Cena rodinného domu v pasivním standardu svépomocí

Selfiehome ještě ani zdaleka není dokončen k dokonalosti, nicméně dům jako takový stojí a to, že nemá vybavení, okolí vypadá jako staveniště a nejsou hotové dodatečné stavby neznamená, že by se v něm nedalo bydlet. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli zveřejnit naše náklady na jeho výstavbu.

Základní parametry domu

Jedná se o přízemní rodinný dům s rovnou střechou s užitnou plochou 95 m2, který byl stavěn svépomocí v pasivním standardu. V domě je k dispozici krbová vložka a topení je řešeno teplovodním podlahovým vytápěním napojeným na elektrický kotel. Dům je připraven na budoucí zapojení inteligentního řízení, instalaci venkovních žaluzií a možnost napojení klimatizace, solárních panelů či fotovoltaiky.

Pozemek, na kterém se stavělo, byl ornou půdou bez jakýchkoliv inženýrských sítí a možnosti napojení na ně.

Co uvedená cena neobsahuje

V uvedené ceně níže není zahrnut pozemek, dodatečné stavby, terénní úpravy ani žádné vybavení, a to ani finální podlahová krytina, interiérové dveře, veškeré vybavení koupelny a toalet ani obklady či osvětlení. Jedná se o holý dům, neboť cena všeho zde vyjmenovaného se odvíjí od výběru a preferencí každého z nás.

Cena pasivního domu svépomocí

Selfiehome nás v holém provedení vyšel na 2 773 972 Kč. V holém provedení bez finálních povrchů tedy vyšel na 29 200 Kč za 1 m2 užitné plochy.

Co se týče jednotlivých položek, pak v položce Hypotéka jsou zahrnuty penále za rezervaci prostředků, úroky z vyčerpané částky a nutné pojištění, které jsme museli mít sjednané. Pokud vám není jasná problematika hypotéky, můžete si o ni přečíst náš článek.

Kategorie Bezpečnost naopak zahrnuje nutné bezpečnostní prvky, které dům musí splňovat před kontrolní prohlídkou (kolaudací, uvedením do užívání), tj. například musí mít hromosvod, požární hlásiče či požární přístroje. Na našem blogu se rovněž dozvíte vše o kontrolní prohlídce i přípravách na ni.

PoložkaCena
Hrubá stavba včetně výplní stavebních otvorů762 876 Kč
Střecha380 784 Kč
Vnitřní stavební práce305 723 Kč
Fasáda247 950 Kč
Základová deska243 819 Kč
Inženýrské sítě200 686 Kč
Podlahová skladba129 478 Kč
Krb s komínem117 901 Kč
Povolení stavby včetně projektů85 186 Kč
Hydroizolace s radonovou ochranou58 263 Kč
Vnitřní rozvody52 911 Kč
Elektroinstalace49 899 Kč
Hypotéka40 548 Kč
Bezpečnost39 580 Kč
Spotřeba elektrického proudu38 210 Kč
Vchod do domu20 159 Kč
Celkem2 773 972 Kč

Problematika nářadí při stavbě rodinného domu

K ceně ještě musím dodat, že jsme měli k dispozici z vlastních zdrojů minimálně 95 % všeho nářadí, což výslednou cenu výrazně snížilo. Při stavbě rodinného domu se přitom nejedná o základní nářadí, které vlastní každá druhá rodina nebo ho v případě koupě budete pravidelně používat. Často to jsou nástroje, které mají pouze jedno využití a koupě se tedy nevyplatí. Jedná se například o drážkovačku, speciální pilu na řezání stavebního materiálu, polyfúzní svářečku na plastové potrubí, vibrátor na beton, vibrační desku, vibrační lištu na beton, svidřík, samonivelační laser, stavební plynový hořák s propanbutanovou lahví, svářečku, bourací kladivo, speciální nářadí na elektroinstalační práce a mnoho dalších. Nářadí, které jsme neměli vlastní, jsme si půjčovali v půjčovně nářadí DEK.

K tomu všemu byste určitě měli vlastnit kvalitní profi vrtačku s vrtáky do železa, betonu i dřeva, AKU vrtačku, ruční kotoučovou pilu (mafl), úhlovou brusku (flexu) aj. To je nářadí, které se vám bude pravděpodobně hodit i později během běžného užívání domu, proto je vhodné si toto nářadí pořídit ještě před stavbou.