Rozmístění svítidel v domácnosti

Rozmístění svítidel v domácnosti byste měli mít rozmyšlené ještě před realizací elektroinstalace (více v našem článku Elektroinstalace rodinného domu svépomocí).

Doby, kdy se doprostřed místnosti vytáhl jeden kabel na lustr, jsou dávno minulostí, neboť nesplňovaly požadavek na komfort ani design. Ale jak má tedy vypadat ideální osvětlení místností? Je důležité si uvědomit, že každá místnost má svá specifika, od kterých se odvíjí i druh a umístění svítidel.

Při plánování osvětlení v Selfiehome mi trvalo dlouho, než jsem přítele přesvědčila o tom, že opravdu potřebujeme tolik svítidel. Bohužel byl z domu naočkován trendem minulých dob a designové cítění mu nic neříkalo.

Vše se otočilo ve chvíli, kdy jsme navštívili kvalitní světelné studio. Musím říct, že jsme studií prošli mnoho, ale jen v jednom měli zkušební místnost, ve které demonstrovali různé typy osvětlení včetně barevné škály atd. Zároveň jsme měli štěstí, že nás tímto procesem prováděl přímo pan majitel, takže si dával záležet na výkladu i vysvětlení všeho možného. Byla jsem šťastná, neboť přítel konečně pochopil, proč trvám na svém.

Obecně platí, že světlé barvy světlo odráží, zatímco tmavé pohlcují, takže místnosti laděné do tmavých barev by měly mít silnější osvětlení.

Odlišně se světlo chová i na různých povrchových úpravách. Lesklý nábytek vytváří odlesky, zatímco matný ne. Nepříjemné odlesky můžete pociťovat také od nerezových částí nábytku.

Ovládání svítidel

U osvětlení také nesmíte zapomenout na správné rozmístění vypínačů či naplánování speciálního ovládání. Je dobré si to vyzkoušet prakticky a ne pouze v hlavě. To znamená si projít dané prostory a představit si, co kde budete dělat a kde je pro vás přirozené mít vypínač. Zamyslete se i nad využitím takzvaného schodišťového vypínače, tj. situace, kdy 2 a více vypínačů ovládají 1 sadu světel (typicky dole a nahoře u schodiště, na jedné a druhé straně chodby apod.).

Mojí mamince elektrikář z čisté pohodlnosti dal vypínač centrálního kuchyňského světla do obývacího pokoje a ještě půl metru od hrany zdi. Chápete to? Naprostá absurdita! Nenechávejte tedy vše na elektrikáři a jeho zkušenostech.

Speciálním ovládáním mám na mysli například senzorové či dotykové ovládání nebo možnost stmívání osvětlení. Není od věci si při větším počtu světel v místnosti rozdělit jejich zapínání na vícero vypínačů. V dnešní době se světla dají ovládat dálkovými ovladači (pozor, ne všechny fungují – po roce trápení je maminka nechala odstranit) nebo přes mobil.

Osvětlení v kuchyni

Ať chceme nebo ne, kuchyň je jednou z nejvytíženějších místností, proto bychom jí měli věnovat velkou pozornost. Ne každému se poštěstí mít v kuchyni dostatečný přísun denního světla, takže jej musí kompenzovat umělým osvětlením. Pokud jste ale ve fázi projektování, na okno v kuchyni nezapomeňte, pokud je to možné.

Kuchyň by měla být osvětlená centrálním osvětlením, které může mít několik podob. Ze zkušenosti doporučuji bodová světla, neboť ty zajišťují nejdokonalejší osvětlení bez zbytečných stínů. Ale můžete použít také jedno centrální svítidlo s rameny do stran nebo jen lustr či obyčejné svítidlo, avšak komfort bude nižší.

Centrální osvětlení je nutné doplnit osvětlením pracovního prostoru, tj. kuchyňské desky včetně dřezu a varné desky, případně ostrůvku. Nejlepším řešením je LED pásek umístěný pod horními skříňkami, který vás zbaví veškerých nepříjemných stínů. Občas se pod horní skříňky dávají bodová světla, ale s těmi nedosáhnete takového efektu jako s LED páskem.

