Montáž sprchového koutu

Po skoro půl roce od podpisu krycího listu u společnosti SIKO jsme se dočkali montáže sprchového koutu značky Hüppe. Krycí list je dokument, kterým se zákazník zavazuje uhradit částku uvedenou v tomto dokumentu. Částka je v něm uvedena bez DPH pro případy, když by se v době budoucí úhrady změnila výše DPH.

Dlouhá čekací lhůta byla zapříčiněna především čekáním na finální úpravu koupelny pro zaměření sprchového koutu, ale i dvouměsíční výrobou, neschopností společnosti SIKO nám dát vědět, že sprchové dveře již mají na skladě, a čekání na volnou kapacitu autorizovaného montážního technika Zbyňka Fialy, na kterého jsme získali kontakt od zaměřovacího technika.

Proč montáž od autorizovaného technika?

Důvodem povolání autorizovaného technika bylo udržení záruky na výrobek. Tuto skutečnost naleznete v záručních podmínkách snad všech výrobců komponent do koupelny od společností Hüppe, Hansgrohe, Geberit, Grohe a mnoho dalších. Pokud by totiž při reklamaci zjistili, že jste něco při montáži udělali špatně, reklamaci by okamžitě zamítli.

Při této příležitosti jsem zjistila, že společnost Hansgrohe na některé své výrobky poskytuje montáž zdarma, což je výrazný benefit. To jsem se ale dozvěděla až při psaní tohoto článku, takže určitě stojí za to prošmejdit webovky výrobců. Ale počítejte s tím, že tato případná akce se bude týkat nejvyšších řad produktů.

Kde najdu autorizovaného technika?

My jsme si kontakt vyžádali od zaměřovacího technika, který nám poskytl kontakty na 3 techniky, u kterých jsme montáž poptali.

Ale na webových stránkách výrobců by měl být seznam techniků uveden. Bohužel je možné, že se vám jej nepodaří nalézt, neboť u společnost Hüppe jsem na něj nenarazila, zatímco například u Grohe jsem jej nalezla hned. Pokud nebudete úspěšní, prodejci by vám měli být nápomocni.

Cena autorizované montáže

Vzhledem k tomu, že jsem od zaměřovacího technika a z webu Hüppe věděla, že cena montáže je daná, překvapilo mne, že všichni autorizovaní technici nám poslali jinou cenovou nabídku. Samozřejmě musíte počítat s tím, že cenu za dopravu bude mít každý jinou, ale zde se lišila i cena montáže. Oslovili jsme tedy technika, který uvedl cenu dle platného ceníku montáží. Ten shodou okolností byl i s dopravou nejlevnější.

Dávejte si tedy pozor a nenechte se ošidit. Netvrdím, že každý výrobce bude mít ceník, ale pokud ano, neplaťte zbytečně víc.

Co udělat před montáží

Sprchové dveře jsme měli v originální krabici nachystané v koupelně, ale pokud bych byla silnější, s technikem bychom je přemístili do vedlejší místnosti, aby se v koupelně dalo pohybovat. Tento problém si technik nakonec vyřešil opřením dveří o zeď. Ty ale uložil na karton a na horních rozích nechal polystyren, aby nedošlo ke kontaktu skla s tvrdým povrchem. U Hansgrohe jsem tento postup nalezla přímo v montážním návodu.

Již při domlouvání termínu montáže jakéhokoliv produktu se zeptejte, kde má být produkt nachystán. Například vanu musíte mít bezpodmínečně nachystanou v místnost montáže, s čímž někteří lidé nepočítají a pak se diví. Včasnou domluvou nic nezkazíte a vyhnete se tak nečekaným nepříjemnostem. Při této příležitosti si navíc upřesněte stavební připravenost.

