Zkušenosti s robotickým vysavačem iRobot Roomba i7

Po vánocích se naše rodina rozrostla o Simona, přesněji řečeno iRobota Roomba i7, pro kterého jsme si zajeli do Německa, protože tam byl na Black Friday o 10 tisíc levnější než v ČR.

Shodou okolností jsme se ještě předtím měli možnost podrobně seznámit s fungováním iRobota Roomba 676 (o zkušenostech s tímto modelem si můžete přečíst článek na mém osobním blogu).

Ve stručnosti je i7 lepší v tom, že má omyvatelný sběrný koš, lépe udržovatelné kartáče, pokročilejší navigaci iAdapt® 3.0 a funkci Imprint™ pro vytváření map místností.

Obsah balení

V balení byl robotický vysavač s nabíjecí stanicí, náhradní boční kartáček, náhradní filtr AeroForce® a virtuální zeď Dual Mode.

Nabíjecí stanice má 1,5 metru dlouhý kabel, který se do stanice zasouvá z pravé strany.

Kompletní návod v češtině je dostupný zde.

Zprovoznění iRobota Roomba i7

Zprovoznění robotického vysavače iRobot Roomba i7 je velice jednoduché, neboť jej jen vytáhnete z krabice, zapojíte mu nabíjecí stanici na téměř jakémkoliv místě, necháte ho nabít a nainstalujete si mobilní aplikaci iRobot HOME.

Nabíjecí stanice (HOME) by měla být minimálně 1,2 metru od schodiště a v prostoru s dobrým pokrytím WiFi. Manuál také uvádí, že by robot z pravé a levé strany měl mít prostor 0,5 m a zepředu 1,2 m. Zatímco nabíjecí stanice musí být opřená o pevný podklad (zeď, nábytek, …).

Mobilní aplikace iRobot HOME

Mobilní aplikace je dostupná pro iOS i operační systém Android. Po vytvoření účtu si do aplikace přidáte svého robota stisknutím dvou tlačítek na vysavači – levé tlačítko HOME spolu s pravým tlačítkem SPOT. Poté se robot bude poměrně dlouhou dobu aktualizovat.

Ve výchozím nastavení robot mluví cizí řečí, ale můžete mu nastavit češtinu a pojmenovat si ho (náš dostal jméno Simon).

V aplikaci můžete sledovat aktuální stav robota (nabíjí se, připraven k úklidu, probíhá úklid apod.), historii úklidů, mapy prostorů pro úklid (inteligentní mapy) nebo robotu naplánovat pravidelné úklidy a vydefinovat mu zakázané zóny.

Aplikace je velice jednoduchá a intuitivní.

Funkce Imprint™

iRobot Roomba i7 si při úklidech mapuje prostor (funkce Imprint™) a informace ukládá do inteligentních map v mobilní aplikaci. K čemu je to dobré? Robota můžete poslat vysávat pouze do některé místnosti nebo si naplánovat jinou frekvenci úklidů pro určité místnosti. Kuchyň a chodba například potřebují častější úklid než ložnice atd.

Nicméně před prvním použitím doporučuji robota poslat prostor nejprve zmapovat bez vysávání. Stačí v aplikaci jít do položky Inteligentní a pod třemi tečkami v horním menu zvolit Zaučení.

Důvodem je to, že při prvním úklidu byste robota měli mít pod dohledem pro případy, že by měl nějaký problém. Pokud jej budete pozorovat při mapování, které je méně hlučné, už jej nemusíte kontrolovat při prvním úklidu.

Mapování našeho Selfiehome s užitnou plochou 95 m2 měl hotové za 1 hodinu a 20 minut. Zároveň vypočítal, že plocha pro úklid je 65 m2. Součástí mapování prostoru robot i automaticky vytváří jednotlivé místnosti.

Mapu prostoru si robot neustále vylepšuje tím, jak uklízí. Mapa po spuštění mapování byla dokončena z 50 %, zatímco po 1. úklidu již byla hotová ze 100 %. Neznamená to ovšem to, že se mapa postupem času nemůže změnit. Pokud si pořídíte nábytek navíc nebo naopak něco z domu vyřadíte, robot si mapu zaktualizuje.

