Praktické tipy při stavbě svépomocí

Tento článek není zaměřen na stavební práce, neboť to je předmětem většiny dalších článků na tomto blogu, ale je návodem na to, jak zůstat při stavbě nad věcí. Není nic horšího, než když finišujete a začnete shánět součástky, ale ony prostě někam zmizely. Nebo vám zůstal materiál, ale vy jej nemůžete vrátit, protože nemáte fakturu. Co takhle dotace? No jo, ale k nim byste potřebovali veškeré potřebné dokumenty, ale ty se vypařily. Máte doma speciální povrchy, o kterých víte, že potřebují speciální údržbu, ale nemůžete si vzpomenout jakou? V průběhu stavby jste někde viděli něco úžasného, čemu jste již přiřadili místo v domě, ale nekoupili si to, protože na to byl ještě čas, jenže kde to prodávali? Od té firmy jsme na veletrhu obdrželi slevový poukaz, ale kde skončil? Jak se jmenoval ten technik, co tu byl, a kde na něj máme kontakt?

Takových otázek bych tu mohla jmenovat milion a pořád by měly něco společného – nepořádek, chaos, nesystematičnost či něco podobného. Často v tom nemusí být ani to, že byste byli nepořádní, ale nedostatek času, stres či pouhá nepředvídavost.

I když mám ve všech svých věcech od malička řád, neboť jsem spousty let psala kroniky a sbírala různé věci, na stavbu se mi nepodařilo přenést úplně všechno tak, jak bych si představovala. Takže pojďme se tedy podívat na moje tipy plynoucí z vlastních zkušeností.

Komunikace

Nepředpokládám, že stavební záležitosti bude řešit pouze 1 z účastníků projektu výstavby domu svépomocí. Proto je výhodné si pro tyto účely založit nový e-mail, kterým budete komunikovat všichni společně. Je to důležité i z toho důvodu, že se vám v tomto e-mailu nebudou plést osobní či dokonce pracovní věci s těmi stavebními. Navíc do něj budete mít přístup všichni.

Pokud si hodláte vyřizovat stavební povolení sami, pak určitě neváhejte s pořízením datové schránky, která vám ulehčí spoustu práce.  Samozřejmě se hodí i tak, neboť my jsme ji měli ještě před tím, než jsme se vůbec rozhodli stavět, ale teprve při stavbě jsme ji naplno využili.

Pro formu jsme si také vytvořili vizitky, ale to není podstatné.

Ukládání dokumentů

Hned na začátku je nutné si pořídit něco, kam budete ukládat veškeré dokumenty související se stavbou. Osobně doporučuji velké šanony s rejstříky, které vám zajistí dostatečnou přehlednost.

Pokud budete začínat od píky, pak to budou dokumenty ke koupi pozemku či domu, k hypotéce, papíry z úřadů ohledně povolovacího procesu, předběžná projektová dokumentace, vizualizace, později cenové nabídky, faktury, smlouvy s dodavateli, dodací listy, vizitky, slevové kupóny, technické listy, posudky, štítky na různé věci, záruční listy, návody a mnoho dalších. Věřte nebo ne, 1, 2 ani 3 šanony vám určitě stačit nebudou.

Jedná se o velmi důležitou věc, neboť spoustu dokumentů obdržíte ve velmi nevhodné době, kdy jste upatlaní od betonu, na pozemku vám čeká drahý jeřáb apod. Z tohoto důvodu si na stavbě někde schovejte několik euroobalů. Dokumenty do nich vždy rovnou vložte a uschovejte na místo, kde na ně nezapomenete, někdo je nevyhodí, neodletí atd.

Navíc je dobré si opravdu důležité papírové dokumenty rovnou i naskenovat do počítače a uložit někam, kde jsou tyto dokumenty zálohované a zároveň odkudkoliv dostupné. To platí i v případě elektronických dokumentů, které jste obdrželi do e-mailu či datové schránky. Často se bude stávat, že budete na schůzce a bude potřeba předložit určitou část projektové dokumentace nebo cokoliv jiného. My jsme pro tyto účely využili sdílené úložiště OneDrive, které jsme používali i dříve pro soukromé účely.

Ukládání informací

Na stavbě pracujete často se spoustou informací, které je nutné někde shromažďovat. Tyto informace mohou zahrnovat stavební postupy, kontakty na různé firmy, vytipované věci, informace, co všechno musíte zařídit, termíny, požadavky na dotace, požadavky úřadů, souhrny nákladů a spoustu dalších. Pokud se nenaučíte s informacemi dobře pracovat již na začátku, bude vás to brzdit v průběhu celé stavby.

V této oblasti jsme využili vícero nástrojů, jelikož všechno nejde ideálně skloubit do jednoho

Finance

Ke hlídání vynaložených finančních prostředků nám posloužil klasický Microsoft Excel. Ten jsme si jen pro přehlednější sledování vylepšili kontingenčními tabulkami, ale není to nutné. Tento Excel dokument opět máme dostupný online odkudkoliv. Samozřejmě vám postačí i obyčejný blok a tužka. Ale jakmile jej ztratíte, polijete nebo cokoliv jiného, přijdete o veškeré důležité informace. Nehledě na to, že vždy budete se zapsáním výdajů čekat až na chvíli, kdy se k němu dostanete. Pokud máte soubor online dostupný, můžete to udělat hned z mobilu. Navíc Excel umí dělat grafy výdajů, všechno sčítat dohromady, kategorizovat výdaje apod., takže i pro následnou práci s těmito daty je nesrovnatelně lepší než papír a tužka.

