Odlvhčování novostavby pro finální úpravy

Po betonování a realizaci omítek budete mít v domě vlhkost, které se musíte zbavit. V létě vám pomůže sluníčko a větrání, ale v zimě je nereálné vlhkost vypudit přirozeným způsobem. Kvůli vlhkosti se nám zničily některé již nainstalované komponenty, takže si na ni dejte pozor.

Možná se vám to nezdá být důležité, ale kvůli vlhkosti vám realizační firma může odmítnout položit finální podlahy apod. Námi vybraná podlahová krytina musí být položena na povrch s téměř nulovou vlhkostí (max do 2 %), takže to nepodceňujte.

Jak se starat o lité podlahy

Firma, která nám realizovala lité podlahy, nás poučila, že na podlahu nemáme alespoň 3 – 4 dny chodit a stejnou dobu máme nechat i zavřená všechna okna, aby se vlhkost držela v místnostech a beton v podlaze nevysychal moc rychle rychlé vysychání by totiž mohlo způsobit popraskání betonu. Ze začátku je potřeba být k betonu opatrný, abyste nepoškodili gletování povrchu.

Sádrokartony a další konstrukce je možné začít montovat po dvou týdnech od vylití podlahy.

Beton v podlaze je zcela vyschlý po 4 týdnech. Po těchto 4 týdnech je také možné začít topit pomocí podlahového vytápění. Dřívější vytápění by opět způsobilo rychlé vysychání a beton by mohl začít praskat. S vytápěním by se mělo začít postupně na teplotě vody 28 °C a zvyšovat maximálně o 5 °C každý den.

Jakmile zase budete přistupovat ke snižování teploty, dělejte to opět postupně v rozsahu do 5 °C.

Tohle pravidlo neberte jako obecnou poučku, neboť to záleží na mnoha faktorech (klimatické podmínky, materiály, …), takže se vždy řiďte pokyny realizační firmy.

Nicméně není dobré budovu nechat v takovém stavu celý měsíc, jelikož vlhkost postupuje dál a dál do zdí. Čím hlouběji vlhkost necháte prostoupit, tím déle se jí budete zbavovat. Nám z vlhkosti navíc začaly plesnivět všechny zdi. Betonářům se sice nelíbilo, že jsme použili odvlhčovač (aby měli na co svést to, že nám betonové podlahy popraskali), ale ve známí ze stavební firmy nám to výslovně nakázali. Navíc kdyby bylo lepší počasí, vlhkost by se odpařovala mnohem rychleji než s pomocí odvlhčovače, takže mi to přijde jako nesmyslný argument. V zimě bychom neměli šanci z domu dostat několik tisíc litrů vody přirozeným způsobem a nechat dům plesnivět celou zimu je úplná absurdita.

Odvlhčování novostavby

Z tohoto důvodu jsme po 20 dnech zprovoznili přenosné přímotopy a půjčili si odvlhčovač Master od společnosti Mechanik, kde máme známého. Pronájem průmyslového odvlhčovače totiž vůbec není levná záležitost. Pronájem odvlhčovačů nabízí například i půjčovna DEK.

Pronájem odvlhčovačů

Ceny pronájmu se pohybují od 200 Kč/den, ale musíte si dobře spočítat i to, že odvlhčovače s nižší cenou pronájmu denně zlikvidují výrazně méně vlhkosti, takže je možné, že ve výsledku bude levnější si půjčit výkonnější odvlhčovač s vyšší denní sazbou.

Při půjčení se musíte prokázat občanským průkazem a zaplatit kauci v řádu několika tisíců korun, která vám při vrácení odvlhčovače bude vrácena.

S pronajímatelem jsme si nedefinovali dobu, na kterou si přístroj půjčujeme, ale dohodli jsme se, že jej vrátíme dle potřeby.

Dovoz odvlhčovače

Odvlhčovač jsme přivezli osobním automobilem Škoda Fabia Combi se sklopenými sedačkami v pololežaté poloze podepřený velkým cestovním kufrem. Takže buďte připraveni na to, že odvlhčovač je větších rozměrů a má kolečka, takže by mohl mít tendenci po zavazadlovém prostoru cestovat.

Při převozu odvlhčovače v ležaté poloze jej můžete zapnout až po minimálně 4 hodinách.

Další zásadní informací je, že pokud odvlhčovač budete pokládat, musíte ho před použitím nechat minimálně 4 hodiny stát.

Odvlhčovač a topení

V době, kdy jsme si odvlhčovač přivezli, jsme také poprvé zapnuli přímotopy, ale pokud se vám podaří začít topit dřív než odvlhčovat, je to lepší, jelikož s vyšší teplotou je odvlhčovač účinnější. Nejvyšší účinnosti dosahuje odvlhčovač při teplotě 28 – 30 °C.

S vyšší teplotou vzduchu odvlhčovač zlikviduje více vlhkosti.

Původně jsme poptávali i průmyslová topidla, ale velice rychle jsme si to rozmysleli, neboť i koupě několika obyčejných přímotopů by nás vyšla levněji než zapůjčení průmyslových.