Pozor na dodatečně montovaná světla pod horní skříňky, která mohou oslňovat.

Varná deska bývá doplněna digestoří, v níž bývá zabudované dostatečné osvětlení. Co se týče ostrůvku, nad ten můžete zavěsit vícero závěsných svítidel nebo jej doplnit bodovým osvětlením v podhledu. Mohou se hodit i závěsná svítidla s nastavitelnou výškou.

Pro navození příjemné atmosféry se světelné zdroje dávají přímo do skleněných vitrín kuchyně, případně se jimi lemují spodní skříňky. Ale osobně to vnímám jako vyhozené peníze, které se dají využít lépe. Tento typ osvětlení je opravdu pouze na design. Bohužel jsem se setkala i s naprosto absurdním tvrzením rádoby odborníků, kteří radili, že si osvětlení máte dát do každé skříňky, aby se rozsvítilo, když ji otevřete. Chcete svítit zbytečně přes celý den? Když vaříte v šeru či tmě, tak nesvítíte? Nebo v noci chodíte zcela po tmě k zásobám mlsání?

Co se týče technických parametrů (pokud vám následující výrazy nebudou nic říkat, pak se podívejte na náš článek Výběr světelného zdroje do domácnosti), do kuchyně byste měli volit spíše studenější tóny, ve kterých se lépe pracuje. Teplejší tóny podporují chuť k jídlu, což nemusí být žádoucí. Také byste měli hledat světelné zdroje, jejichž index podání barev CRI se blíží číslu 100.

Pro kuchyň norma definuje, že intenzita osvětlení by měla být 300 lx (zdroj tzbinfo). Jak to ale zjistit? Musíme k tomu použít krátký výpočet. Na obalech světelných zdrojů, které chcete použít do kuchyně, si najděte parametr zvaný světelný tok, který se udává v lumenech [lm]. Sečtěte počet lumenů všech světelných zdrojů a součet vydělte plochou místnosti.

Přičemž není vhodné kombinovat vícero druhů zdrojů do jednoho typu osvětlení (lustru či zdrojů, které se zapínají jedním vypínačem).

Příklad výpočtu intenzity osvětlení

Nad kuchyňskou deskou dlouhou 2 metry chci použít LED pásek, který má výrobcem dané parametry například 260 lm na 1 m pásku. V tomto případě tedy bude mít 2×260 lm = 520 lm. Deska má hloubku 60 cm, takže plocha, kterou chci osvítit, je 2×0,6 m = 1,2 m2. Intenzitu zjistíme, když světelný tok vydělíme plochou, tj. 520 lm / 1,2 m2 = 433,3 lx. Z toho vyplývá, že normu pro kuchyň bychom tímto LED páskem splnili, ale normu pro pracovní prostor ne. Pro pracovní stůl je doporučeno 500 lx.

Osvětlení v jídelně

Jídelní kout často bývá součástí kuchyně, ale někdo se může pyšnit samostatnou jídelnou. V takovém případě nám půjde především o design a navození správné atmosféry. Je vhodné umístit centrální svítidlo nad stůl. Často se nad něj dávají designová svítidla, která příliš nesvítí, ale pokud si vyberete takové, které svítí hodně, pak byste měli zvážit, zda nepořídit stmívatelný světelný zdroj. Pozor na to, aby nedocházelo k oslňování strávníků.

Pokud si vyberete závěsné světlo, pak jej umístěte do správné výšky a místa, aby nedocházelo k narážení do svítidla (to se nám stalo v jednom nádherném hotelu, kde jej upevnili blíž k jedné straně stolu a pokaždé, když si tam někdo sedal, do něj vrazil).

Druhým typem osvětlení v jídelně je nástěnné, které má za cíl vytvořit příjemnou atmosféru. I toto osvětlení může mít různé podoby. Nemusí se nutně jednat o světla na zdech, ale i osvětlené skříňky, poličky, niky či umělecká díla. Vaší fantazii se meze nekladou.

