Příprava na zhotovení fasády domu

Fasáda pro náš Selfiehome nám dala pořádně zabrat, neboť na začátku byl problém se zorientovat v materiálech, poté najít vhodného zhotovitele.

Při výběru fasádních materiálů jsme vycházeli z projektové dokumentace, ve které jsme měli navrženou omítku Baumit Termo. Vzhledem k nutnosti získání více informací jsme si na webových stránkách společnosti Baumit nalezli obchodního zástupce, s kterým jsme se osobně sešli a nechali si vysvětlit rozdíly v produktových řadách a navrhnout ideální řešení pro náš rodinný dům, včetně doporučení důvěryhodné firmy.

Druhy fasádních omítek

I když se to nezdá, fasádních omítek je celá řada a doteď máme problém se v této oblasti vyznat. Na trhu existují minerální, silikonové, silikátové, silikon-silikátové, akrylátové či speciální fasádní omítky, které se liší druhem použitého pojiva (minerální pojiva, pryskyřice, polymery apod.).

Pro přesnější určení mohou být omítky dále děleny dle materiálového složení, místa použití (vnitřní, venkovní), počtu vrstev (jednovrstvé či dvouvrstvé), funkce, pevnosti, úpravy povrchu (hrubé, hladké, jemné, stříkané, škrábané), technologie nanášení (ručně, strojně), objemové hmotnosti či tvaru omítaných ploch (rovné, profilované, oblé).

Pokud je povrch, na který bude omítka nanášena, nerovný, pak musejí být použity vícevrstvé omítkové systémy, které jsou nejčastěji složeny z postřiku, jádrové omítky a vrchní jemné omítky, zatímco u rovného povrchu s minimálními spárami stačí aplikovat jednovrstvé omítky.

Minerální fasádní omítky

Výhodou minerálních omítek je vysoká propustnost vodních par, dlouhá životnost, nehořlavost a možnost napojení omítky na novou část, aniž by byly patrné okraje původní části, tj. nemusíte ji nanášet najednou, případně ji můžete opravovat. Na druhou stranu je méně pevná, elastická a odolná vůči povětrnostním vlivům a slunečnímu záření.

Často se používají na domy, které byly zatepleny minerální vlnou, ale mohou být použity na polystyren a v tenké vrstvě také na beton, dřevotřísku, běžné omítky i sádrové podklady. Před i po aplikaci minerální omítky musí být povrch opatřen nátěrem.

Akrylátové fasádní omítky

Jedná se o nejpoužívanější typ omítek, jejichž největší výhodou je vodoodpudivost a pružnost (odolnost vůči deformaci podkladu). Tyto omítky mohou být čištěny vodou za pomoci nízkotlakých zařízení.

Naopak mezi nevýhody patří menší odolnost vůči znečištění a nižší propustnost vodních par, čímž nejsou vhodné pro použití na zateplovací systém z minerální vlny.

Nicméně do akrylátových omítek mohou být přimíchány fungicidy, které brání vzniku řas, lišejníků, plísní a hub, ale postupem času může dojít k vymílání této přísady vlivem dešťů.

Z hlediska ekologie patří k nejhorší kategorii omítek.

Používají se na polystyren, případně na betonový a sádrový podklad, běžné omítky a dřevotřísku. Před aplikací akrylátových omítek musí být podklad natřen základním nátěrem.

Silikátové fasádní omítky

Silikátové omítky potěší majitele paropropustností a odolností vůči znečištění, plísním a mechům, neboť pojivo použité u tohoto materiálu je přirozeně odolné vůči mikroorganismům a nedochází zde tedy k vyplavení oněch potřebných látek.

Nevýhodou je nižší pružnost, vodoodpudivost a nutnost správně připraveného podkladu a aplikace, neboť by neodbornou prací mohly vzniknout barevně odlišné stopy. Měla by tu být také menší paleta barev, z kterých si můžete vybírat.

Používají se na všechny typy zateplovacích systémů a podklad musí být opatřen základním nátěrem.