Přímotopy s celkovým výkonem 6 kW jsme zapojovali v podvečer do teploty 2 °C, odvlhčovač jsme poté zapínali při teplotě 5 °C a po 9 hodinách bylo v domě 10 °C. Po 24 hodinách již 14 °C. Na jednu noc jsme zkusili snížit výkon přímotopů na 4,5 kW, ale druhý den ráno se teplota snížila o půl stupně, takže jsme výkon opět zvýšili. Kvůli 100% vlhkosti v domě je totiž vytápění velmi energeticky náročné.

Vzhledem k tomu, že neuběhl měsíc od betonáže, nebudeme teplotu vzduchu v domě hnát do extrému 30 °C. Do vypršení předepsané technologické pauzy se budeme držet někde okolo 20 °C.

Zapojení odvlhčovače

Námi zapůjčený odvlhčovač dokáže zlikvidovat 44 litrů vody denně při teplotě okolo 30 °C, přičemž nádobku na tuto odpadní vodu má pouze na 11 litrů. Naštěstí je možné jej napojit přímo do kanalizace, protože vylévání nádobky 4x denně by vás mohlo stát mnoho sil, času i peněz. Jediné, co musíte vyřešit, je spád odtokové hadice, která nebyla součástí výpůjčky. Odtok vody je totiž řešen přírodními zákony, nikoliv čerpadlem. Pokud tedy máte vývod kanalizace přímo v podlaze, pak máte vyhráno. Nicméně existují i odvlhčovače s čerpadlem.

Jelikož jsme neměli žádnou krátkou zahradní hadici, napadlo nás pro tento účel použít zbytek šedé chráničky na kabely. Ten jsme napojili na nástavec zahradní hadice, nacvakli do odvlhčovače a přirozeným spádem navedli do kanalizace budoucího WC v podlaze.

Odvlhčovač je výhodné postavit do středu budovy. V našem případě je to jednoduché, neboť jsme jej dali do chodby, která je středem domu, takže se nám odvlhčují všechny místnosti relativně rovnoměrně.

Zhruba po 30 dnech jsme odvlhčovač přesouvali do jednotlivých místností, abychom vysoušení urychlili. K tomu jsme normálně použili dlouhou zahradní hadici, která ležela na zemi a fungovalo to.

Příprava prostor pro odvlhčování

Jak již bylo uvedeno výše, v budově by mělo být teplo, ideálně 28 – 30 °C. Při odvlhčování musíte mít zavřená okna a utěsněné veškeré otvory, kterými by mohl proudit vzduch z venku. Pro představu v našem případě se jednalo pouze o utěsnění prostupů na střechu.

Odvlhčovače potřebují elektrický proud, a to buď 230 V (klasická zásuvka) nebo 400 V (třífázová zásuvka). Při půjčování tedy dbejte na to, abyste si půjčili přístroj, který máte kam zapojit. Pro drtivou většinu běžně dostupných odvlhčovačů je ale zcela dostačující běžná zásuvka na 230 V.

Jak dlouho vysoušet?

Doba vysoušení je individuální. My jsme rodinný dům s užitnou plochou 95 m2 vysoušeli 48 dní. Průmyslový odvlhčovač o výkonu vysoušení 44 litrů za den jsme si půjčili 13. prosince 2017 a vrátili jej 30. ledna 2018. Teplota vzduchu v domě se převážnou dobu pohybovala okolo 30 °C.

Největší vizuální výsledky patrné ze začátku, později jsme měli trvale mokrý pouze strop a zdi u stropů místností a poté se dlouho vlhkost držela pouze v rozích. 14 dní před vrácením odvlhčovače jsme jej přesouvali do jednotlivých místností vždy po cca 2 dnech a poslední týden jsme odvlhčovač nechali běžet jako celou dobu předtím ve středu domu.

Po těch 48 dnech můžeme říct, že se nám zdá, že je dům vysušený. Nikde nejsou žádné mokré stopy a také vzduch se v domě výrazně zlepšil.

Postřehy a rady na závěr

Hned druhý den ráno byl beton v okolí přímotopů a odvlhčovače na pohled suchý, takže jsme přístroje o kousek posunuli, abychom docílili rovnoměrnějšího vysoušení. Takto jsme s nimi pohybovali při každé obhlídce.

Odvlhčovač střídá dva režimy, takže se nelekněte, že zrovna v danou chvíli nehlučí, zatímco předtím to dělal. Je to způsobeno principem, na základě něhož probíhá odvlhčování.

Pracovníci půjčovny nás upozorňovali, že může nastat situace, kdy dům bude vypadat zcela vysušený, ale po pár dnech od ukončení vysoušení, budou zdi opět mokré. Důvodem je skutečnost, že vlhkost prostoupila hluboko do zdí a s vysoušením se pomalu vrací opět na povrch.

Při odvlhčování neberte na lehkou váhu teplotu vzduchu v budově. Vzhledem k tomu, že máme 4 různé přenosné přímotopy, snadno se dá vysledovat, že teplota vzduchu hraje velmi důležitou roli. Místnost, kde jsme měli přímotop s ventilátorem o výkonu 1,5 kW, již po 24 hodinách měla omítky krásně bílé, zatímco v druhé místnosti o totožné velikosti s přímotopem bez větráku s výkonem 0,5 kW jsme nepozorovali skoro žádné zlepšení stavu.