Jakmile je inteligentní mapa hotová, v mobilní aplikaci si můžete pojmenovat jednotlivé místnosti, případně upravit jejich hranice, neboť robot je nemusí oddělit přesně podle vašich představ. Zároveň si místnosti můžete rozdělit na dvě části, pokud to k něčemu využijete. Například obývák spojený s kuchyní nebo chodbu spojenou s předsíní si můžete v aplikaci oddělit a uklízet každé zvlášť.

Nedílnou součástí je také možnost definovat zakázané zóny. To znamená, že pokud si nepřejete, aby robot v některých místech vysával, můžete tuto skutečnost zanést do inteligentní mapy a nemusíte používat virtuální zeď.

Plánování úklidů

Tím, že iRobot Roomba i7 má pokročilou navigaci iAdapt® 3.0 s inteligentním mapováním Imprint™, je možné řídit úklidové práce velmi efektivně.

V mobilní aplikaci si můžete naplánovat úklidy jednotlivých místností na kterýkoliv den v týdnu v jakýkoliv čas. Jste omezeni pouze tím, že čas lze definovat v celou hodinu nebo pak vždy po 5 minutách, tj. 05, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 a 55.

Tato funkce je u iRobota Roomba i7 tou, kterou oceňujeme nejvíc, neboť nám dodává naprostý komfort. Umožňuje nám totiž definovat úklidy efektivně (nemusí každý druhý den vysávat všude, ale jen někde). Můžeme například kuchyň a předsíň vysávat každý den a zbytek domu třeba jen dvakrát týdně. A to vše automaticky v době, kdy nejsme doma, aby nás vysavač nerušil. Případně když například něco vysypeme v kuchyni, tak robota pošleme vysát jen do kuchyně, přitom ho nemusíme nikam přinášet ani mu dělat nějaké zábrany, protože on přesně ví, kde je kuchyň a sám si do ní najede, uklidí a pak zase sám automaticky zajede zpět do nabíjecí stanice HOME.

Spuštění vysavače iRobot Roomba i7

Pro spuštění robotického vysavače máte 2 možnosti. Můžete využít tlačítko CLEAN na přístroji (stisknout 2x), čímž zapnete úklid celého prostoru. Nebo robota zapnete přes mobilní aplikaci, kde mu po zmáčknutí tlačítka CLEAN řeknete, že má buďto provést úklid celého prostoru nebo vyberete jen některé místnosti.

Po dokončení úklidu vás (všechny uživatele, kteří mají v aplikaci robota přidaného) mobilní aplikace informuje, že úkol byl splněn. To znamená, že nemusíte myslet na to, že robota ještě musíte vypnout, neboť o to se postará sám a sám si zajede zpět do nabíjecí stanice HOME.

Postřehy z úklidu

iRobot Roomba i7 je používán v přízemním rodinném domě s jedním typem podlahy bez prahů. Zatím nemáme ani žádné dveře, ale jakmile je mít budeme, budou zasunuté ve zdech. Okolo zdí nemáme žádné lišty, takže jsem zvědavá, jak budou po čase zdi vypadat.

Výrobce deklaruje, že robot každé místo uklidí 2x a díky kameře dokáže rozpoznat překážky a určit tak nejvhodnější způsob úklidu. Roomba i7 jezdí mnohem více systematicky než model 676. Zpočátku jezdí v rovných liniích, objede prostor okolo stěn. Při druhém průchodu má nějaký jiný systém vysávání. Ale nepřijde mi, že by plýtval časem a někde zbytečně vysával vícekrát.

Selfiehome s 65 m2 úklidové plochy mu trvá uklidit v rozmezí 1 hodiny a 15 minut až 1,5 hodiny. To znamená, že úklid pokaždé trvá jinou dobu. Záleží také na lokálním znečištění, viz dále v článku.

