzovat a udělat všechno co nejlíp. Zatímco praktiky stavebních firem jsou přesně opačné, protože firmy se snaží ušetřit, kde to jen jde, aby snížili náklady, a tedy zvýšili zisk. Což vím z vlastní zkušenosti.

Ale tato snaha s sebou přináší problém vyšších nákladů. Sice jsme měli projekt od autorizované projektantky a speciální statické výpočty přímo od statika, přesto jsme na mnoho míst dali lepší, silnější, pevnější a tím pádem dražší materiál. Jedná se například o typ betonu, kari sítě, velikost základových pasů a mnohé další.

Eliminace rozvodů

Mnoho lidí si to neuvědomuje, ostatně my jsme na to přišli až když jsme se seznámili s projektem Zenhome, ale nevhodné uspořádání místností vám rovněž zdražuje stavbu. Je to z důvodu nekonečně dlouhých rozvodů elektřiny, kanalizace či vodovodního potrubí.

Princip zmíněného projektu Zenhome je v jeho půdorysu, který odpovídá čtverci, v němž je přímo uprostřed další čtverec, do kterého jsou vedeny veškeré rozvody a nikam dál už nemusí, jelikož všechny místnosti se točí okolo tohoto vnitřního čtverce.

Pokud byste měli zájem o sdělení našich zkušeností s projektem Zenhome, napište nám. Pokud s nimi máte vlastní zkušenosti, dejte nám vědět v komentářích.

Dobré plánování

Všude se neustále opakuje, že je nutné dobře plánovat. U stavby to platí dvojnásob, protože i tímto můžete ušetřit slušné peníze.

Uvedu to na příkladu. Víte, že potřebujete koupit materiál na základovou desku, ale nejste schopni si ho dovést sami. Místo toho, abyste si jednorázově zaplatili dovoz, můžete využít vypůjčení dodávky a dovést si nejen materiál na základovou desku, ale i na další práce.

Nebo když si budete něco pronajímat, musíte si vše potřebné ke stavbě zařídit dopředu, abyste pak nezjistili, že něco nemáte a budete na to muset čekat a tím pádem platit delší pronájem apod. Těch příkladů v této oblasti je opravdu mnoho.

Členitost domu

Čím jednodušší tvar domu budete mít, tím lépe. Z praxe vím, že každý roh základové desky navíc (standard jsou 4) byl zpoplatněn. Předpokládám, že tato iniciativa se může vyskytovat ve všech stavebních pracích. Nebo máte dům s milionem malých místností, do kterých se musí natáhnout elektřina, musí se omítnout, vymalovat.

Okna

V dnešní době se okna vyrábí přesně na míru stavebnímu otvoru, ale je to doprovázeno vyšší cenou. Je možné si okna pořídit v hobby marketu za nižší ceny, ale musíte dávat pozor, abyste při zdění dodrželi přesnou velikost otvoru.

Další možností je uspokojení se s okny v bílém provedení, neboť je to základní bezpříplatková barva. Za jiné barvy oken se obvykle připlácí.

Lokální dodavatelé

Každá firma si naúčtuje dopravu na stavbu, což je logické. S lokálním dodavatelem můžete ušetřit značnou část finančních prostředků, neboť se velmi často stává, že doprava je v cenových nabídkách zastoupena v řádech desetitisíců. Nicméně to nemusí platit vždy. Dodavatele střechy, komínu i krbu jsme si vybrali zdaleka a nevyšlo nás to dráž, takže je nutné hledat. Cenové nabídky na stejné věci mohou být až neuvěřitelně rozdílné!

Zdání klame

Také se nebojte oslovit firmy, které vypadají, že pracují jen pro bohaté. Setkali jsme se s tím, že obyčejné firmy s nudnou prodejnou nám zakázku nacenili s výrazně vyšší cenou než společnosti s nablýskanými showroomy.

Rozsáhlejší zakázky

Tohle nemusí být pravidlem, ale setkali jsme se s tím, že kdybychom si od jedné firmy nechali udělat i omítky, pak by vymalování stálo polovinu oproti běžné ceníkové ceně.

S tím souvisí i množstevní slevy na jeden typ prací. Můžete se setkat s tím, že nad určité dodané množství se vztahuje nižší cena nebo vám firma může poskytnout slevu za to, že jí přivedete dalšího zákazníka. Pokud tedy máte souseda, který potřebuje to samé, co vy, spojte síly a zkuste poptávat společně.

Počasí

Možná to zní zvláštně, ale i počasí vám prodražuje stavbu. Stavba základové desky v parném létě obnáší starost s kropením betonu. Pokud máte dostatek vody ve studni, pak vám to bude jedno (až na čas, který nad tím strávíte), pokud ovšem budete závislí na dodávkách vody odjinud, prodraží se vám to, neboť dovoz cisteren a pořízení nádoby na vodu není levná záležitost. Naopak v zimě musíte do betonu přidávat příměsi, které také nemusí být zadarmo.

Co se týká vnitřních prací, zde budete také nahraní. Pokud vám omítky budou provádět až na podzim či na jaře, vlhkost sama neustoupí, a to ani od betonáže podlah, takže půjčení stavebního odvlhčovače se nevyhnete. Ceny se v průměru pohybují okolo 250 Kč na den, což není zanedbatelné. Odvlhčovače se liší svým výkonem. Čím více vody vás denně zbaví, tím dražší je jejich denní pronájem. Ale vzhledem k tomu, že nám do omítek a podlah padlo spoustu tisíc litrů vody a nejvýkonnější odvlhčovač, který jsme při letmém studiu nalezli, dokázal nashromáždit 70 litrů za den, dalších několik tisíc padne jen za pronájem.

Odvoz odpadů

V cenových nabídkách se často potkáte s položkou odvoz stavebního odpadu a cenou v řádu tisíců korun. Jen za odpad ze střechy nám naúčtovali přes 4 000 Kč bez DPH, a to nám tam v podstatě veškerý odpad nedorozuměním zůstal. Určitě vás to vyjde levněji, když si odpad odvezete sami do sběrného dvora nebo si zaplatíte kontejner. Odevzdání odpadu ve sběrném dvoře, kdy auto bylo po strop plné, nás stálo 85 Kč. Přistavení kontejneru stojí okolo 1 200 Kč.

Přívod vody

Po celou dobu stavby budete potřebovat vodu. My neustále bojujeme s velmi malou vydatností naší studny, takže ani vlastní studna vás nezachrání, pokud dává málo vody. Je dobré si dopředu vyřešit vodní zdroj, abyste se vyhnuli dovozu cisteren.

Dotace

Vyplatí se také sledovat aktuální dotační politiku, neboť je možné získat nějaké penízky zpátky. My jsme si žádali o dotaci na retenční nádrž a přislíbili nám ji. Více informací o tom, co jsme pro to museli udělat, najdete v článku.

Vybavení domu

Nejsem zastáncem konzumního stylu života, takže vám nebudu radit, ať nakupujete levné vybavení domu. V mém článku „Jak ušetřit při nákupu vybavení do domu a mnoho dalšího“ se dozvíte, jak ušetřit, a přitom kupovat to, co si přejete. Princip je takový, že za každý nákup na internetu dostanete část peněz nazpátek. Ty si pak můžete použít na cokoliv budete chtít, protože vám přijdou na váš bankovní účet.