Dokončovací práce na rodinném domě

Jednou z posledních záležitostí při stavbě rodinného domu jsou dokončovací práce. Jedná se o nejdůležitější část, kterou je potřeba udělat kvalitně, neboť vše, co se vám v této fázi nepovede, bude vidět. Vzhledem k této skutečnosti, naprosté vyčerpanosti a nedostatku času jsme si byli nuceni najmout řemeslníka. Bohužel to dopadlo tak, že jsme si jej museli i dovést z Olomouce a zaplatit mu ubytování včetně dopravy a času stráveného na cestě.

Důvodem byly špatné zkušenosti s místními řemeslníky a neúměrně přemrštěné ceny. Navíc jsme potřebovali, abychom na stavbě nemuseli být přítomni, což jsme riskovat u cizího člověka nechtěli. To bychom mohli přijet a veškeré vybavení, které měl namontovat, by mohlo být fuč apod. Možná trošku scifi, ale věřte nebo ne, v České republice je možné cokoliv.

Montáž sanity

Montáž sanity zahrnuje uchycení toalet, připevnění umyvadel, umístění vodovodních baterií, montáž doplňků atd., takže zjednodušeně řečeno zprovoznění koupelny a WC. Výrobci vždy doporučují montáž certifikovanými montážníky, ale za takové zhotovení koupelny byste jen za práci zaplatili majlant.

U každého výrobku naleznete návod, jak montáž provedete, takže pokud jste alespoň trochu zdatní, umíte číst ve výkresech a máte základní nářadí, zvládnete to sami. Jen vám to zabere trochu více času. Důležité je vědět, že ne vše, co naleznete v obalu výrobku i již přimontované na něm, na výrobku po montáži zůstat nemusí. Jedná se o pomocné součástky k montáži, bez kterých by montáž byla příliš komplikovaná. Pokud vám tedy něco přebyde, nemusí to být špatně.

Co možná nemusíte vědět je, že za závěsné WC se vkládá izolační vložka pro utlumení hluku, která se při montáži ořeže to tvaru mísy.

Začištění oděrků

Bohužel jsme udělali chybu a APU lišty jsme nesundali před malováním, ale až po něm, takže jsme si strhli část barvy. Pro zkušeného řemeslníka se nejedná o problém a tyto nedostatky začistí finální stěrkou, kterou poté vybrousí.

Stejný problém jsme odhalili také na stavebních pouzdrech, ale zde se jednalo o větší problém, jelikož omítkaři nám omítky udělali špatně. Více o omítkách v článku. I když tvrdili, že ví co dělají, bohužel tomu tak nebylo a omítku nám natáhli i přes místa, kde neměla co dělat. Omítka měla být ukončena milimetr před hranou pouzdra.

My jsme si rovněž nechtěli kazit dojem minimalistického vzhledu elektroinstalačními krabicemi, takže všechny, které bylo možné zlikvidovat, jsme zadělali, ale samozřejmě tak, abychom je v případě budoucí potřeby našli.

Roztažení kabelů

Pokud si dům nechcete kazit kabely vedenými pod kobercem či složitě v lištách kolem zdí, musíte mít ve zdech nachystané chráničky/husí krky k protažení kabelů. Tyto husí krky v sobě nemají provázky k protažení tak jako velké venkovní chráničky, takže vám nezbývá nic jiného než si sehnat protahovací pero nebo kvalitní vysavač s houbičkou a provázkem.

Nelze říct, co je lepší, neboť i když jsme měli k dispozici obojí, využili jsme obě techniky.

Roztažení kabelů pomocí protahovacího pera

Jedná se o pomůcku, kterou strčíte do chráničky a zasouváte ji tak dlouho, dokud nevyleze na druhém konci. Poté si na konec s očkem uvážete provázek, který omotáte kolem kabelu, jež máte v plánu protáhnout chráničkou, a omotáte to elektrikářskou páskou. Pokud danou chráničkou chcete protáhnout vícero kabelů, musíte to udělat zároveň, neboť dodatečně se vám to nejspíš nepodaří. Je dobré, když jeden člověk do chráničky nastrkuje kabely a druhý na druhém konci tahá za pero a vytahuje je.

Protahovací pero musíte mít delší než úsek chráničky, kterým chcete kabely protáhnout.

Problém nastane, pokud se do chráničky dostala nějaká nečistota nebo jste chráničku někde umístili do velkého úhlu. Ale nezoufejte, od toho tu je vysavač.

Roztažení kabelů pomocí vysavače

Jednou chráničkou jsme nebyli schopni z nějakého důvodu protáhnout pero, takže jsme se vyzbrojili vysavačem a houbičkou s provázkem. Proč houbičkou? Vysavač by nebyl schopný nasát jen provázek, ale když mu na něj přivážete kousek houbičky, pak to zvládne. Tímto způsobem si chráničkou protáhnete provázek, na který posléze přivážete kabel a můžete začít protahovat.

Nicméně musíte zajistit, aby vysavač nevysál celý provázek, takže na druhé straně provázek někdo musí držet nebo na něj musíte uvázet něco, co chráničkou neproleze a zároveň vám nárazem nezničí zeď.

