Typy podlahových krytin

Dlouho jsme přemýšleli, jakou finální krytinu zvolíme, neboť v dnešní době je výběr povrchů neskutečně široký. Je tedy na vás, jaké parametry si při výběru krytiny zvolíte jako klíčové. Může to být cena, design, vhodnost materiálu v souvislosti s podlahovým vytápěním, ekologičnost, odolnost, trvanlivost, údržba a mnohé další. Bohužel vám již nikdo neřekne, co je pro vás nejvhodnější, jelikož každý prodejce bude tvrdit, že jeho produkt je pro vás ten nejlepší a k tomu přihodí několik historek o tom, jak je jiný povrch nevhodný.

Co si z toho tedy vzít? Nastudujte si informace, zeptejte se svých známých na zkušenosti s jejich krytinami, vycházejte ze svých zkušeností apod. Jen pozor na PR články (placené články publikované v různých médiích na podnět podnikatelů) či blogy firem, které se tváří jako nezávislé, ale skutečnost je někde jinde. Ty totiž nikdy nebudou dostatečně objektivní na to, aby vás podvědomě nesměřovaly k produktu dané firmy.

Z jakých povrchů si tedy můžete vybírat?

Běžně používaná jsou linolea (PVC), vinylové podlahy, dlažby, laminátové podlahy a koberce. Méně používané jsou pak marmolea (přírodní linolea), lité podlahy, dřevěné podlahy, ať už z u nás běžně dostupného dřeva nebo exotického (korek, bambus, palisandr aj.) i podlahy z OSB desek, kamenů či umělých kamenů. Další kategorií jsou nepříliš známé ceraminové podlahy, kamenné koberce do interiéru či kožené podlahy. Podlahy z kůže pro mne byly naprostou novinkou, ale nesehnala jsem k nim fotografie k volnému užití, takže na ty se musíte podívat do vyhledávače.

Každá podlahová krytina má své kladné i stinné stránky, je tedy na vás, čemu dáte přednost. Nechci nikomu radit, co si má vybrat, neboť nejsem odborník a každý má od finální podlahy jiná očekávání. Jediné, co zmíním, jsou mé zkušenosti s některými podlahami.

Postřehy na závěr

Když jsem pracovala ve stavební firmě, v jednom rodinném domě byla v zimě položena vinylová podlaha. Za několik dní jsme zjistili, že se celá smrskla, takže mezi každým dílem vinylu se udělala mezera. Dodavatel a zároveň realizátor této podlahy odmítl uznat reklamaci, neboť v daném domě klesla teplota pod 15 °C, což bylo v rozporu s technickými požadavky výrobce vinylové podlahy.

Nechci tvrdit, že u všech vinylových podlah nemůže teplota v domě klesnout pod 15 °C, protože to nevím, ale určitě si na to dejte pozor při výběru. 15 °C není zrovna příliš nízká teplota, aby se vám to někdy nemohlo stát. Výpadku kotle či elektřiny, odstávce plynu a jiným nenadálým událostem se nevyhnete nebo jste dokonce zvyklí v době nepřítomnosti topit jen na nižší teploty apod.

Navíc dle mého názoru je vinylová podlaha jen předražené linoleum, neboť ve skutečnosti je rozdíl jen v tom, že linoleum je v celku, zatímco vinylová podlaha je nařezaná na kusy a lépe tak vytvoří dojem dřevěných podlah. Nicméně moje maminka má linoleum a u kamarádky jsem se potkala s vinylem, ale rozdíl jsem nepoznala. V dnešní době totiž i obyčejná linolea či dlažby mohou tvořit dojem dřevěných podlah apod. Nicméně z logického pohledu bych řekla, že u vinylové podlahy je možné rozbitý kus nějakým způsobem vyměnit, zatímco linoleum musíte vyměnit celé. U dlažby je pak výměna asi nejsnazší. Takže si nezapomeňte od svých podlah nechat náhradní kusy, ať je v budoucnu můžete použít na případné opravy. Stejný odstín totiž již nikdy neseženete, neboť vše musíte mít z jedné výrobní série.

Schovejte si několik kousků podlah pro případné opravy.

Pokud nejste milovníci úklidu, pak si do interiéru nedávejte příliš tmavé odstíny nebo bílou. Na obou barvách jde totiž vidět úplně všechno.

Dále nezapomeňte, že pokud budete mít krb či kamna, musí kolem nich být nehořlavá podlaha, tj. dlažba, sklo atd.

Finální podlahovou krytinu musíte mít vybranou dřív než budete mít hotový beton nebo anhydrit v podlaze. Různé podlahové krytiny totiž mají různou tloušťku a podle toho je nutné zvolit i potřebnou výšku betonu nebo anhydritu.

Fotografie vlastní + Pixabay.com.