Domácí výroba tablet do myčky

Od počátku jsme budovali domov, který má splňovat vysoké standardy, a to hned z několika pohledů. Jedním z nich je i ekologičnost.

Nedávno jsme proto dokončili rozsáhlou čistku, během níž jsme se zbavili naprosto všech škodlivých mycích, pracích, kosmetických a čistících prostředků. A to jsme přitom používali většinu bio produktů, nicméně na pleť jsme si aplikovali nepříliš vhodné produkty, byť i drahých značek. Více o této problematice na mém osobním blogu.

Rozhodli jsme se tedy, že se pustíme do domácí výroby ekologických tablet do myčky. Jelikož když se po takových tabletách rozhlédnete v obchodech, zjistíte, že tablety jsou předražené a složení také není nic moc.

Co budeme na DIY tablety do myčky potřebovat

Nejlepší na tom všem je, že nepotřebujete nic netradičního a při troše štěstí tablety vyrobíte z ingrediencí, které doma naleznete. Nedáváme do nich nic speciálního ani nic drahého. Zabere to maximálně 5 minut a cena jedné tablety je pouhých 64 haléřů.

Ingredience

  • Jedlá soda
  • Kyselina citronová
  • Sůl
  • Přírodní esenciální olej (není nutný)
  • Obyčejná voda

Nádobí

  • Souměrná nádoba nebo odměrka
  • Miska
  • Něco na míchání a plnění
  • Rozprašovač
  • Forma – na led nebo plato z bonboniéry
  • Igelitové rukavice nebo pytlík

Postup výroby ekologických tablet do myčky

Vezměte si nádobu, která pro vás bude výchozím měřítkem pro všechny suroviny, neboť ji budete plnit celou, z půlky a z jedné čtvrtiny.

My používáme malinkou skleničku po pečeném čaji. Vleze se do ní 50 g sody a vystačí na 12 ks ekologických tablet do myčky. Zjistili jsme, že tato velikost je vhodná do menší myčky nádobí, takže pro naši velkou z této jedné dávky tvoříme 8 ks tablet.

Do misky nasypte 1 nádobu jedlé sody, půl nádoby kyseliny citronové a jednu čtvrtinu nádoby soli. Vše důkladně promíchejte.

Do směsi můžete přidat několik kapek esenciálního oleje, který bio tablety do myčky provoní a zajistí, aby i myčka nádobí po mycím cyklu nezapáchala. Opět důkladně promíchejte.

Na závěr směs jemně potřísněte vodou z rozprašovače a rozmíchejte. Směs bude jemně bublat, ale to ničemu nevadí. Vody tam musíte dát jen nezbytné množství, které zajistí, aby se suroviny pospojovaly. To znamená, že když směs přitlačíte na okraj misky, bude držet při sobě.

Poté směs rozdělte do formy, udusejte prsty skrz igelitové rukavice a nechte do druhého dne uschnout. Následně tablety vyndejte z formy a uložte je do uzavíratelné sklenice.

Tipy na závěr

Směs do formy plňte pouze do půlky, protože ještě trochu nabobtná. Nicméně i když byste si tablety vytvořili větší, nic se neděje, neboť je můžete rozpůlit nebo prostě jen vhodit do myčky, pokud se do zásobníku nevejdou. Zásobník na tablety se totiž v myčce často otevře hned po zapnutí mycího cyklu, takže nemá žádnou funkci v podobě postupného dávkování, jak by se mnohým mohlo zdát.

Jak již bylo zmíněno výše, esenciální olej má pouze provonět myčku, takže jej používat nemusíte. My ho tam dáváme a postupně budeme zkoušet různé druhy, ale začali jsme s červeným pomerančem, který voní opravdu krásně.

Do první série jsme místo esenciálního oleje nakapali pár kapek citronu a efekt byl stejný.

Jako přísady používáme úplně ty nejobyčejnější suroviny. Jedlou sodu a kyselinu citronovou kupujeme tu nejlevnější (avšak původem z ČR), sůl používáme kuchyňskou s jódem a fluorem.

Slovo na závěr

DIY tablety do myčky používáme v malé i velké myčce Bosch na automatický program, výjimečně eko program. Fungují skvěle, ale občas se připálený hrnec prostě neumyje. To ovšem není možné brát jako selhání tablety, protože to neumyje ani kupovaná tableta.

Pokud byste měli něco hodně znečištěného, můžete použít kupovanou tabletu, neboť i my doma pro stav nouze máme kupované tablety.

Věříme, že i vás tímto inspirujeme k šetrnějšímu chování k životnímu prostředí 🙂