Montáž sprchových dveří

V prvé řadě došlo k rozbalení všech součástek, kterých nebylo málo na to, že se jednalo o bezrámové dveře do niky. Poté jsme se dohodli na montáži, která díky nepatrné křivosti zdi nemohla být provedena rovnoběžně se zdí, ale muselo dojít k mírnému odskočení od kraje. Následně se na postranní lištu nalepila oboustranná lepicí páska a zbytek se vyplnil lepidlem.

Při této příležitosti jsem technika upozornila, že je dům postavený z dutých cihel, do kterých je nutné používat pouze vrtačku bez příklepu.

Lišta se nalepila na zeď a začalo se s přípravou samotných dveří, na které se nasadila těsnící lišta a našroubovalo se madlo a panty. Dále došlo k vyměření správného usazení dveří, vyvrtání děr, zatlouknutí hmoždinek a usazení dveří na místo. V této fázi jsem technikovi pomáhala, neboť bylo zapotřebí dveře usadit do roviny a nacvaknout panty z jedné strany dveří a z druhé je přišroubovat.

Postranní lišta se zasilikonovala a přebytečný silikon Den Braven se stěrkou setřel.

Časová náročnost montáže

V našem případě se jednalo pouze o montáž dveří do niky, která trvala 2 hodiny, ale i s několika přestávkami zapříčiněnými telefonními hovory.

Rozpor mezi designem a funkčností

Jako obvykle jsem musela zatnout zuby a strpět vadu designu. Ve studiu jsem požadovala jen skleněné dveře bez jakéhokoliv rámu a dalších zbytečností. I když mne designér ujišťoval, že to takhle bude, opak je pravdou.

Na zdi mám chromovou lištu, do níž je nasunutá těsnící lišta, které slouží k dokonalému utěsnění zavřených dveří a zabraňující blomcání dveří. Ze třech stran dveří jsou těsnicí lišty, které zabraňují proniknutí vody do zbytku koupelny (pravděpodobně se jich zbavím). K tomu všemu mi technik měl v plánu do bezvaničkového koutu na zem upevnit chromovou lištu, která brání odtoku vody z koutu. Takže zde máte další důvod, proč u montáže být přítomen a hlavně být ve střehu.

Buďte na montáži přítomni a sledujte vše, co se děje.

Z toho jsem byla naprosto v šoku, neboť by zmizela poslední kapka designu a bezbariérovosti. Když jsem na zem nechtěla lištu, technik mi na spodní straně dveří ponechal delší těsnicí lištu, která drhne o podlahu. Nicméně si ji můžeme v perforaci zkrátit, ale spíš to vidím tak, že jakmile to posoudí i přítel, poletí rovnou do koše.

Technik mne sice ujišťoval, že zkušenosti hovoří za vše, neboť z počátku to tam nikdo nechce, ale posléze mu lidé volají, aby lišty dodatečně nainstaloval, takže od té doby je montuje automaticky, ale já věřím, že se bez nich obejdeme.

Tipy na závěr

Vzhledem k tomu, že se sklo při montáži hodně upatlalo, měla jsem v plánu jej po odchodu technika umýt. Naštěstí mne na poslední chvíli zadržel, neboť se zmínil, že lepidlo a silikon musí 24 hodin tvrdnout, takže by se dveře po tuto dobu neměly otevírat.

Dveře by se neměly 24 hodin od montáže používat.

Silikon, který nezplesniví

Když jsem tu měla odborníka s mnohaletou praxí, nedalo mi to, abych si neobohatila své znalosti. Proto jsem se zeptala, zda existuje silikon, který neplesniví. Odpověděl zcela jednoznačně, že NE. Nicméně k tomu dodal, že žádný silikon sám o sobě nezplesniví, pokud nebude porušen. Věřte nebo ne, ale narušují jej nevhodné čistící prostředky. Takže pozor na to, co v koupelně používáte. Bohužel jsem zjistila, že ani můj bio produkt není vhodný a trápení s plísní zhoršuje :-/ V této souvislosti jsem si raději zakoupila čistící prostředek přímo od společnosti Hüppe, ale musím říct, že Němci se s cenovou politikou moc neštvou.

