Výběr sedací soupravy

Při výběru vybavení do domu dáváme přednost kvalitním věcem s nadčasovým designem. Nechceme totiž každý rok investovat do nového nábytku a tvořit tak zbytečný odpad. Z tohoto důvodu jsme při výběru sedací soupravy nenavštívili ani jednu z diskontních prodejen nábytku typu Möbelix, Kika, Maxi Orion, Sconto nábytek a mnoho dalších, či firmy primárně zabývající se jiným sortimentem, který doplnili o nábytek jako například BauMax, Okay atd.

Pokud vás čeká výběr sedací soupravy, musíte si nejdříve uvědomit, co od ní očekáváte, kolik můžete do pohovky investovat a také jaký rozměr pro vás bude ideální. Pokud si nevíte rady s rozměrem, není nic jednoduššího, než si prostor vyměřit a určit si maximální možnou velikost. Poté navštivte showroomy nebo si prohlédněte e-shopy a vytipujte si své favority. U každé pohovky je uveden rozměr, který pomocí lepící pásky či provázku můžete přenést do pokoje a uvidíte, kolik prostoru zabere.

Na webových stránkách výrobců často naleznete konfigurátory, kde si můžete naklikat pohovku snů.

Konstrukce sedacích souprav

Na sedacích soupravách je nejdůležitější jejich konstrukce, která je základem pro vaše pohodlí a životnost výrobku. U nejlevnějších produktů se pravděpodobně setkáte s dřevotřískovou konstrukcí, u dražších s dřevěnou či kovovou. Na konstrukci je dalších několik vrstev různých materiálů od pružin, pěn apod., aby bylo docíleno požadovaných vlastností. V případě, že od sedačky očekáváte decentní uhlazený design, pak musíte zvolit tvrdší sedák. Pokud naopak máte rádi domácí útulnost jako Italové, pak je pro vás ideální měkký sedák, na kterém zůstávají „osezeniny“, což není chyba, ale vlastnost. Samozřejmě ale pouze v případě dražších kousků. U měkkých sedáků pohovek musí být pohovky obzvlášť dobře a chytře ušité, neboť když se do nich posadíte, svojí vahou se propadnete a tomu musí být potahový materiál schopen odolat.

Z mého pohledu kvalitní výrobci složení konstrukce sedacích souprav uvádějí přímo na webových stránkách, ale na požádání by vám jej prodejci měli sdělit a také vysvětlit. Problém je jen v tom, že jakmile přijde řada na tohle téma, začnou vám říkat, že jejich konstrukce je nejlepší na trhu.

Potahové materiály sedacích souprav

Vzhledem k tomu, že v materiálu jsme měli jasno ještě před jejím výběrem, nedokáži vám popsat, s čím vším se můžete setkat. Nicméně ze zahraničních pořadů o bydlení vím, že existují i omyvatelné látky a lehce udržovatelné materiály.

My jsme za každou cenu chtěli koženou sedací soupravu, ale až při výběru jsme se o této oblasti dozvěděli více. I když se všude hovoří o sedacích soupravách z kůže, správné označení by mělo být z usně, neboť opracováním surové kůže vzniká finální produkt zvaný useň, která se používá jako potahový materiál nejen sedacích souprav.

Druhy usní (kůží)

Usně se rozdělují za 3 základní typy – anilinové, semianilinové a pigmentové.

Anilinové usně

Dalo by se říct, že anilinové usně jsou nejpřirozenější, jelikož se pouze barví ponořením do anilinové barvy a dále se nijak neupravují. Znamená to tedy, že na sedací soupravě potažené anilinovou usní uvidíte stopy po jizvách, bodnutí hmyzem, škrábancích, vráskách zvířete apod. Naproti tomu nepřijdete o hebkost a prodyšnost, která zajistí, že si sedačka bude udržovat příjemnou teplotu okolí. V zimě nebude studit a v létě se k ní nebudete lepit. Nevýhodou ovšem je náchylnost ke znečištění, nutnost pravidelné péče, absorpce tekutin a změna povrchu vlivem slunečního záření. Problémem jsou rovněž levné džíny, které zanechávají barvu.

Zvláštní kategorií anilinových usní je nabuk, jehož je docíleno broušením líce usně, kterým získá sametově hebký povrch.