Silikonové fasádní omítky

Silikonové omítky skloubí všechny přednosti silikátových a akrylátových omítek. Jsou tedy pružné, vodoodpudivé, paropropustné a méně se špiní. Opět je do nich možné přidat fungicidy bránící vzniku mikroorganismů, ovšem s časově omezenou funkčností danou vymíláním příměsi. Speciální přísady zaručují odolnost vůči UV záření, což zaručí barevnou stálost omítky.

Opět se používají se na polystyren i minerální vlnu, případně na betonový a sádrový podklad, běžné omítky a dřevotřísku. Před aplikací silikonových omítek musí být podklad natřen základním nátěrem.

Silikon-silikátové fasádní omítky

Jedná se o omítku, která zahrnuje výhody silikonové a silikátové omítky. Vyznačuje se vysokou životností a odolností vůči znečištění.

Aplikace je možná na polystyren i minerální vlnu, případně na betonový a sádrový podklad, běžné omítky a dřevotřísku. Před aplikací omítek musí být podklad natřen základním nátěrem.

Speciální omítky

Speciální omítky v sobě mají přísady, které zlepšují jejich vlastnosti.

Fasádní desky

Fasáda domu ovšem nemusí být tvořena pouze výše zmíněnými omítkami, ale také například dřevem, obkladem z kamene, umělého kamene, umělých cihel, betonu a jiných materiálů nebo speciálními deskami – Cetris, Cembrit, Benchmark od Kingspanu aj.

Výrobci fasádních omítek

Bohužel i výrobců je mnoho, takže výběr je ještě těžší. Můžete zvolit společnost Baumit, Weber, Ceresit, Cemix, Knauf, Hasit a mnoho dalších méně známých výrobců.

Služby zákazníkům

Každý výrobce se snaží získat důvěru zákazníka, takže nabízí nepřeberné množství dodatečných služeb. Níže přidávám výpis služeb, ale neříkám, že je konečný. Je možné, že se mi nepodařilo některé služby najít, protože často se jedná o velký oříšek, proto budu ráda za vaše tipy v komentářích.

Návrh barvy fasády

Pro mne jedna z nejužitečnějších služeb je online konfigurátor, který nabízí společnost Cemix. Můžete si zde hrát s barvami omítky, soklů i s dalšími detaily přímo na svém domě a to vše zadarmo, bez registrace, kdekoliv máte připojení k internetu a kvalitní fotografii domu. Registrovat se musíte pouze v případě, že si projekt budete chtít uložit.

Konfigurátor má také Weber, ale bohužel je dostupný pouze s instalací Adobe Flash Player, který již není podporovaný. Lze jej sice stáhnout, ale z hlediska bezpečnosti vašeho počítače to není dobrý krok. To znamená, že mi nešel spustit a nemohu jej tedy hodnotit ani vám ukázat screenshot obrazovky.

Narazila jsem na konfigurátor také od společnosti Stachema, ale do něj se musí registrovat potvrzením z e-mailu, který přišel opožděně. Nicméně nevím, zda jsem neměla svůj den, ale nepodařilo se mi z něj dostat žádný výstup, který by stál za řeč.

Oproti tomu například Baumit nabízí službu zvanou Barevné řešení fasád, která je ovšem zpoplatněna, i když to na webu není napsáno. Vizualizace rodinného domu stojí 1 600 Kč bez DPH a bytového domu 2 200 Kč bez DPH, což mi přijde absurdní. Možná je to dáno jen tím, že si vizualizaci umím udělat sama ve vlastním SW, takže vím, kolik práce to skutečně zabere.

Stejnou službu nabízí také Weber, nicméně nevím, za jakou cenu.

Zhotovení vzorků

Další nepostradatelnou službou je zhotovení reálných vzorků fasády. Na stránkách společnosti Baumit si je můžete rovnou objednat, ale za každý zaplatíte 363 Kč. Bonusem je každý 3. vzorek zdarma. Ale u této služby je i hloupý konfigurátor, ve kterém si můžete vyzkoušet různé barvy, ale ne na vlastním domě, nýbrž na předvoleném. Na výběr máte ze 4 variant – moderní, klasický, bungalov a bytový dům. Na druhou stranu je tu možnost si namíchat mozaiku na sokl, které se často říká marmolit.

