Výběr WiFi routeru do domácnosti

Dnes už má každá domácnost připojení k internetu, takže obvykle potřebuje pořídit WiFi router, který bude poskytovat připojení k internetu i prostřednictvím bezdrátové WiFi sítě do mobilních telefonů, tabletů, notebooků či chytrých spotřebičů.

Někteří poskytovatelé dávají rovnou nějaké zařízení v rámci připojení k internetu, případně vám ho nabídnou k pronájmu za pravidelný měsíční poplatek nebo k jednorázovému nákupu. Jenže když už takové zařízení máte platit, tak by bylo dobré, aby to rovnou bylo takové zařízení, které bude kvalitní a bude splňovat vaše požadavky včetně funkcí pro chytrou domácnost. Jenže jak ho správně vybrat, když se v tom nevyznáte?

Kategorie WiFi routerů pro domácnosti

Samozřejmě důležitým aspektem při výběru je cena. Na druhou stranu by to ale neměl být jediný parametr, podle kterého budete router vybírat. I malinký cenový rozdíl v řádu desetikorun může udělat poměrně velký rozdíl mezi produkty.

Obecně velmi dobře vychází routery značky TP-Link hlavně v těch levnějších kategoriích. S těmito routery mám i já velmi dobré dlouhodobé zkušenosti a obvykle je volím a doporučuji.

WiFi routery do domácnosti kolem 500 Kč

Obecně bych nedoporučoval jít s cenou níž než je cca 500 Kč. To je takový základ, za který lze pořídit rozumné zařízení. Levnější už by mohlo být opravdu nedostatečné i pro nenáročnou domácnost.

Router v této cenové kategorii je dostatečný pro malé domácnosti s rychlostmi připojení k internetu do cca 50 Mbit/s a bez nějakých lokálních datových úložišť nebo požadavků na větší provoz.

V této cenové kategorii nejlépe vychází TP-Link TL-WR840N. Má dvě antény standardu 802.11n s rychlostí až 300 Mbit/s. Má jeden WAN port pro připojení k internetu a čtyři LAN porty pro lokální síť o rychlosti 100 Mbit/s.

WiFi routery do domácnosti kolem 1 000 Kč

Již výrazně lepší kategorií routerů jsou WiFi routery kolem 1 000 Kč. To jsou obvykle již zařízení do běžných domácností a rodinných domů. Přes lokální síť například koukáte na filmy v TV nebo máte obecně více připojených zařízení. Router je vhodný i pro připojení k internetu o rychlosti kolem 150 Mbit/s.

Nejvhodnější volbou v této kategorii je TP-Link Archer C6. Tento router má jeden WAN port a čtyři LAN porty o rychlosti 1 Gbit/s. Podporuje bezdrátové sítě 2,4 GHz i 5 GHz (802.11ac) o rychlosti až 300 Mbit/s pro 2,4 GHz pásmo a 867 Mbit/s pro 5 GHz pásmo.

WiFi routery do domácnosti kolem 2 000 Kč

Tady už se dostáváme do kategorie poměrně drahých a tedy i výkonných zařízení. Tyto routery jsou již vhodné i pro velké domácnosti s vysokými požadavky na datové přenosy po lokální síti, jako například přehrávání filmů ve vysoké kvalitě, zálohování dat apod. Jsou také vhodné pro velmi rychlé připojení k internetu v řádech stovek Mbit/s.

Nejvhodnějším kandidátem z této kategorie je TP-Link Archer C7 AC1750. Tento router má samozřejmě čtyři gigabitové LAN porty i jeden WAN port. Podporuje bezdrátové sítě 2,4 GHz i 5 GHz (802.11ac) o rychlosti až 450 Mbit/s pro 2,4 GHz pásmo a 1 300 Mbit/s pro 5 GHz pásmo.

