Jak se nespálit při stavbě rodinného domu na klíč

Stavba rodinného domu svépomocí je velmi náročný projekt, který otestuje vaše síly, nervy i partnerské pouto a vezme vám veškerý volný čas, proto v mnoha případech nezbývá nic jiného, než si dům nechat postavit na klíč. Často se setkávám s lidmi, kteří vůbec nerozumí praktikám stavebních firem a v průběhu výstavby jsou nemile překvapeni. Jak tedy stavět dům na klíč a nespálit se?

Konstrukce domu

Na začátek si musíte rozmyslet, v jakém domě chcete žít – ve zděném či dřevostavbě. Ve finální podobě vypadají stejně, jen duši mají jinou. Ale svou roli může hrát i čas. Zděný dům je výrazně časově náročnější než dřevostavba, kterou firmy mohou mít postavenou klidně i za tři měsíce. Jakmile si zvolíte z těchto základních typů, přichází na řadu další výběr, neboť dřevostaveb a zděných domů existuje celá řada. Ani následující výčet nebude zdaleka úplný.

Typy zděných domů

Zděné domy mohou být z pálených cihel (Porotherm, Heluz), z pórobetonu (Ytong, Porfix), vápenopískových cihel (KM Beta), lité z betonu atd. Další variantou jsou domy, jejichž celé stěny vám dovezou na pozemek a jen je sešroubují k sobě.

Typy dřevostaveb

Základní dělení dřevostaveb je na difuzně otevřené a uzavřené. Jsou to pojmy, které vám prodejci budou omílat o hlavu, ale co si pod tím představit? Zjednodušeně jde o to, zda dům bude dýchat nebo ne. Difuzně uzavřené dřevostavby jsou obaleny parozábranou (pro laiky silným igelitem), která nedovolí vlhkosti, aby se přirozeně odpařovala přes konstrukci, ale pouze větráním. Z tohoto důvodu by takové dřevostavby měly mít rekuperaci, tj. systém automatického větrání. Zatímco difuzně otevřené dřevostavby vlhkost ven propouštějí přes konstrukci.

Dřevostavby jsou postaveny z dřevěných konstrukčních hranolů, na které jsou připevněny například OSB desky či sádrovláknité desky Fermacell tvořící obvodové zdivo. Tento výčet opět neberte jako finální, neboť stavebních materiálů je nesčetné množství.

Samostatnou kapitolou jsou sruby, roubenky či modulové domy (např. Freedomky, NATUR house a mnoho dalších), které vám vyrobí v továrně a jen je hotové dovezou na pozemek.

Výběr dodavatele domu na klíč

Při výběru dodavatele si opět můžete volit z vícero variant. Jsou firmy, které se výstavbou domů přímo zabývají a mají svou nabídku typových domů a žádný jiný dům uzpůsobený vašim představám vám nepostaví (např. Canaba). Dále jsou společnosti, které mají nabídku typových domů, ale jsou schopny vám postavit jakýkoliv dům na míru. To znamená, že si jeho půdorys sami vymyslíte, případně budete vycházet z nějakého jiného půdorysu, který se vám líbí, a doladíte si jej podle vašich představ. Na webech tuto možnost firmy často nemají explicitně uvedenou, takže stojí za to se jich zeptat, pokud jste si nevybrali typový dům z nabídky dané firmy.

Dále můžete oslovit nějakého řemeslníka, zedníka nebo menší firmu a požádat je o nacenění kompletní výstavby rodinného domu. V dnešní době se často nespecializují jen na určitou část, ale jsou schopni vám postavit celý dům. V tomto případě již budete muset mít hotovou projektovou dokumentaci, ať ví, co mají nacenit.

Dům z vizualizace nedostanete

Jedním z velkých nešvarů stavebních firem jsou obrázky vyšperkovaných domů a uvedení konečné ceny domy. Někteří tam alespoň uvedenou pro mnohé nic neříkají poznámku „ve standardním provedení“ a ti více zodpovědní cena od. V čem je tedy kámen úrazu? Společnosti mají stanovené standardy domů, ve kterých si vyspecifikovaly ideální podmínky a ceny vybavení, do kterých se musíte vejít, pokud nechcete nic doplácet. Pojďme si to ukázat na příkladě.

Příklad standardního provedení

Stavební firma si udělala soupis toho, co je ve standardu. To znamená, že si řekla, že standardní provedení domu je s červenou valbovou případně sedlovou střechou s přesahem 40 cm a sklonem 20°, plastovými okny ve dvojskle s bílým rámem, vstupními dveřmi v ceně do 10 000 Kč, podlahovou krytinou do 250 Kč/m2 , s interiérovými dveřmi do ceny 1 500 Kč/kus, s dřevěným schodištěm, s vybavením koupelny a WC v částce do 45 000 Kč, se světlou bezpříplatkovou barvou fasády, zateplením v tloušťce 10 cm, do kterého se nevejdou venkovní žaluzie, s interiérem vymalovaným na bílo atd.

Co nebývá v ceně domu na klíč

Z tohoto je vám snad již patrné, z čeho jsou lidé nemile překvapeni. Dům na vizualizaci má fasádní obklad z kamene a dřeva, venkovní žaluzie, sytou barvu fasády, rovnou střechu, přesahy střechy 1 m, zastřešený vchod, hliníková okna s HS portály, přístřešek pro auta, terasu, balkóny, oplocení atd. To stejné se týká i případné vizualizace interiéru, ve které budou použity materiály a technická řešení, jež v ceně nejsou. Pod technickými řešeními si můžete představit designové podhledy, povícero osvětlení v místnostech, velkoformátová dlažba (obkladačské práce bývají u této dlažby dražší) a niky v koupelně na uložení věcí, otvory ve zdi na akvária, absence přímotopů či radiátorů, neboť na vizualizacích se počítá s podlahovým vytápěním apod.