Termíny

K hlídání termínů jsme využili sdílený kalendář v aplikaci Microsoft Outlook. Cokoliv co se týkalo stavby jsem měla automaticky v kalendáři já i přítel. A to jak na počítači, tak i v mobilním telefonu. Opět lze využít klasickou papírovou formu kalendáře, ale má to řadu nevýhod. Nikdy jej nebudete mít u sebe v pravou chvíli, nemůžete jej mít zároveň na více místech, nedá se v něm vyhledávat apod.

Ze začátku jsme si projekt z hlediska navazování různých prací plánovali v Microsoft Project. Avšak díky naší nezkušenosti jsme nedokázali tyto termíny dodržovat a ztráceli jsme nad tím zbytečně čas. Proto jsme od tohoto upustili a nechali tomu volný průběh.

Všechno ostatní

Co se týče veškerých dalších informací, ty jsme si shromažďovali v online sdíleném nástroji na tvorbu poznámek Microsoft OneNote. Výhodou je to, že se do něj opět dostanete odkudkoliv, zobrazí vám, kdo jakou poznámku nově dopsal, dají se do něj vkládat fotografie, odkazy, můžete do něj kreslit, strukturovat si jednotlivé poznámky a mnoho dalšího.

My jsme jej využili k psaní poznámek opravdu všeho druhu od stavebních postupů, kontaktů na firmy a jejich zaměstnance, výčet zajímavých produktů, na které jsme někde narazili, výběr společností, které jsme oslovili, poznámky ke schůzkám, změřené rozměry, odkazy na zajímavé e-shopy a mnoho dalších. Vše jsme si pečlivě strukturovali, abychom se v tom vyznali.

Je důležité si také pečlivě číst dokumenty od úřadů a pokud po vás něco požadují, zapsat si to.

Ukládání věcí

Postupem času se vám začnou shromažďovat také různé věci, které buďto není vhodné hned namontovat nebo to ani nejde. Například kliky a další příslušenství k oknům a dveřím, příslušenství ke stavebním pouzdrům, krbu, žaluziím, zásuvkám, vypínačům, speciální čistící prostředky apod. Opět se jedná o věci, které vám budou předány někde na stavbě v době, kdy máte plnou hlavu jiných starostí. Proto doporučuji si pořídit nějakou opravdu velkou pevnou krabici, do které tyto věci budete ukládat. Ušetříte si tím spoustu starostí.

Tohle jsme na začátku bohužel nevychytali a táhne se to s námi pořád. Neustále něco hledáme a v těch horších případech musíme vyrážet na nákupy.

Dokumentování výstavby

Možná pokládáte za nedůležité si fotit rozestavěný dům, ale některé části je nutné mít zdokumentovány. Bude se vám to hodit i v případě budoucího prodeje, kdy kupci budou mít buďto jasnou představu o celém domě nebo alespoň o jeho nejdůležitějších částech.

Inženýrské sítě

Určitě byste neměli zapomenout vyfotit vedení inženýrských sítí. Ve chvíli, kdy je stavíte, si říkáte, že je to přece jasné, na to nemůžeme zapomenout. Navíc když postupujete přesně podle projektové dokumentace. Nicméně změny se dějí a bylo by velmi nepříjemné si v budoucnu překopnout přívod elektřiny nebo vody do domu, či naopak odtok kanalizace. Z vlastní zkušenosti víme, že spravování prasklého kanalizačního potrubí není zrovna oku i čichu lahodící záležitost. A to jsme si ho nepřekopli, ale zničil nám ho bagr.

Vnitřní rozvody

Obecně se dá říct, že nejdůležitější je mít nafocené vnitřní rozvody. To znamená, že vedení elektroinstalace i vodovodního potrubí, případně plynu, by mělo být dokonale zdokumentované. Je pravdou, že dodržením norem si v budoucnu usnadňujete práci, ale co když jste někde udělali výjimku? Navíc z vlastní zkušenosti vím, že někteří řemeslníci si s tím hlavu nelámou a vedení provedou nejsnadnější cestou.

V krajních případech možná budete potřebovat vědět, kudy jste vedli kanalizační potrubí základovou deskou. Na vině může být špatně provedený spád nebo spoj potrubí, což může způsobit obrovské problémy. Nicméně doufám, že se to nikomu nestane, a pokud ano, pak aby to šlo spravit pomocí dnešní nejmodernější techniky. Ani ta si však nedovede poradit se vším a někdy je nutné kopnout do podlahy. Když budete mít fotografii s přesným umístěním, třeba vám postačí lokální oprava.

Kompletní výstavba

Pokud se rozhodnete si dokumentovat výstavbu domu od A do Z, pak vám doporučuji si vymyslet systém ukládání fotografií, abyste se v nich v budoucnu vyznali. My jsme si například každou stavební etapu uložili do nové složky, kterou jsme samozřejmě příslušně pojmenovali. Nicméně nejdůležitější bylo, že každá složka má ve svém názvu číslo, které odpovídá chronologickému postupu prací na stavbě. Lépe se nám v tom totiž orientuje, když něco hledáme.

Závěr

Ať už se inspirujete zde nebo si najdete vlastní nástroje a postupy, nezapomeňte se jich držet po celou dobu výstavby. A pokud byste se chtěli pochlubit svými nápady a ověřenými postupy, budeme za ně rádi v komentářích.