My jsme si protahovali kabely Jablotronu, LAN kabely na internet a koaxiální kabel k televizi.

Kompletace elektro

Z hlediska dokončení elektro prací jsme ještě zapojovali zásuvky a vypínače. Pokud nejste elektrikář nebo nemáte se zapojování silnoproudých rozvodů zkušenosti, raději si na to pozvěte odborníka. Elektřina je dobrý sluha, ale zlý pán, takže v případě chybného zapojení hrozí úrazy elektrickým proudem, poškození nebo zničení spotřebičů nebo požár.

Zapojení vypínačů

Vypínačů existuje mnoho typů a každý se zapojuje trochu jinak. Můžete mít klasický vypínač s jednou klapkou, klasický vypínač s dvěma klapkami, schodišťový vypínač s jednou klapkou i s dvěma klapkami a další typy.

Obecně k vypínačům je vedený kabel z elektroinstalační krabice pro světlo, které vypínač ovládá. Do vypínače není veden nulák (modrý) ani zem (zeleno-žlutý), ale pouze fáze (hnědá/černá/šedá). Pro standardní vypínač s jednou klapkou stačí dva vodiče, pro dvě klapky jsou potřeba tři vodiče. Pro schodišťový vypínač klidně i šest vodičů. Standardně se používá kabel CYKY-O s průřezem vodičů 1,5 mm2.

Standardní vypínače jen spínají obvod, takže v jedné pozici je obvod otevřený a v druhé pozici vypínače je obvod uzavřený (= sepnutý). Jedna svorka vypínače je tedy vstup, který je trvale pod napětím. Druhou svorkou je výstup, který je pod napětí pouze při zapnutém vypínači.

Standardně je vypnutý stav vypínače s klapkou dole.

Zapojení zásuvek

Běžné jednofázové zásuvky na 230 V mají tři svorky. Standardně má každá svorka možnost připojení dvou vodičů. To kvůli tomu, že zásuvky mohou být „průchozí“ – zásuvka není posledním prvkem na daném kabelu, ale kabel pokračuje dál k další zásuvce.

Kolík zásuvky je zem připojený na žluto-zelený vodič. Levá díra zásuvky je fáze připojená na hnědý/šedý/černý vodič. Pravá díra zásuvky je pracovní nula zapojená na modrý vodič.

Všechny vodiče je potřeba zkrátit aby trčely z elektroinstalační krabice cca 3 cm. Následně odizolujeme cca 1 – 1,5 cm konce všech vodičů. Některé zásuvky mají svorky pro vodiče zasouvací bez šroubků, takže stačí vodič jen zasunout, což je mnohem pohodlnější. Některé zásuvky mají ale stále svorky na šroubek, takže je potřeba křížový šroubovák na dotažení šroubu svorky. Poté již en zbývá kabely porovnat a zásuvku umístit do elektroinstalační krabice.

Zapojení datových rozvodů LAN

LAN kabely by neměly být uloženy přímo v omítce, protože chemikálie v omítkách by mohly poškodit izolaci. Kabely by tedy měly být uloženy v husím krku nebo jiné chráničce.

Při zapojování datových zásuvek nebo běžných RJ-45 koncovek existují dvě možnosti zapojení. Dnes už by to mělo být prakticky jedno, ale dříve se rozlišovalo přímé zapojení a křížené zapojení. Dnes už se obecně používá primárně přímé zapojení. Jediné, na co musíte dát vždy pozor, je stejný typ zapojení na obou koncích – pokud se tedy rozhodnete (jako já) pro T568A, musíte mít zapojení T568A na obou koncích kabelu. Více o standardech na Wikipedii.

Zásuvky LAN se zapojují jednoduše jen nasunutím vodičů na příslušné „žiletky“ v zásuvce. Obvykle přímo na zásuvce bývá i nakresleno, jaké pořadí barev použít pro standard T568A a jaké pro T568B. Vodiče není potřeba nijak odizolovat, žiletky si izolaci nakrojí sami, čímž se rovnou k vodiči i připojí. Následně stačí jen zatlačit vrchní plastový díl zásuvky na vodiče, čímž dojde k jejich řádnému proříznutí. Trčící zbytky vodičů odstřihněte kleštěmi.

Zapojení rozvodů TV

U koaxiálního kabelu pro rozvody TV je potřeba nejdřív odstranit vrchní izolaci kabelu. Při nařezávání ochranné izolace je potřeba dát pozor, aby nedošlo k prořezání stínění kabelu.

Drátky stínění kabelu přehrňte zpět přes vrchní izolaci kabelu. Následuje další vrstva izolace, kterou je potřeba odstranit. Pak už zbývá jen nasunout kabel do konektoru zásuvky.

Montáž dveří

V rámci dokončovacích prací se většinou montují i dveře, ale ty mi ještě dlouho mít nebudeme, takže o těch bude článek až dodatečně. Nás ještě primárně čekají venkovní úpravy, neboť vchodové dveře máme 1,5 metru nad zemí atd.