WiFi routery do domácnosti bez finančního limitu

Z této kategorie routerů jsem vybíral i já. Do nového domu jsem věděl, že si chci pořídit nový výkonný WiFi router. Staré routery, které mám k dispozici (Turris 1.0 a 1.1 a TP-Link TL-WR1043ND v1), už zdaleka neodpovídají mým představám o hlavním routeru pro domácnost. Hlavně kvůli pomalé 2,4 GHz WiFi standardu 802.11n. I když máme po celém domě natažené datové rozvody LAN, WiFi je stále důležitější pro stále rozšířenější mobilní zařízení a různé chytré prvky v domácnosti. Navíc dnešní tenké notebooky a tablety velmi často ani fyzický LAN konektor nemají, což platí i o mém Microsoft Surface Pro.

Přitom doma máme i síťové úložiště, na které zálohujeme data, sdílíme si přes to soubory, díváme se na filmy ve vysoké kvalitě, přistupujeme na virtuální servery, díváme se na aktuální dění a záznamy z kamerového systému apod. Takže v rámci lokální sítě je potřeba mít velmi rychlé datové přenosy. Věděl jsem tedy, že chci výkonný router s výkonnou WiFi, jelikož to bude pravděpodobně primární přenosové médium. Muselo se tedy jednat o router s podporou 5 GHz WiFi standardu 802.11ac.

Routery v této cenové kategorii mají samozřejmě plně gigabitové LAN i WAN porty. Často mívají i víc než 4 LAN porty nebo 1 WAN port. Routery také bez problému zvládnou obsloužit i internetové připojení o rychlosti 1 Gbit/s, což levnější obvykle ani zdaleka nezvládnou. Navíc od těchto routerů obvykle očekáváte i něco navíc oproti předchozí kategorii, nějaké další chytré prvky nebo prvky z bezpečnosti.

Do finálního výběru se mi dostaly tři kandidáti:

  1. Turris Omnia jakožto nástupce mého Turris 1.0. Výkon routeru je velmi vysoký. Výhodou je také to, že je vyvíjen a podporován přímo v České republice. Je založen na otevřeném OpenWRT, se kterým mám na jiných routerech velmi dobré zkušenosti. Navíc je rozšířen o další užitečný software, automatické aktualizace apod. Na druhou stranu jeho cena je velmi vysoká, ale výkon WiFi nijak oslnivý není. A protože mám jeho předchůdce, tak vím, že se občas objeví nějaké problémy, kdy něco přestane fungovat nebo to nefunguje moc spolehlivě. Router kromě běžných věcí podporuje i virtualizaci, takže si na něm můžete spustit například odlehčený Debian. Router má integrovaný i SFP konektor, takže přímo do něj můžete připojit optický kabel od poskytovatele internetu.
  2. D-Link DIR-885L, který poskytuje špičkový výkon jak samotného routeru, tak i WiFi. Bezdrátová síť je u tohoto routeru dle recenzí nejrychlejší z mnou vybíraných. Konkrétně umí až 1 000 Mbit/s na 2,4 GHz + až 2 167 Mbit/s na 5 GHz. Výhodou je také podpora alternativního firmware DD-WRT.
  3. Synology RT2600ac, který poskytuje také špičkový výkon, byť WiFi je dle testů o něco málo pomalejší. Nabízí rychlosti až 800 Mbit/s na 2,4 GHz + 1 730 Mbit/s na 5 GHz. To je méně než u výše zmíněného D-Link, ale má lépe propracovaný firmware, pravidelné aktualizace a mnohem více funkcí. Router je totiž opravdu chytrý a umí toho nesrovnatelně víc, než jiné routery i v této cenové kategorii.

Z těchto tří routerů jsem se nakonec rozhodl pro Synology RT2600ac, což je aktuálně asi to nejlepší, co si do domácnosti můžete pořídit. Jak jej správně nastavit a naplno využít jeho chytré funkce se dočtete v následujících článcích – Vlastnosti routeru Synology RT2600ac, Konfigurace routeru Synology RT2600ac a Balíčky na routeru Synology RT2600ac.