Různé typy podlah

Tím, že máme jen jeden typ podlahové krytiny, nemohu to posoudit. Nicméně vím, že nižší řada iRobota Roomba nemá s přechody mezi různými podlahami a koberci problém, takže ani tento model by s tím problém mít neměl.

Překážky

iRobot před každou detekovanou překážkou mírně zpomalí, aby byl náraz co nejjemnější. Nicméně mi přijde, že ne vždy překážku detekuje a tím pádem nezpomalí.

Tím, že máme minimalisticky a vzdušně zařízený dům, nemáme tu žádné přebytečné věci, které by robotu mohly dělat problém. Vysaje nám i pod postelí i pod sedací soupravou. Najde si cestu, jak vysát pod stolem i mezi židlemi. Zajede opravdu všude a i z malého prostoru se dokáže vymotat ven. Bez jakéhokoliv problému nám přejede přes podnože sedací soupravy.

Robot je vybaven i systémem proti zamotání do kabelů. Pod postelí 1 kabel máme a přes něj normálně jezdí, sice se tam někdy zašprajcuje, ale zvládne se vymotat sám.

V případě potřeby se robot naklání tím, že se zvedá na jednom kolečku, aby lépe dokázal vysát kolem nějaké překážky, kterou je u nás například zavěšená toaletní mísa, která není dost vysoko, aby pod ní celý projel.

Přejede překážku až do výšky asi 2 cm. Testovali jsme ho na překážce 1,8 cm, s kterou si chytře poradil. Zjistil, že jen tak na ni nenajede, tak se šel rozjet a rychlým tempem přes ni přejel.

Robot je vybaven také funkcí, která má zajistit, aby nespadl ze schodů. Ty ale nemáme, takže to nemůžeme otestovat.

Hlučnost iRobota Roomba i7

Naše stanice Netatmo naměřila hodnotu hluku ve výši 56 dB, přičemž výrobce deklaruje hodnotu menší než 58 dB, takže náš Simon je v normě.

Jen pro zajímavost, iRobot Roomba 676 je na koberci tišší než na tvrdé podlaze, takže je možné, že i naše Roomba i7 to tak bude mít, ale nemáme to kde otestovat, protože koberce nemáme.

Odeslání do nabíjecí stanice (dokování)

Vzhledem k pokročilé navigaci iAdapt® 3.0 a inteligentnímu mapování robota můžete odeslat do HOME (zadokovat) kdykoliv chcete, jelikož tento robot nehledá paprsky, které vysílá nabíjecí stanice (tak jak to dělají levnější modely), ale jede do stanice na jistotu, protože má v sobě uloženo, kde se nachází. To s sebou přináší i další výhodu – stanice nemusí být na dobře viditelném místě, ale téměř kdekoliv.

Robota můžete do nabíjecí stanice rovněž odeslat 2 způsoby – na přístroji nebo pomocí mobilní aplikace. Na přístroji stisknete tlačítko vypnutí a poté tlačítko s domečkem. V mobilní aplikaci stisknete tlačítko CLEAN a poté zvolíte možnost Odeslat do HOME (druhou možností je Pokračovat v úklidu).

Uklízení ve tmě

Výrobce uvádí, že robot je schopen uklízet i ve tmě, ale ne úplné. Navíc v tmavých prostorách se může hůř orientovat. Osobně máme podezření na to, že když bylo na robota moc tma, úkol nedokončil. Nebo alespoň jiného vysvětlení jsme se nedopátrali, neboť jsme ho našli v nabíjecí stanici bez poškození či nějakého maléru v domě.

Další praktické zkušenosti ukázaly, že vysavač rozhodně není schopný uklízet ve tmě. Když se průběhu vysávání venku setmělo, vysavač ohlásil, že nemůže pokračovat v úklidu a skončil tam kde zrovna byl. Takže pro vysávání je potřeba světlo.

Funkce lokálního úklidu SPOT

Robot je vybaven funkcí SPOT, která vám umožní uklidit jedno konkrétní místo, na kterém se vám něco vysypalo, rozbilo atd.

