Broušení a opravy betonu

Při betonování vstupního prostoru do domu (více v článku Stavba vchodu do domu svépomocí) jsme udělali pár chyb a bylo nutné je opravit. Moc se nám do toho nechtělo, neboť se jednalo pouze o kosmetické vady a také jsme si nebyli jistí výsledkem. Z pořadů o betonování monolitického pohledového betonu totiž vím, že neexistuje, aby se někde stala chyba.

Jak jsme tedy řešili naše nedokonalosti na betonovém vstupu?

Opravy děr po nedokonalém hutnění

I když jsme měli zapůjčený mechanický ponorný vibrátor na beton, nedokázali jsme beton pořádně zhutnit z důvodu obav o poškození bednění z OSB desek. Zůstaly nám tudíž v betonu díry.

Zakoupili jsme si tedy ve stavebninách DEK sanační maltu Mapei Planitop Rasa & Ripara. Povrch jsme pořádně zametli a poté ještě vysáli průmyslovým vysavačem.

V zednické naběračce jsme smíchali sanační maltu s vodou do hmoty, jejíž konzistence se nám zdála být ideální. Žádný poměr jsme neřešili, i když výrobce uvádí, že na 100 dílů malty se má použít 19-21 dílů vody. Nevím, proč to tak komplikují, když stačí napsat poměr 5 : 1.

Zednickou špachtlí jsme hmotu nanesli na poškozená místa a nechali ji 3 hodiny zaschnout. Výrobce sice o hmotě tvrdí, že je rychletvrdnoucí, ale čím déle ji necháte zaschnout, tím lépe. Zhruba 45 minut na dokonalý výsledek nestačilo.

Po 3 hodinách hmota výrazně zesvětlala, ale vypadalo to, že náš vchod stejně bude jako dalmatin.

Příprava na broušení

Při betonování jsme rovněž nedosáhli dokonalých rohů, a to především vnitřních. Navíc povrch odpovídal struktuře OSB desek a se šmouhami po opravě děr se muselo něco udělat.

Proto jsme si ve stavebninách DEK půjčili ruční brusku na beton včetně průmyslového vysavače. Vysavač je důležitý z toho důvodu, že se nebude tolik prášit, ale především jím šetříte DIA brusné kotouče, které jsou velmi drahé a jejich opotřebení není zahrnuto v pronájmu brusky.

To znamená, že při půjčení brusky se posuvným měřítkem měří výška brusné části (něco jako měření dezénu pneumatiky) a při vrácení se opět přistupuje k měření. Podle toho, kolik mm spotřebujete, tolik zaplatíte. My jsme spotřebovali 0,5 mm, takže pouze za brusné kotouče jsme zaplatili 726 Kč. Z tohoto důvodu opravdu zvažte použití průmyslového vysavače.

Hrubé broušení betonu

Dříve než přistoupíte k broušení povrchu, který má být pohledový, je vhodné si broušení vyzkoušet někde, kde vás nebude mrzet, že jste to zpackali. Broušením totiž povrch získá úplně jiný vzhled, ať toho tedy pak nelitujete. Zároveň je vhodné si připravit ochranné pomůcky, především brýle a rukavice, nicméně doporučuji i roušku a sluchátka nebo špunty do uší. Důležité je také povrch očistit a přinejmenším zamést.

Jakým způsobem brusku připravit a jak s ní pracovat si můžete prohlédnout na videu. Pro laiky je nutné vědět, že bruska se zapíná ve chvíli, kdy ji máte ve vzduchu a teprve poté ji přiložíte na daný povrch. Při broušení na brusku netlačíte, ale pouze ji necháváte „klouzat“ po povrchu. Bruska disponuje vychytávkami, kterými se dostanete i do vnitřních rohů, ale to vše uvidíte na videu.

Hrubým broušením se z povrchu odstraňuje celkem silná vrstva betonu a bruska na povrchu zanechává kolečka. Takže jsme ho aplikovali pouze na nášlapy schodů a vše ostatní jsme vzali jemnějším kotoučem, včetně opravovaných děr.

Jemné broušení betonu

Broušení jemným kotoučem pro nás byla poslední fáze této práce, i když vy k ní můžete přistoupit rovnou, neboť kdybychom s tím měli zkušenosti, hrubý kotouč bychom ani nepoužili. Ale samozřejmě to ničemu nevadí a především záleží na tom, jaký povrch budete brousit.

S výsledkem jsme nadmíru spokojeni, neboť po opravách děr nejsou ani památky a povrch vypadá skvěle. To jsme opravdu nečekali.

Časová náročnost

Samotné broušení zabralo maximálně půl hodiny. Nicméně aplikací sanační malty a čekáním na její vytvrdnutí jsme s tím strávili 3,5 hodiny.

Zvládne beton brousit i žena?

Jedná se o práci, kterou zvládne i žena. Nicméně je nutné počítat s tím, že bruska je těžká, takže broušení svislých povrchů vezme hodně sil.

Použitý materiál

  • Sanační malta Mapei Planitop Rasa & Ripar
  • Voda

Použité nářadí a jiné

  • Ruční bruska na beton
  • Průmyslový vysavač
  • Zednická naběračka
  • Zednická špachtle
  • Smetáček
  • Ochranné brýle