Nicméně pokud je jídelna propojená s kuchyní, pak byste měli osvětlení sladit dohromady. Z úst jednoho designéra z interiérového studia jsem slyšela, že bychom neměli kombinovat různá svítidla, když máme kuchyňský kout a jídelnu spojenou s obývacím pokojem. Já to považuji za nesmysl. Takže moje rada zní, neřiďte se vším, co vám někdo někde sdělí. Vůbec se nemusí jednat o odborníka či člověka s citem pro design. Pokud se rozhodnete pro různá svítidla, musíte ovšem respektovat, že osvětlení k sobě musí ladit a odpovídat designu pokoje. V tomto nám již výrobci pomáhají, neboť často produkují modelové řady svítidel, které výše uvedený předpoklad splňují.

Z hlediska technických parametrů byste měli volit světelné zdroje teplejších tónů. Opět se vám sem hodí zdroje s CRI s vysokou hodnotou, neboť si přejete, aby jídlo mělo tu správnou barvu pro lidské oko. Norma říká, že jídelna by měla být osvětlená 200 až 300 lx (zdroj tzbinfo).

Osvětlení v obývacím pokoji

Obývací pokoj je jednou z nejpoužívanějších a nejuniverzálnějších místností v domě, takovým centrem všeho dění. To znamená, že i osvětlení musí reflektovat řadu činností, které zde provádíme.

V obývacím pokoji můžeme relaxovat ale i pracovat, což jsou z hlediska osvětlení 2 protichůdné póly. Proto by ideálně v obývacím pokoji mělo být několik druhů osvětlení.

Instaluje se například bodové osvětlení, které může, ale nemusí, být doplněno jedním centrálním svítidlem, které slouží k plnému osvětlení prostoru a zároveň dotváří design pokoje. Tyto zdroje je vhodné doplnit o svítidla navozující příjemnou atmosféru pro relaxaci v podobě nástěnných svítidel, LED pásků v nábytku a jiném příslušenství, osvětlených podhledů a nik atd. Pokud v místnosti máte nějaké umělecké dílo či jiný předmět, který si zaslouží zvýraznit, pak je vhodné pro něj použít doplňkové osvětlení. Není od věci si pořídit také lampu, kterou můžete využít při čtení.

Nezapomeňte, že i hořící krb slouží jako zdroj intimního osvětlení, který vytváří kouzelnou atmosféru.

V případě, že si do obývacího pokoje umístíte také pracovní stůl, dbejte na to, aby u něj bylo dostatečné osvětlení. Stolní lampa vám příliš mnoho komfortu neposkytne, proto je vhodné do tohoto pracovního prostoru umístit samostatné svítidlo určené k těmto účelům.

Pokud jste přesvědčeni, že tolik osvětlení je pro vás zbytečné, pak prosím zainvestuje alespoň do bodového osvětlení rozmístěného po celém pokoji, zdroje, který má větve a zasáhne tak větší prostor nebo svítidla, které dokáže osvítit velký prostor. Není to o tom, že bych vám něco chtěla nutit, ale mám zkušenost z obývacího pokoje, kde původně byl jeden lustr uprostřed místnosti a nově tam jsou 4 bodová světla. Rozdíl v komfortu je opravdu markantní.

Co se týče barevné teploty světla, tak na práci jsou vhodnější chladnější tóny, zatímco k relaxaci teplejší. Nicméně nikdy nekombinujte různé typy zdrojů do jednoho svítidla, neboť byste s největší pravděpodobností byli svědky toho, že každý zdroj svítí jinak. Nedoporučuje se ani kupovat zdroje, které mají rozsah teploty barvy, neboť u nich nebudete mít záruku toho, že budou svítit stejně, i když by fakticky měly. Pro vysvětlení: Když si do jednoho lustru se 2 a více zdroji nebo do osvětlení, které se zapíná zároveň, pořídíte totožné žárovky, na kterých je uvedeno, že teplota barvy je v rozmezí 2700 do 3000 K, pak by jednotlivé zdroje mohly svítit rozdílně.