Robota musíte odnést a položit jej do středu nečistot, neboť při úklidu opisuje spirálu do průměru asi 1 metru a pak jede zase zpátky do středu. Po přemístění na přístroji zmáčknete tlačítko symbolizující zaměřovač a o nic víc se nestaráte. Po dokončení úklidu se robot vypne a bude čekat, až ho přenesete do nabíjecí stanice nebo ho odešlete do HOME stisknutím tlačítka s domečkem.

Pokud při opisování spirály robot narazí na překážku, bude okolo ní pokračovat dál a později se napojí zpět do spirály, což je jeho velká výhoda. Dokonce se nám stalo, že když spirála zasahovala za zeď, robot se sbalil a jel vysát i část pomyslené spirály do druhého pokoje. Jen pro představu levnější modely se po nárazu do překážky otočí a jedou zpět.

Touto funkcí nelze vysávat vysypané chmýří či jiné lehoučké částečky, jelikož je proudící vzduch z robota rozvíří do okolí. Na tento typ nečistot je nutné robota zapnout na běžný úklid.

Režim Dirt Detect

Pokud robot narazí na nadmíru znečištěné místo, přepne se automaticky do režimu Dirt Detect. Začne jezdit tam a zpět a zajistí tak důkladné vysátí. To, že se takové místo v domě vyskytlo, uvidíte i v historii úklidu v mobilní aplikaci. Je to zakresleno i graficky v mapě úklidu pomocí zelených čtverečků.

Výdrž robota

iRobot Roomba i7 nám s velkou rezervou uklidí celý dům. Pokud by měl uklízet větší prostor a baterie mu nevydržela, pak by se sám zajel nabít a poté by pokračoval tam, kde skončil. Navíc díky známé mapě úklidu se robot nabíjí jen tak dlouho, aby mu baterie vystačila na úklid zbytku prostoru, čímž ušetří čas potřebný k nabíjení.

Vypnutí robotického vysavače

Nespornou výhodou tohoto iRobota je, že se nemusíte starat o jeho vypnutí, jelikož jakmile dokončí úkol, zajede si sám do nabíjecí stanice (HOME). Toto neplatí pouze pro lokální úklid, po kterém musí dostat pokyn dokování.

Nicméně pokud se vám nehodí, že robot zrovna uklízí, můžete jej vypnout ručně. Opět buďto v mobilní aplikaci nebo přímo na něm.

Komunikace s mopem

Díky funkce Imprint™ Link umí iRobot Roomba i7 komunikovat s mopem iRobot Braava Jet m6. To znamená, že jakmile vysavač prostory vysaje, dá pokyn mopu, aby je vytřel, neboť naopak by to nedávalo smysl. Nebo naopak pokud dáte pokyn mopu k úklidu, nejdřív vyjede vysavač a až po vysátí vyjíždí mop na vytření.

Pohyb osob a domácích mazlíčků

Pokud se pohybujete v prostoru, kde robot vysává, musíte si dávat pozor, ať ho nezašlápnete, neboť byste ho mohli nenávratně poškodit. Jde o to, že se může z nenadání objevit na místě, kde byste ho zrovna neočekávali. Problémem mohou být i domácí mazlíčky, kteří jej mohou považovat za hračku.

Údržba vysavače iRobot Roomba i7

Nejvíce času strávíte údržbou robota. Konstruktéři a designéři byli naštěstí chytří a všechny části, které se mají čistit, jsou označeny zelenou barvou, ale tak aby nenarušovali design robota.

Nejlépe po každém vysávání je dobré vyprázdnit sběrný koš, který je u tohoto modelu vodou omyvatelný. Jen pozor na to, že na sběrném koši je připevněn i filtr AeroForce®, který se namočit nesmí, takže jej nejdříve musíte sundat. Robot má k dispozici i senzory, které vás upozorní, že je sběrný koš plný.

Sběrný koš se u tohoto modelu vysypává hůře než u modelu 676, neboť má přečnívající hrany.

Následující pokyny pro čistění jsou doporučené výrobcem, který pravděpodobně předpokládá, že budete vysávat každý druhý den.

