Příprava pro realizaci finální krytiny

Jako finální podlahovou krytinu jsme si vybrali stěrku Betonepox® od dodavatele Němec s.r.o. Díky výborným vlastnostem této epoxidové stěrky jsme se rozhodli, že si ji necháme dát jako finální podlahovou krytinu do celého domu.

Kromě podlahy jsme se ale rozhodli tuto stěrku dát i do kuchyně za kuchyňskou linku. Tím nahradíme běžně používaný laminát, obklad nebo sklo.

Příprava koupelny pro aplikaci stěrky

Kvůli tomu bylo ale nutné připravit koupelnu a některé další povrchy. V koupelně jsme museli již mít nainstalovanou a obezděnou vanu, podomítkovou nádrž k závěsnému WC i podomítkový modul pro ovládání sprchy ve sprchovém koutě, aby bylo možné stěrku aplikovat všude.

Montáž a obezdívka vany

Vanu jsme si vybrali klasickou oválnou. Více v našem článku o výběru komponent do koupelny.

Vana umožňuje zvolit umístění přepadu. Díru pro přepad je ale nutné vyvrtat pomocí přiložené korunky.

Vanu jsme umístili na své místo a připojili na odpad pomocí HT kolínek. Pro obezdívku jsme použili tvárnice Ytong zděné maltou. Jako revizní dvířka jsme použili sádrokartonová dvířka o rozměru 30×30 cm. Sádrokartonová dvířka jsme zvolili proto, aby na nich dobře držela epoxidová stěrka.

Montáž a obezdívka podomítkového modulu k WC

Podomítkovou nádrž jsme ukotvili k betonu v podlaze. Na WC v koupelně jsme nádrž nahoře ukotvili k připravené konstrukci pomocí závitových tyčí kvůli stavebnímu pouzdru, které je přímo za WC. Nádrž u WC na chodbě jsme ukotvili ke zdi pomocí přiložených šroubů a vzpěr.

Při kotvení podomítkové nádrže k WC si dejte pozor, abyste neprovrtali rozvody podlahového topení.

Montáž podomítkového termostatického modulu sprchy

Jelikož jsme si vybrali podomítkový termostatický modul do sprchy, museli jsme i tento modul nainstalovat ještě před aplikací epoxidové stěrky. Vodu jsme měli přivedenou ve zdi, ale trubky byly schované pod omítkou. Bylo tedy nutné vysekat omítku i s částí cihel, aby bylo možné modul připojit. Následně jsme modul upevnili zdící maltou.

Příprava povrchů pro aplikaci stěrky

Povrch pod epoxidovou stěrku musí být zpevněný. Proto není možné stěrku aplikovat přímo na omítky, ale je potřeba povrch zpevnit perlinkou a flexibilním lepidlem. S dodavatelem epoxidové stěrky jsme se dohodli, že v kuchyni a na WC na chodbě si perlinku a dvě vrstvy flexibilního lepidla aplikujeme sami. V koupelně perlinku a flexibilní lepidlo aplikuje přímo dodavatel stěrky, abychom předešli riziku, že povrch bude mít jiné parametry, než je potřeba. To by totiž mohlo mít negativní dopad na budoucí problémy a na záruku.

S dodavatelem finálních povrchů si domluvte, jakou bude potřebovat přípravu.

Zde uvedený postup není ideální pro všechny, takže vždy si nejprve vyberte dodavatele finálních povrchů a s ním si domluvte, jakou bude chtít přípravu. My jsme totiž dodavatele v průběhu stavby vyměnili, takže příprava některých věcí přišla vniveč.

Vybetonování sprchového koutu s odtokovým žlabem

S dodavatelem epoxidové stěrky jsme se dohodli, že sprchový kout vybetonujeme do úrovně 3 cm pod úroveň finální podlahy v nejnižším místě sprchového koutu (u odtokového žlabu), což při našem spádu 1,5 cm znamenalo 4,5 cm pod úroveň finální podlahy u vstupu do sprchového koutu. S tím, že to vybetonujeme do roviny a spád si již udělají oni sami.

Po návštěvě technika ze společnosti Němec jsme dostali pořádnou ránu, neboť nám sdělil, že sprchový kout jsme vybetonovali jinak, než chtěli. My jsme postupovali podle návodu výrobce žlabu s tím, že podle slov technika v telefonátu to bylo správně i podle nich. Jenže komunikace je poměrně složitá věda, takže jsme se špatně pochopili. Nezbylo nám nic jiného než začít bourat. Abychom se již opravdu přesvědčili o tom, že je to správně, po vybourání jsme technikovi poslali fotografie, aby zhodnotil, zda je to již podle jejich představ.

Když se s někým budete domlouvat na detailech, raději se 10x ujistěte, že je to tak, jak si představují. Výborně pomohou také nákresy a psaná komunikace, neboť tak budete mít důkaz o tom, jak vám to bylo vysvětleno.

Hydroizolace sprchového koutu

Rohy sprchového koutu jsme izolovali proti praskání a protékání pomocí hydroizolační pásky MAPEI MAPEBAND a hydroizolační stěrky MAPEI MAPEGUM. Hydroizolační pásku jsme aplikovali i kolem odtokového žlabu.

Hydroizolační stěrku, která nám zbyla, jsme použili na dva nátěry spodní části sprchového koutu. To není nutné, protože epoxidová stěrka je sama o sobě hydroizolační, ale nic jsme tím nezkazili, když nám hydroizolační stěrka stejně zbyla.

Aplikace flexibilního lepidla a perlinky

V kuchyni a na WC na chodbě jsme si dle domluvy s dodavatelem aplikovali dvě vrstvy flexibilního lepidla a perlinku. Je to kvůli zpevnění povrchu, na kterém bude dobře držet finální epoxidová stěrka. Nejprve je nutné natáhnout jednu vrstvu flexibilního lepidla a do ní natlačit perlinku. Po zatvrdnutí první vrstvy (následující den) jsme natáhli druhou vrstvu flexibilního lepidla. Druhá vrstva musí zcela skrýt síť perlinky.

Další drobné opravy a úpravy

Kromě „větších“ prací zmíněných výše jsme museli udělat ještě nějaké drobné přípravné práce. Zasádrovali jsme některé husí krky a chráničky, které nebyly úplně dobře zakryté omítkou. Uřezali jsme mirelon kolem zdí, který byl pozůstatkem po betonáži podlah. Také bylo potřeba obetonovat stavební pouzdra, která kvůli mirelonu zůstala částečně nezabetonovaná. A samozřejmě jsme museli dům uklidit a vysát, aby byla podlaha zcela čistá.

Mimo všechny příjemné věci jsme zjistili, že nám praskl beton na podlaze, což je velký průšvih. Jak se to bude řešit si můžete přečíst v novém článku o opravě prasklého betonu.