Z hlediska intenzity se pro obývací pokoj doporučuje 50 až 100 lx, pokud se v něm nachází lokální zdroje osvětlení. Pokud ne, pak 200 až 500 lx (zdroj tzbinfo).

Osvětlení v ložnici

Ložnice by měla sloužit primárně k odpočinku, proto tu nejsou zapotřebí žádná extra výkonná svítidla. Zároveň se pro tyto účely doporučuje použít zdroje s teplejšími tóny světla. Z technického hlediska by zdroj měl mít intenzitu alespoň 100 lx, pro místa kde budete číst až 200 lx.

Můžete si sem umístit například zapuštěná či přisazená bodová svítidla, lustr nebo jen nástěnná svítidla, což je často k vidění v hotelových pokojích. Ale doporučuji alespoň dodatečná svítidla (lampy) k posteli. Pro příjemnou atmosféru je vhodné podsvícení postele, osvětlení šatní skříně, osvětlené podhledy atd. Obzvlášť u šatní skříně se zrcadlem oceníte výkonné světlo s CRI blížící se k hodnotě 100.

Osvětlení v koupelně

Osvětlení v koupelně byste neměli podcenit. Opět se sem hodí bodová světla rozmístěná po celé místnosti či prostorově rozsáhlá svítidla, která osvítí co možná největší prostor. Avšak ani to vám nebude stačit, neboť je víc než doporučené místnost doplnit o světelný zdroj v oblasti zrcadla, abyste po ránu nemuseli bojovat také se stíny, které vám do obličeje bude vrhat centrální světlo. Takže pokud si dobře zvolíte osvětlení zrcadla, můžete sáhnout i po jednom centrálním lustru.

Z vlastní zkušenosti musím říct, že po nainstalování zrcadla s LED podsvětlením již žádné jiné svítidlo v koupelně nepoužíváme. Krásně nám osvítí oblast u zrcadla, zatímco ve zbytku místnosti je spíše relaxační atmosféra, která je pro koupelnu ideální.

Pokud vás netlačí omezený rozpočet, pak jsou nádherné osvětlené podhledy, niky a jiné části koupelny včetně dodatečných nástěnných svítidel, které z koupelny vytvoří oázu klidu.

Požadavek na intenzitu osvětlení je mezi 100 až 150 lx (zdroj tzbinfo). Zároveň do svítidel, při jejichž svitu se budete líčit, je výhodné volit zdroje, které se blíží dennímu světlu, tj. odstíny neutrální až studené bílé. Pro ostatní osvětlení naopak teplé tóny, které jsou relaxační. Z hlediska CRI by zdroj měl mít také co nejvyšší hodnotu, jelikož když se vypravujete ven, chcete se vidět v co nejreálnějším světle.

Pozor také na to, že koupelna je mokrá zóna. To znamená, že se na ni vztahují zvláštní pravidla a není možné do ní nainstalovat jakékoliv svítidlo. Osvětlení v koupelnách se dělí do zón, ve kterých musí být splněny zákonné požadavky na stupeň krytí viz obrázek níže. Bližší informace si můžete přečíst v článku Výběr světelného zdroje do domácnosti.

Osvětlení v dětském pokoji

Dětský pokoj je jednou z místností, která se bude v průběhu času nejvíce měnit, stejně tak jako potřeby jejího obyvatele.

Nejjednodušším řešením jsou bodová svítidla, která osvítí celý pokoj, doplněná hravým centrálním svítidlem, které se může kdykoliv vyměnit a reflektovat tak měnící se design pokoje. Kdo není fanouškem bodových svítidel, ať už v zapuštěné nebo přisazené podobě, existuje spousta jiných druhů světel, která splní svůj účel. Může se jednat o svítidla, která mají několik zdrojů na ohebných kabelech, které se na stropě rozmístí dle vaší fantazie, velká svítidla, svítidla na dlouhých ramenech atd.