Čistění 1x za týden

Hůře než u modelu 676 se čistí i filtr AeroForce®, který by se měl čistit 1x týdně (2x týdně pokud máte domácího mazlíčka) poklepáním, ale přijde mi, že jej dokonale vyčistíte jen vysátím klasickým vysavačem.

Čištění 1x za 2 týdny

Jednou za 2 týdny je nutné vyčistit přední kolečko, které sundáte pouze tahem.

Výrobce uvádí, že nečistoty na předním kolečku mohou poškodit podlahu.

Čištění 1x za měsíc

Kartáče se u i7 naopak čistí velmi jednoduše, neboť jsou gumové a vlasy se do nich nezamotávají jako u modelu 676, který má štětiny. Čistit by se měly 1x za měsíc. Pokud máte domácího mazlíčka, pak 2x za měsíc.

1x za měsíc (2x za měsíc, pokud máte domácího mazlíčka) se má čistit i boční kartáček, který musíte odšroubovat.

S měsíčním intervalem by se měly suchým hadříkem očistit také senzory, okénko kamery a dobíjecí kontakty.

Reklamace iRobota

Je dobré vědět, že pokud se vám iRobot pokazí, nemusíte s ním chodit za prodejcem, ale vše vyřešíte z pohodlí domova. Zavoláte si na infolinku, kde s vámi technik probere možné příčiny problému, a pokud se robota nepodaří opravit svépomocí, přijedou k vám domů, opraví ho na místě nebo si jej odvezou a poté vám jej zase dovezou.

Svoz zdarma si můžete objednat na této adrese, ale je k dispozici pouze těm, kteří robota zakoupili u autorizovaného prodejce. Tím jsou samozřejmě všechny velké e-shopy i řetězce kamenných prodejen.

Kolize s jinými zařízeními

Pokud máte doma zabezpečovací systém s pohybovými senzory a k tomu naplánované úklidy, nezapomeňte nějakým způsobem vyřešit kolizi těchto zařízení.

Pokud aktivujete zabezpečovací systém s pohybovými senzory a iRobot se vydá uklízet, pak vám spustí poplach. V případě, že systém máte napojený na pult centrální ochrany (PCO) a nemáte kamerový systém, pak budete platit za planý výjezd bezpečnostní služby.

Chytrá domácnost a iRobot Roomba i7

V březnu 2020 by nám měl přijít komplexní systém pro chytrou domácnost od českého startupu Domotron, který by měl spojit všechny chytré prvky naší domácnosti do jednoho systému včetně iRobota. Jak to bude fungovat v praxi teprve zjistíme.

Věřím, že tento systém by měl být schopen vyřešit kolizi s jinými prvky domácnosti, které byly popsány výše.

Zhodnocení robotického vysavače iRobot Roomba i7

Tento robotický vysavač vám nabídne vše, co potřebujete ke komfortnímu bydlení. Dokonale vysává bez nutnosti vaší přítomnosti a jakékoliv asistence. Vše se děje automaticky na základě vašeho nastavení v mobilní aplikaci. Vy musíte akorát vyprazdňovat sběrný koš (klidně až na základě upozornění od robota) a čistit mu kartáče, kolečka, filtr a senzory.

Poprvé máme vysáto opravdu pečlivě všude i pod nábytkem a okolo zdí, kde se běžně drží prach, kterého se klasickým nástavcem obyčejného vysavače nezbavíte.

Jednou jsem si všimla, že si robot bočním kartáčkem odpálkoval větší nečistotu (kus ořechu) pryč a pak ji již nevysál, protože bohužel skončila v místě, kde už nevysával. Nicméně je možné, že jsem to zapříčinila já svým pohybem v místnosti. Jakmile po místnosti, kde robot vysává chodíte, automaticky roznášíte nečistoty. A když robot má ve vysávání svůj systém, pak se může stát, že již nebude vysávat tam, kam jste rozvířili prach a odnesli jiné nečistoty.