V ceně také často nebývá komín, krb, hromosvod, sklep, půdní prostor, okapový chodník, digitální termostaty, geometrický plán, vyřízení stavebního povolení, projektová dokumentace, průzkumy, inženýrské sítě, tj. napojení domu na kanalizaci/žumpu/čistírnu odpadních vod, vodovod/studnu, elektřinu a mnoho dalšího.

Vzhledem k tomu, že každý dům je unikátní, setkáte se také s tím že v ceně domu není základová deska. Když to vztáhnu na standardy, stavební firma si tedy spočítala náklady na vybudování 1 m2 základové desky na ideální rovině s výškou například 2 řad ztraceného bednění nad terén, a to si dala do standardu.

Pokud tedy máte i mírně svažitý pozemek, pak budete doplácet částku, kterou vám individuálně nacení. V případě, že nechcete mít dům příliš u země a budete jej chtít usadit výš, pak zase budete doplácet. Z tohoto důvodu mnoho firem základovou desku nemá zahrnutou v ceně domu! Pro představu se můžete podívat na cenu základové desky ve svahu do našeho článku, ale pozor – byla stavěna svépomocí!

Navíc si musíte přičíst skutečnost, že každá společnost staví z jiných materiálů, které mají odlišné tepelně-izolační vlastnosti a jejich cena je také samozřejmě diametrálně rozdílná.

Připravenost pozemku

Na pozemek se musí být schopno dostat nákladní auto a pozemek musí být uzpůsoben k zahájení prací, tj. v místě základové desky nesmí růst stromy, tráva musí být posečená, nesmí se tam nacházet žádné věci (zahradní domky, materiály, skleníky atd. ).

Také se často zavazujete k tomu, že na pozemku již bude přivedena elektřina s připojením na 230 a 400 V a zdroj vody, který je možné řešit nádobou s minimálním objem 1 000 litrů, který budete pravidelně doplňovat. Stavební firma si to samozřejmě může vyřešit sama, ale zaplatíte za to.

Platby za dům na klíč

Platby za dům se řeší formou záloh před provedením prací, takže vždy za určitou etapu prací platíte dopředu, což je samozřejmě riskantní, protože podvodníci by mohli sbalit peníze a nic neprovést. Ale jedná se o běžnou praxi a snad jen výjimečně se setkáte s platbami až na základě provedených prací. Samozřejmě nic nebrání tomu se zkusit zeptat a domluvit se individuálně a ne podle toho, co vám firma předložila ve smlouvě o dílo.

Vybranou firmu si tedy před podpisem smlouvy dobře prověřte, obzvlášť když budete platit za práci předem.

Změny v průběhu výstavby

Nezřídka se stává, že klienti si v průběhu výstavby něco rozmyslí a chtějí to předělat. Nebojte se, řekněte to, ale nesmíte se divit, že vám to bude naúčtováno a částky to nebývají malé. I sebemenší posun příčky, okna či vany, změna klasického krbu na krb se zadním plněním či cokoliv dalšího bohužel není jen o tom to umístit jinam nebo namontovat tam něco jiného, ale často to má vliv na spoustu dalších věcí, takže od toho se odvíjí i cena. Pokud možno si tedy vše důkladně rozmyslete dopředu, ať se vyvarujete zbytečným výdajům a dodatečným starostem.

Stavba na klíč a svépomocí dohromady

Některé stavební firmy mají v nabídce tzn. dům k dokončení, kdy jej vystaví do určité podoby dané nabídkou a pak vám jej předají, ať si jej dostavíte. To je oficiální nabídka, ale pokud máte například kamaráda elektrikáře a budete po stavební firmě požadovat, že si elektřinu uděláte svépomocí, pak vám to s největší pravděpodobností nedovolí. Důvodem je držení záruky za celkové dílo.

Rady na závěr

Než se vrhnete do podpisu smlouvy, prostudujte si standardy vybrané společnosti. Bohužel to ale nebudete mít jednoduché, neboť ne všichni je v plném rozsahu na webových stránkách uvádějí. Z toho plyne také skutečnost, že nesmíte porovnávat ceny uvedené na webech stavebních společností, jelikož budou obsahovat jiné položky a na domy budou použité jiné materiály.

Když se rozhodnete stavět na klíč, vytvořte si v hypotéce finanční rezervu, která pokryje výdaje, o kterých jste dopředu nemohli vědět. Nezřídka se stává, že cena nadstandardů bývá v řádů statisíců korun českých. Věřte mi nebo ne, opravdu nikdy není cena uvedená u domu konečná! Stavba domu je komplikovaná a vždy je uzpůsobena vašim přáním, pozemku apod., takže i z tohoto pohledu nelze do katalogu uvést finální cenu, neboť u každého se liší.

I skutečnost, že budete chtít všechno dle standardu vám nezaručí, že nic doplácet nebudete. Důvodem jsou špatné kalkulace stavebních firem, ale také stavební úřady se svými regulativy. Ty totiž mohou nařídit barvu a sklon střechy, barvu fasády a oken, množství podlaží atd.

Fotografie vlastní + Pixabay.com.