Nesmíte zapomenout také na kvalitní osvětlení u psacího stolu, které nedoporučuji řešit pouze stolní lampou, která osvětluje jen omezený prostor a stejně je nutné při jejím použití využívat centrální svítidlo. Největšího komfortu docílíte LED páskem nad stolem, který může být zafrézovaný v poličce atd. Doporučené osvětlení pro dětský psací stůl je 500 lx (zdroj tzbinfo).

Do dětského pokoje se hodí také nástěnná světla, podsvětlené části nábytku, podhledy atd., které vám zpočátku dobře poslouží při uspávání dítěte, později k relaxaci samotného potomka.

Osvětlení na chodbě

Chodby slouží primárně k přesunu mezi místnostmi, takže sem není zapotřebí pořizovat výkonná svítidla. Pokud ovšem na chodbě máte hlavní zrcadlo, u kterého se vypravujete ven, pak tu kvalitní osvětlení uvítáte. To samozřejmě platí i pro místa, do kterých se vstupuje z venkovní části.

V prvním případě, kdy chodbu budete využívat pouze k transportu, vám postačí zapuštěná svítidla u země, nástěnná svítidla či LED pásky, které se mohou zapínat na základě detekovaného pohybu v závislosti na intenzitě světla v místnosti. Když v noci vstanete, nebudou vás nijak oslňovat a skvěle poslouží k orientaci. Tento typ osvětlení se často implementuje na schodiště.

Nicméně nikdy nevíte, co se může stát, takže bych výše uvedené osvětlení doplnila centrálním svítidlem, které sice budete využívat minimálně, ale pro případ potřeby tam bude.

Chodby se hodí také k umístění uměleckých předmětů, které si zaslouží vlastní osvětlení.

Druhým případem jsou chodby, v nichž jsou umístěná zrcadla či skříně, takže u nich budete potřebovat dostatek osvětlení, pokud tam nebudou pouze na design. To platí i pro vstupní haly a chodby, do kterých se vstupuje z venkovní části. Jsou to místa, která přímo vybízí k použití bodovek, ať už zapuštěných, tak přisazených. Výjimkou jsou velké vstupní haly s vysokými stropy, kde se budou vyjímat honosná závěsná svítidla.

Na chodby si umístěte svítidla s barevnou teplotou světla, která se vám nejvíce líbí. Někdo dává přednost chladnějším tónům, jiný naopak teplejším. I když se vám to možná nezdá, rozdíl je opravdu velký a místnost dostane úplně jiný nádech použitím teplého či studeného odstínu.

Osvětlení v pracovně

Jak již bylo výše zmíněno několikrát, pracovní prostor musí být velmi dobře osvětlen. Osvětlení pro jemné ruční práce se doporučuje až 750 lx, pro psací stůl 500 lx (zdroj tzbinfo). Neméně pozornosti je nutné věnovat i centrálnímu osvětlení, jelikož přechody mezi osvětlenou plochou a stínem zbytečně namáhají oči.

Pro pracovní účely nepotřebujete žádné relaxační osvětlení, takže vám postačí bodová svítidla nebo centrální světlo a lokální osvětlení pracovního prostoru. Nejlepším řešením je LED pásek umístěný nad stolem, který nevytváří stíny. Je vhodné také volit studené tóny, ve kterých se lépe udržuje pozornost.

Závěr

Výše zmíněné jsou pouze rady, jak docílit dokonalého prostoru, který vidíte v katalogu. Pokud se vám poštěstí mít takový domov, pak patříte mezi ty šťastnější, neboť osvětlení patří mezi drahé záležitosti. I když se samozřejmě dají koupit levná svítidla nebo si je dokonce můžete sami vyrobit.

Nicméně z vlastní zkušenosti vím, že zcela dostačující je LED bodové osvětlení v celém bytě či domě, které zajistí jednotný design i komfortní osvětlení a dodatečné osvětlení pracovního prostoru v kuchyni a nad psacím stolem či u zrcadla. Bez ostatních se obejdete, i když zčásti na úkor vašeho pohodlí.

Zdroj fotografií: Vlastní + Pixabay.com.