Měla jsem za to, že doma máme pořádek, ale těžce jsem se mýlila. I když vysáváme téměř každý druhý den prachu a dalších nečistot ve sběrném koši je vždy nadmíru. A to bydlíme na vesnici a nikde nemáme žádné koberce.

Zároveň se v brzké budoucnosti dočkáme propojení do systému chytré domácnosti, takže na to jsme velice zvědaví.

Robot nezapáchá ani nevíří prach jako klasický vysavač. Jedinou nevýhodou je, že by měl být trvale pod proudem, tj. v nabíjecí stanici zapojené do elektrické zásuvky.

Je logické, že robotem nesmíte vysávat tekutiny ani mokrou zem.

Virtuální zeď Dual Mode

V balení jsme měli k dispozici ještě virtuální zeď (jedná se o malou krabičku), pomocí níž si můžete vydefinovat zónu, ve které robot nemá uklízet.

Virtuální zeď se dá používat ve 2 režimech. V režimu HALO virtuální zeď postavíte doprostřed místa, které nechcete, aby bylo robotem vysáváno (např. psí misky) a zařízení vytvoří kruh o průměru 1,2 m, ve kterém robot vysávat nebude. V druhém režimu virtuální zeď vytvoří přímku o délce 3 metrů, kterou robot nepřekročí. Nicméně u tohoto robota v mobilní aplikaci můžete definovat zakázané zóny v inteligentní mapě, takže použití virtuální zdi mi přijde zbytečné.

Osobně si již nedokáži představit, co víc by měl robot umět, abych s ním byla spokojenější.

V návodu u nižšího modelu iRobot Roomba 676 bylo napsáno, že robot může mít problém s tmavými podlahami a že na černé nemusí fungovat vůbec. iRobot Roomba i7 to v návodu uvedeno nemá.

Shrnutí výhod robotického vysavače iRobot Roomba i7

  • Úklid všech typů podlah i koberců.
  • Navigace iAdapt® 3.0 – pro dokonalý úklid všech míst v prostoru.
  • Inteligentní mapování Imprint™ – zajišťuje vytvoření inteligentní mapy, ve které si definujete jednotlivé místnosti a můžete tak robota posílat uklízet jen konkrétní pokoje.
  • Neomezená velikost uklízené plochy.
  • Měl by mít vyšší sací výkon oproti nižším řadám.
  • Funkce Imprint™ Link – robot je schopen komunikovat s robotickým mopem Braava Jet m6.
  • Prémiový třístupňový čisticí systém AeroForce® – patentovaný systém s bočním kartáčkem a dalšími 2 kartáči umožňující výrazně vyšší sací výkon. Kartáče se navíc velmi dobře udržují, jelikož jsou gumové.
  • Rozšířené ovládání přes aplikaci iRobot HOME – v aplikaci je možné plánovat úklidy, sledovat historii, pojmenovávat místnosti, definovat hranice jednotlivých místností, vytvářet zakázané zóny aj.
  • Inteligentní plánování úklidu – robot úklid nejen začne, ale i dokončí sám bez vaší asistence.
  • Funkce Keep Out Zones – v aplikaci je možné definovat zóny, které robot nemá vysávat.
  • Systém ANTITANGLE proti zamotání do kabelů – robot by se měl být schopen sám vymotat z kabelů a jiných věcí.
  • Funkce SPOT pro lokální úklid – robota můžete nechat uklidit pouze kruh o průměru cca 1 metru.
  • Detekce nečistot Dirt Detect™ – pokud robot narazí na výrazněji znečištěné místo, začne jej vysávat důkladněji ježděním dopředu a zpět.
  • Indikace plného koše – senzory vás upozorní, že je sběrný koš plný.
  • Omyvatelný sběrný koš AeroForce – sběrný koš je vodou omyvatelný a tudíž i lépe udržovatelný.
  • Efektivní filtr AeroForce (HEPA-Style) – pro filtraci i toho nejjemnějšího prachu.
  • Senzory proti pádu ze schodů.
  • Nabíjení během úklidu – pokud robotu nestačí baterie na jeden úklid, zajede se nabít a poté pokračuje v úklidu tam, kde skončil.
  • Výklopné madlo na přenášení.
  • Vyřízení reklamace z pohodlí domova.
  • Robot komunikuje v českém jazyce.