Vzorky vyrábí také Cemix, ovšem na webu není uvedena cena.

Nicméně my jsme vzorky získali zdarma od realizační firmy.

Kalkulátor materiálu

Opět zde musím jmenovat online kalkulátor od společnosti Cemix, který vám spočítá spotřebu materiálu pro váš projekt a to nejen fasádní omítku.

Online kalkulátor nabízí také Weber, ale bylo těžké jej na webu najít, neboť je určen primárně pro realizační firmy. Je ovšem vyšperkovaný a i když nebudete vědět o co se jedná, vizualizace vám napoví.

Společnost Baumit rovněž disponuje online kalkulátorem.

Kalkulátor provozuje i Knauf, ale nenalezla jsem tam kalkulátor na fasádu.

Doporučení dodavatele

Výrobce by vám měl být schopen také doporučit vhodnou realizační firmu, která má certifikát k provádění daného systému. Budete tak o něco klidnější při odsouhlasení cenové nabídky, která výrazným způsobem zasáhne vaši peněženku.

Analýza vlhkého zdiva

Při rekonstrukci možná budete bojovat s vlhkým zdivem. U Baumitu i Cemixu si můžete nechat zhotovit analýzu, na základě které vám doporučí vhodné produkty. Ovšem cena na webu opět uvedená není.

Tepelně-technické posouzení konstrukcí

Při navrhování vhodného systému vám rovněž může pomoci tepelně-technické posouzení konstrukce od Baumitu nebo Cemixu.

Instruktážní videa a návody

U mnoha firem se setkáte také s instruktážními videi a návody pro správnou aplikaci daných produktů.

Stavební připravenost

Ohledně stavební připravenosti je nejlepší se informovat přímo u vybraného dodavatele, neboť každý může mít jiné požadavky. Důležité také je, aby se technik předem přijel na stavbu podívat. Zamezíte tak nečekaným problémům při realizaci.

My jsme si například nebyli jistí, zda nebudeme muset zahrabat retenční nádrž nebo naopak odhrabat část hlíny kolem domu. Ani jedno z toho ale dle technika není zapotřebí.

Elektřina

Naše realizační firma rovněž bude potřebovat pro první 2 dny práce jistič 3×32 A, což je problém, neboť máme 3×25 A jistič. To znamená, že opět musíte telefonicky požádat ČEZ o dočasné navýšení jističe a zajistit si přepojení. Pro tento úkon budete potřebovat znát číslo elektroměru nebo odběrného místa.

Voda

Na realizaci fasády je zapotřebí velké množství vody. Pro majitele pozemků s vodovodní přípojkou to není problém, ale v našem případě, kdy máme studnu s velmi nízkou vydatností, si musíme nechat přivést vodu do retenční nádrže, která ještě není připojena na svody.

Přístup na pozemek

Vzhledem k fázi stavby již asi není nutné zmiňovat adekvátní přístup na pozemek, neboť pro větší plochy je zapotřebí dovést silo s materiálem. V našem případě budou využity klasické pytle.

Příprava pro žaluzie nebo rolety

Pokud budete mít rolety nebo žaluzie skryté ve fasádě, pak již musíte mít připravené boxy před započetím prací na fasádě. To znamená, že tam nemusí být fyzicky žaluzie nebo rolety, ale pouze boxy, do kterých se montují.

Hydroizolace soklu

Před realizací fasády musíte mít také natavenou hydroizolaci kolem soklu. My jsme si ji nechali zhotovit firmou, takže k této části nemáme samostatný článek. Nicméně hydroizolaci jsme si pokládali pod obvodové zdivo, takže se můžete podívat do tohoto článku.

Mezery mezi cihlami

Když jsme se dodavatele fasády ptali, jestli máme něco dělat s případnými mezerami mezi cihlami, sdělil nám, že nic, že si to spraví sami. Hlavně je nemáme zafoukávat montážní pěnou, neboť na ní nedrží nástřik.

Čekací lhůty

Počítejte s tím, že stavební boom je tak obrovský, že realizační firmy vám klidně dají termín až za rok, takže fasádníky hledejte s předstihem.