Po zhruba měsíci používání sprchového koutu jsme čistící prostředek vyzkoušeli a musím říct, že je to opravdu pecka. Stačí jen nastříkat na sklo, rozetřít, nechat chvíli působit, opláchnout vodou a dveře jsou jako nové. Mám sto chutí tento přípravek vyzkoušet i na sprchové dveře bez antiplakové úpravy, protože pokud by takto fungoval i na obyčejné dveře, pak se nevyplatí si kupovat drahé skleněné dveře, ale stačí pouze drahý čistící přípravek.

Neplesnivějící silikon neexistuje.

Opět když se podíváte na záruční podmínky komponent do koupelny, zjistíte, že používáním nevhodných čistících prostředků ztrácíte záruku.

Švédská utěrka jako nepostradatelný pomocník?

Nejvíce mne však dostal zákaz používání švédské utěrky, která by již při jednom použití narušila antiplakový povrch skla. Vždy jsem si myslela, že utěrky z mikrovlákna jsou to nejlepší, co člověk může při úklidu použít, ale opak je pravdou. Jelikož jsem zastánce přísloví: „Důvěřuj, ale prověřuj!“, začetla jsem se do záručních podmínek výrobců koupelnových komponent a nestačila jsem se divit. Opravdu mají v podmínkách a v návodech na údržbu uvedeno, že utěrky z mikrovlákna se nesmějí na produkty (skla, baterie, keramiku) používat, neboť je mohou poškodit.

Čistící prostředky s rozprašovačem

Rozprašovače jsou také považovány za dokonalé pomocníky, ale výrobci komponent je opět zakazují, neboť se čistící prostředky rozprašováním mohou dostat do vnitřních částí výrobků a zničit je. Takže při úklidu nezapomeňte používat pouze vhodné čistící prostředky a aplikujte je na vhodné hadříky.

Ještě než technik odešel, pochválil nás, že máme nachystaný filtr na vodu, který je mimochodem také u mnoha výrobců podmínkou k udržení záruky na vodovodní baterie. Sice říkal, že nejlepší filtr je Judo od německého výrobce, ale náš Cintropur neznal, a ten nám doporučilo nezávisle na sobě několik firem. Takže pozor, čtete pozorně záruční podmínky!

Osobně jsem šťastná z toho, jakým způsobem mne obohatila obyčejná montáž sprchového koutu. A co vás?

Problémy se nás nepustí

Při montáži mi na sprchových dveřích něco nesedělo, ale nemohla jsem přijít na to, co to bylo. Vše totiž bylo jiné než moje představa. Až pohledem do montážního návodu jsem přišla na onu nesrovnalost. Madlo! Ano, dodané madlo nebylo to, co jsem si vybrala. V tu chvíli mne zasáhla obrovská zlost, jelikož z návodu bylo patrné, že k vybranému madlu musí být jiné dveře. Protože vybrané madlo potřebuje 2 montážní otvory, zatímco to namontované pouze 1, což je obrovský problém. Do těchto speciálních skel nelze jen tak vytvořit další otvor. Znamená to tedy nejspíš výměnu celých dveří. Už mi hlavou začaly běžet scénáře dohadů a zamítnutí reklamace.

Okamžitě jsem psala do studia designérovi, který mi obratem volal a ujišťoval mne, že se vymění jen madlo. Vůbec neposlouchal co mu říkám, že to není možné. Proto jsem mu poslala montážní návod, aby se přesvědčil a ozval se mi až další den se 3 variantami řešení, z níž ani jedna nebyla k mojí spokojenosti. Očekávala bych omluvu a výměnu dveří bez jakéhokoliv prodlení, ale ta ve variantách nebyla. Takže mám obavy, že náš spor se bude táhnout jako kauzy českých soudů.

Kontrolujte i naprosté detaily.