Co robotu chybí

Z mého pohledu nic víc nepotřebuji. Robot udělá vše, co od něj očekávám.

  • Automatické vysypávání sběrného koše v nabíjecí stanici – existuje varianta robota i7+, který si umí sám vysypat koš do nabíjecí stanice. Neberu to ale jako výhodu, neboť ve stanici je jednorázový sáček, který vyměňujete 1x za měsíc, takže tvoříte zbytečný odpad.
  • Funkce Power Boost – můžete optimalizovat sací výkon ručně nebo nechat robota, ať se rozhodne sám.

Z hlediska komfortu by ještě mohl reagovat na hlasové povely, ale to asi zatím neumí žádný robotický vysavač. Nicméně iRobot lze integrovat s Google Assistant nebo Apple HomeKit (Siri), takže ho můžete ovládat hlasem prostřednictvím hlasového asistenta ve svém telefonu. Dále by mohl být například rozměrově menší, rychlejší při úklidu nebo méně hlučný či rovnou zem i důkladně vytřít. Nicméně vše, co je 2v1, je logicky horší, protože se do jednoho přístroje musí vejít 2 odlišné systémy.

Dlouhodobé zkušenosti s iRobot Roomba i7

Po více než roce používání musíme bohužel konstatovat, že to zase není tak super, jak se na začátku zdálo.

Robot ani zdaleka nevysává tak důkladně, jak výrobce uvádí na svém webu. Vždy se po úklidu najdou nějaká nevysátá místa.

I výdrž baterie na jedno nabití je velmi malá a 70 m2 podlahové plochy pro úklid robot nezvládne na jedno nabití, ale musí se v průběhu úklidu jet dobít, takže úklid ve výsledku trvá skoro 2 hodiny.

Další velké negativum je, že robot naráží do všech překážek. I když má nějaký optický senzor na rozpoznání překážek, takže před překážkou zpomalí, tak do ní vždy narazí. Což má za následek posouvání předmětů na zemi (například květináč) nebo otvírání tip-on šuplíků a skříněk. Ale má to za následek také špinavé zdi, pokud kolem podlahy nemáte lišty a robot tedy naráží přímo do zdi. A například skleněné dveře robot nevidí vůbec, i když se jedná o matné bronzové sklo, a do takových dveří robot narazí v plné rychlosti.

A v neposlední řadě robot neumí správně odhadnout svou výšku a velmi často se zasekne pod postelí, odkud se sám nedostane. Postel je totiž obecně dost vysoká na to, aby pod ní zajel, ale kolem noh a uprostřed je postel snížená a tam už se robot nevejde. A v těchto místech se velmi často zasekne a je potřeba ho ručně vytáhnout. Což je nepříjemné, když pustíte úklid v době, kdy třeba jste pryč, ale úklid není dokončen a robot zůstane zaseknutý pod postelí. Samozřejmě by se to dalo řešit virtuální zdí a zakázat mu úklid pod postelí, ale v takovém případě by zase bylo nutné pod postelí uklízet ručně.

Celkově vzato z dlouhodobého hlediska je to spíš zklamání. Cena iRobot Roomba i7 byla velmi vysoká a očekávali jsme, že tyto problémy budou vyřešeny. Bohužel tomu tak není. A navíc jsme od lidí kolem sebe zjistili, že i mnohem levnější robotické vysavače jiných značek jsou pokročilejší, mají delší výdrž na baterii, nenaráží do překážek apod. a přitom stojí jen zlomek ceny. Jinak řečeno, iRobot Roomba i7 je velmi předražený a jeho cena rozhodně neodpovídá jeho schopnostem. A pokud bych si vybíral nový robotický vysavač, rozhodně bych si ho znovu nekoupil, ale pravděpodobně bych si vybral model od české značky TESLA.