Semianilinové usně

Semianilinové usně se rovněž barví anilinovou barvou, ale zároveň se ošetřují tenkou vrstvou pigmentu, která zajistí částečné sjednocení povrchu, který rovněž zůstane prodyšný. Díky dodatečné povrchové úpravě nejsou tolik náchylné na znečištění a péče o pohovku není tak obtížná. Ale je nutné počítat s tím, že sedací souprava může vlivem slunečního záření a užívání získat patinu.

Pigmentové usně

Do této kategorie se řadí usně, na které byla nanesena silnější vrstva pigmentu, která zcela sjednotí povrch, ale zároveň uzavře póry a způsobí značné omezení měkkosti. Výhodou ovšem je vysoká odolnost vůči znečištění, snadné ošetřování a nízká náchylnost na vznik patiny. Pigmentové usně patří k nejpoužívanějším a nejžádanějším materiálům používaným jako potahový materiál.

Vybavení sedací soupravy

Pokrok je znát i v oblasti sedacích souprav, takže mimo úložný prostor či možnost rozložení na spaní si můžete připlatit za lednici, bar, podsvětlení, elektricky polohovatelné části, jiné nožky sedačky atd.

Dodací lhůta

Termíny dodání sedacích souprav se budou lišit v závislosti na výrobci, nicméně nepočítejte, že si pohodlí uděláte brzy. My jsme si vybrali sedací soupravu od společnosti Polstrin a termín dodání je cca 10 týdnů od přijetí zálohy na jejich bankovní účet.

Renovace starší sedací soupravy

Pokud vlastníte kvalitní a pohodnou sedací soupravu a jen vás trápí její vzhled, pak není nic jednoduššího, než si najít čalouníka a nechat ji přečalounit. Věřte nebo ne, v dnešní době je to in. Jedna známá pracuje v čalounictví a práce mají až nad hlavu.

Čeští výrobci sedacích souprav

I když je česká zem malá, výrobců sedacích souprav je zde požehnaně. Příkladem jsou společnosti Aksamite, Jech, Edel, Jelínek či Polstrin. Dále jsem nalezla neznámé značky Lumco, Duchoň, Böhm, Sagall, Maroti či Fagus, a to se zdaleka nejedná o konečný výčet výrobců.

Zahraniční výrobci

I když doma máme spoustu zlatých ručiček, někomu se může zalíbit zahraniční produkce. Nicméně, pokud budete nakupovat doma, peníze se budou točit v naší ekonomice a nezmizí v zahraničí. Jen je problém v tom, že budete muset sedačku dovést nebo si najít českého prodejce dané značky. Ani nemluvím o tom, že si ji možná nebudete moci vyzkoušet, což je velké riziko. Níže naleznete malý výčet výrobců sedacích souprav, které jsem nalezla na internetu. Pokud narazíte na někoho dalšího, můžete se v komentářích podělit o vaše tipy či zkušenosti s vaší sedací soupravou.

Slovenští výrobci

Ze sousedního Slovenska určitě znáte sedačky Phase. U tohoto výrobce mne zaujalo gesto, kdy pokud vám nebude sedací souprava vyhovovat, můžete ji bez udání důvodu vrátit, a to i když byla vyrobená na míru. Tohle považuji za velkou konkurenční výhodu, neboť pokud jste zažili vybírání barvy sedačky ze vzorníku barev s velikosti vzorku 2×2 cm, pak víte o čem mluvím. Navíc na místě můžete zjistit, že velikost sedačky se do vašeho prostoru nehodí.

Němečtí výrobci

V sousedním Německu můžete zakoupit značku Willi Schillig či Ponsel.

Italští výrobci

V ráji světového designu naleznete italské značky Egoitaliano, Alpa Salotti, Ditre Italia, Doimo Salotti, PolarisMax Divani (k zakoupení v Rimex Interier).

Polští výrobci

V Polsku naleznete značku Gala Collezione či Super Sofa.

Holandští výrobci

Nizozemí v mém výčtu reprezentuje značka Leolux.

Španělští výrobci

Pokud toužíte po španělských značkách, pak vám poslouží Grassoler, Pedro Ortiz, Fama, Celadi, Wio či Masabo.

Zdroj fotografií Pixabay.com.